Te lehetsz a szakács Budapest legújabb éttermében
Emlékeztek még a Wasabira, ahol egy speciális futószalagról emelhetitek le kedvenc japán, koreai vagy éppen thai csemegéteket? A jól ismert étteremlánc egy újabb egységgel bővítette fővárosi hálózatát, hogy megmutassa: van élet az illatos csirkemellen, illetve a sajtburgeren túl is.
Az október 15-én nyílt Yamato legfőbb sajátossága az asztal közepébe szerelt különleges szerkezet, amellyel ti magatok süthetitek meg a felszolgált nyers húst, halat, illetve zöldségeket is. Habár Magyarországon már korábban is léteztek "önkiszolgáló" grillezdék, a Yamato az egyetlen olyan hely, ahol garantáltan nem lesztek átható füstszagúak a speciális berendezésbe épített elszívórendszernek köszönhetően.


A fogadtatás szívmelengető volt: a szolgálatkész pincérek rögtön rohantak oda hozzánk, hogy lesegítsék rólunk a kabátunkat. A berendezés egyszerűen mesébe illő, impozáns és modern, mégis elegáns. Rögtön egy hatalmas zafírkék akváriumra esett a pillantásunk. Egytől egyig minden bútordarab japán dizájnerek alkotása, a fények szemkápráztatóak, a hangulat pedig éppen olyan, mintha Tokio egyik legnívósabb éttermébe csöppentünk volna.
Igazán csak akkor esett le az állunk, amikor a kezünkbe adták az étlap címszóval ellátott tabletet, amelybe a teljes választék - közel 200 étel, illetve ital – volt betáplálva.

Miért jobb a tablet, mint egy hagyományos papíralapú étlap?
Egyetlen érintéssel minden enni-, inni- és sütnivalóról részletes képet kaphattok anélkül, hogy a felszolgálókat kellene faggatnotok. Megtudhatjátok például, hogy mennyibe kerül az Omaha-bélszín, milyen allergéneket tartalmaz a Tom Yum leves, vagy éppen azt, hogy miként fest egy autentikus japán káposztasaláta.
Azonban van egy gyermekbetegsége is a koncepciónak: viszonylag lassan töltődik be a kis kézi számítógép (nyilván a töménytelen adatmennyiség miatt), de bízunk benne, hogy hamarosan orvosolni tudják majd ezt az apró problémát.
A Wasabi-éttermekben is komoly terveik vannak a futurisztikus menüket illetően: maga a vendég döntheti majd el, hogy mi kerüljön a rá a távol-keleti ennivalókat szállító futószalagra. Csak ki kell majd választanotok, hogy melyik finomságot szeretnétek megkóstolni. A rendelést a tablet továbbítja a szakácsoknak, és néhány percen belül megjelenik a szalagon a kívánt étel. Persze ez még csak a jövő zenéje.

Ha úgy döntötök, hogy magatok sütitek meg az aznapi menüt a Yamatóban, először egy speciális szettet kell rendelnetek, amely nélkül nem lehet elkezdeni a hagyományos távol-keleti sütögetést. Ebben az összeállításban megannyi csípős és kevésbé csípős szósz, káposztasaláta, uborkasaláta, babcsíra, fokhagyma, ropogós zöldsaláta, illetve japán rizs foglal helyet: ezek lesznek majd a kisütött finomságok köretei.
Meg voltam győződve arról, hogy Ázsiában kifejezetten kerülik a véres húsokat, ám mint kiderült, a japánoknak például a Wagyu-marha a mindenük. Nem csoda, hogy ez a különleges csemege a Yamato sütnivalói között is előkelő helyet foglal el. Ha nem szimpatizáltok a marhahússal, választhattok például lazacot, tigrisrákot, különböző hal,- és zöldségválogatásokat, illetve császárszalonnát - sőt, akár virslit is.




A Kobe tartományban (Japán) honos Wagyu-szarvasmarha húsa verhetetlen. Semmihez sem hasonlítható zamatát a nagy mennyiségben jelenlévő olajsavnak, illetve az egyszeri telítetlen zsíroknak köszönheti. Utóbbi felelős azért, hogy a Wagyu-marha szinte teljesen koleszterinmentes. Ezen kívül a zsír egyenletesen oszlik el a húsban, nem pedig közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el. Ezt a zsíreloszlást nevezik „márványosságnak”, mert a vágás mentén valóban a márvány mintázatát utánozzák a minőségi falatok.
Wagyu-szarvasmarhát 1-től 12 pontig terjedő márványozottság mutatóval különböztetik meg egymástól. A Yamatoban 9-es minőségű húst kínálnak nektek a sütéshez. Ez egészen kiváló, ám sajnos ettől nem függetlenül az ára is igen borsos.

