Sejtettük, de már biztos: a cukros üdítő és a feldolgozott hús nem tesz jót a szívnek egy friss kutatás szerint
Nem újdonság, hogy sok élelmiszer, amit nap mint nap fogyasztunk, nem éppen barátja az egészségünknek – írja a Telex. Egy három évtizedes amerikai kutatás most azt próbálta tisztázni, mely ultrafeldolgozott élelmiszerek növelik leginkább a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Josiemer Mattei, a Harvard T. H. Chan Közegészségügyi Kar táplálkozástudományi docensének és munkatársainak kutatása a leghosszabb ideig vizsgálta, milyen hatásaik vannak az ultrafeldolgozott élelmiszereknek.
Több mint 200 ezer amerikai adatait vizsgálták, és arra jutottak, hogy azoknál, akik a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztották, 11 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki valamilyen szív- és érrendszeri betegség. A kutatók 1,25 millió ember adatait összegezve megállapították, hogy az ultrafeldolgozott ételek fogyasztása 17 százalékkal növeli a szívbetegségek kockázatát.
Nem minden ultrafeldolgozott étel káros: a joghurt, reggelizőpelyhek vagy akár a pattogatott kukorica is csökkentheti a kockázatokat. A lényeg az összetevők és a feldolgozás módja.
A tanulság tehát az, hogy érdemes több friss, feldolgozatlan élelmiszert, és kevesebb cukros üdítőt és feldolgozott húst fogyasztani.
Az egészséges táplálkozásról beszélt nemrég Dr. Schwab Richárd belgógyász-gasztroenterológus a Telexen: