Visszavágtak a balatoni büfések Bochkor Gábornak – a harc folytatódik
Ahogy arról korábban írtunk, keményen beszólt Bochkor Gábor a balatoni büféseknek. A műsorvezető reggeli műsorában nem a horrorisztikusan magas árak miatt akadt ki, hanem azon, hogy a különböző strandokon a nutellás palacsintában sokszor csak olcsó mogyorókrém van, nem pedig a legendás márka terméke. Bochkor egészen odáig ment, hogy – persze leginkább viccesen – bezárással fenyegette meg a büféseket.
A palacsintaárusok azonban most visszavágtak. Bochkor Gábor műsorát nem hallották, de a híre így is elérte a balatoni büfések fülét, és rendesen kiverte a biztosítékot – járt a dolgok után a Blikk.
„Én nem hallgatom Bochkort, inkább Sebestyén Balázsékat, de olvastam a hírt” – mondta Szili Zsolt, egy zamárdi partközeli büfé üzemeltetője. Őt különösen bántja Bochkor általánosító kritikája. Náluk nem Nutellát, hanem mogyorókrémet használnak a palacsintához, és ez az étlapon is így szerepel.
„Nem érné meg a drága olasz krémet használni, mert többe kerülne, és ezt a vendégek nem értékelnék” – magyarázta Szili, miközben német turistákkal kóstoltatta meg a mogyorókrémes palacsintát. Berndt, Marcel és Henning rögtön felismerték, hogy nem Nutella van a tésztában. „Nincs ezzel baj, ha így van feltüntetve, amúgy sem szeretem annyira a Nutellát, mert túl édes” – mondta Marcel.
A Blikk beszámolója szerint a német turisták nem találkoztak csaló büféssel, de az árakat néhol magasnak találták, és egyszer egy italt is dupla áron fizettek, mert nem egyértelműen volt feltüntetve az akció feltétele.
Az Élő Gábor által vezetett büfében is megkóstolták a palacsintát, és a vélemény egyértelmű volt: valódi Nutella került bele. „Ha nem az van benne, a fejemre boríthatják a tányért” – mondta Gábor, miután elárulták neki, hogy hamis balatoni Nutellás palacsintát keresnek.
Gábor szerint valóban vannak, akik trükköznek, de szerinte ezek nem vendéglátósok, hanem szerencsejátékosok.
– tette hozzá, majd palacsintázni hívta Bochkor Gábort.
A trükközők tejföl helyett is inkább növényi zsírral készült utánzatot kennek a lángosra, ami nehezebben felismerhető, mint a sajt hamisítványai. „Ha nagyon sárga az olvadt sajt a pizzán, az jó eséllyel nem igazi sajt” – folytatta Gábor. Az ő büféjében minden alapanyag valódi, a diótól a húsig.
Kovács László, a Magyar Vendéglátó Ipartestület elnöke elítéli a vendégek félrevezetését. „Nem korrekt, ha tejföl helyett növényi pótlékot használnak. Az ilyet ki kell írni az étlapra, hogy a vendég dönteni tudjon” – mondta Kovács, hozzátéve, hogy a vegyi anyagok és eljárások elterjedése hozzájárult az ételallergiák növekedéséhez.
Bochkor Gábort nem sikerült elérni, de a Nébih és a kormányhivatalok felügyelői az ő bejelentése nélkül is folyamatosan ellenőrzik a vendéglátóhelyeket. A Nébih sajtóosztálya közölte, hogy az ellenőrzések során idén is kiemelt figyelmet fordítanak a helyettesítő termékek használatára és a fogyasztók megfelelő tájékoztatására. A vendéglátóhelyek akkor hibáznak, ha például tejföl helyett növényi pótlékot használnak, de ezt nem tüntetik fel az étlapon.
A 2023-as nyári ellenőrzések eredményei szerint számos helyen nem jelezték, ha Nutella helyett más mogyorókrémet, vagy tejföl helyett például "frissfölt" használtak.