Forrás: diningguide.hu
Ha sokallanátok a Wagyu költségeit, kikérhetitek az étlapról az egyel olcsóbb Omaha-marhát is. Azért valljuk be, sajnos mindkét ínyencség árát a nyugati pénztárcákhoz szabták.
Az asztali sütőszerkezet egy furfangosan elrejtett tekerővel kapcsolható be. Közepes hőfokon körülbelül 5-10 perc alatt sülnek át a finomságok, de természetesen „hirtelen” is megpiríthatjátok a kiszemelt csemegéket.


Először is Amerikában előszeretettel sütnek nagydarab, zsíros-füstös steakeket, amelyet aztán rendszerint sültburgonyával fogyasztanak el. Ezzel ellentétben távol-keleten vékonyabbra szeletelt, kiváló minőségű hús, halféleség, vagy zöldség került a grillre, a krumpli helyett pedig általában rizst tálalnak fel köretként. Egészen pontosan ez sem igaz, mert Ázsiában egy ropogós salátalevélbe csomagolva fogyasztják a rizst, illetve megsütött finomságokat, amelyet előtte bőségesen megáztatnak a speciális szószokban.
Különbséget kell tennünk a koreai BBQ, illetve a japán yakiniku között is:
• A japán yakiniku: egy naturális ízélményt nyújt rengeteg friss zöldséggel és speciális salátákkal. Nem pácolják be előre a hajszálvékonyra szeletelt húst, hanem inkább utólag mártják meg a szószokban.
• A koreai barbecue-nak sokkal jellegzetesebb az ízvilága: az előre bepácolt, vastagabb húsok intenzívebbek, fűszeresebbek, csípősebbek, illetve több ideig is sütik őket.
Természetesen a Yamatoban mindkét típusú sütögetési módszert kipróbálhatjátok.


Természetesen nem muszáj nektek megsütnötök az ennivalót, ugyanúgy rendelhettek kész ételeket is, mint bármelyik étteremben. A Yamato a’la carte választéka igen gazdag: megkóstolhattok például számtalan szusi-variációt, különböző tésztakülönlegességeket (zöldséges üvegtészta, gyömbéres udontészta, kókuszos rizstészta…), illetve ízletes távol-keleti leveseket (Miso leves, Tom Yum leves, japán marhahúsleves stb.) is.
Az italválaszték is kiváló: olthatjátok a szomjatokat többek között Bubble Teával, házi készítésű szörpökkel, gyömbérsörrel, koktélokkal, illetve nagyszerű bor,- és kávékülönlegességekkel is. Mi például a kémcsöves feketére kaptuk fel a fejünket: itt két nagyobbacska fiolát szolgálnak fel nektek – az egyikbe kávét, a másikban pedig egy speciális szirupot öntenek. Egyszerűen vegyíteni kell a kettőt, hogy egy isteni ital legyen a végeredmény.


A Yamato egészen pontosan 2014 október 15-én nyitotta meg kapuit a Podmaniczky úti Wasabi-étterem szomszédságában. Azóta már több ázsiai vendégtől kaptak elismerő szavakat: ez éppen olyan, mintha ti dicsérnétek meg egy japán szakácsot az isteni gulyáslevesért, szóval nem csoda, hogy már most is nagyon büszkék az újdonsült étterem tulajdonosai.
• Telefon: (70) 681 7544
• Nyitva tartás: 11:30-23

Kiknek ajánljuk? Legfőképpen az ázsiai konyha szerelmeseinek, illetve azoknak, akik bármikor szívesen idézik fel egy kellemes baráti sütögetés hangulatát. Emellett a Yamato kiváló választás lehet egy randevúhoz is: a kétemeletes étteremben jó néhány elszeparált asztalt rejtettek el, ahol gondtalanul élvezhetitek egymás társaságát, miközben mellettetek perzselődnek az ínycsiklandozó finomságok.
Ha te is szívesen kipróbálnád, nyomj egy lájkot!