Ilyen egy vacsora Magyarország legmagasabb épületének tetején
November végén, 120 méterrel a Duna felett nyílt meg a VIRTU Restaurant, aminek egyik legnagyobb vonzereje a páratlan panoráma.
A 150 férőhelyes fine service étterem egy látvány-felvonóval közelíthető meg a MOL Campus Visitor Centerből vagy az utcaszinti külön bejárattól.
Az éttermi rész egy nyitott és több szeparálható vendégtérből áll. Van olyan része, ami tárgyalásokra, meetingekre, zártkörű megbeszélésekre is alkalmas, és törzsvendégeik számára is létrehozták egy elszeparált teret, amivel az angol, privát klubok hangulatát igyekeznek megidézni.
Ezen kívül pedig attól függően, hogy melyik asztalnál foglalunk helyet, a város különböző pontjainak látványát élvezhetjük.




Őszinte leszek: Nem számítottam rá, hogy a VIRTU a konyha tekintetében is igyekszik majd újat hozni, mert nem lenne rá feltétlenül szüksége.
Szinte biztos voltam benne, hogy méregdrága, fine dining, degusztációs menüben gondolkodnak, és az italok árait is jóval a belvárosi árak fölé pozícionálják majd. Hiszen az egyedi kilátást is meg kell fizetni, nem?
Ez a jóslatom szerencsére tévesnek bizonyult.
A VIRTU à la carte étlapján a régió különböző ízei tűnnek fel. Magyarország mellett Ausztria, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Horvátország és Románia egy-egy ikonikus fogásába is belefuthatunk itt.
Így kerültek hozzá még közelebb a vidék ízei, az elfeledett receptek.
A sors furcsa fintora, hogy már fél lábbal Dániában volt, amikor a MOL Campus tulajdonosaival megtalálták egymást. Mivel a víziójuk egyezett arról, hogy milyen éttermet szeretnének, végül úgy döntött, marad.
Ez szerintem azért különösen fontos részlet, mert manapság sok szó esik arról, hogy a fiatal tehetségek elhagyják az országot. Beszéljünk hát azokról a példákról is, amikor itt tudjuk tartani őket, hogy világszínvonalú dolgot alkothassanak.


A sajtóvacsorán betekintést kaphattunk az étlap pár izgalmas fogásába, és Levente mindegyik étel mellé mesélt pár személyes részletet is.
Egy luxusétterem falai között nem feltétlenül számítana az ember Bródy Sándor kedvenc káposztás pogácsájára, Krúdy húslevesére vagy Jutka rakott palacsintájára.
Mégis a minőségi alapanyagoknak, és a csodaszép tálalásnak köszönhetően ezek az emlékekkel teli klasszikusok remekül összeállnak egy komplett menüvé.


Hideg báránysült, lencsesaláta, konfitált fokhagyma
Már az előételnél megmutatkozott az, hogy hogyan lehet egy relatíve egyszerű ételt úgy átdolgozni, hogy izgalmas fogás váljon belőle.
Ez az alaprecept több módosításon is keresztülment, és tökéletes báránysült szeletekkel kiegészülve került a VIRTU étlapjára.
Annak ellenére, hogy ez egy hideg fogás, a gazdag ízek miatt kifejezetten melengető, és nagyon tartalmas is.

Krúdy húslevese
Aki valaha evett jó tányérhúst, az valószínűleg azonnal érdeklődni fog majd eziránt a fogás iránt. És bátran állíthatom, hogy nem is fog csalódni.
Egyszerre érkeznek az asztalunkra: alaplé, főtt marha stefánia, főtt marhanyelv, velős csont, répák, póréhagyma, zöldborsó, grízgaluska, fondant burgonya csicsókával, tejszínes spenót, tormás sárga cékla, mustár, pirítós.
Az pedig, hogy pontosan milyen sorrendben esünk neki, abszolút ránk van bízva.


Töltött sertésdagadó, burgonyapüré, római saláta
A séf édesapja hentes volt, így Levente a nagy húsokkal is jó barátságot ápol.
A hús töltelékét sokáig fejtegettünk, így a megoldást veletek is megosztom: kenyér, tojás, zsír, petrezselyem és kacsamáj kerül a dagadó belsejébe.
A mi kultúránk ételeit is tovább lehet úgy gondolni, hogy megállják a helyüket fehér abroszon szervírozva is.
Itt jegyzem meg, hogy az étteremben különösen fontos szerepet kapnak a helyi alapanyagok: 50 kilométeres körzetből szereznek be mindent.

Vargabéles, málna-cseresznye sorbet, aranymazsola
Már a menza jellegű helyeken sem sokszor találkozhatunk vargabélessel, pedig ez is egy tartalmas és ízletes fogás.
Mivel a mazsola külön kerül az asztalra, az étel ezen pontja sem rettenthet el senkit.



A VIRTUba mindenképpen érdemes helyet foglalni, ha ebédelni vagy vacsorázni szeretnénk, de ha a kilátást csak egy koktél mellett élveznénk, arra is van lehetőség.
A különleges koktélok mellé barfood kínálat is párosul, amit Leventével szoros együttműködésben álmodtak meg.
Az alkoholos italok mellett az alkoholmentes és az alacsony alkohol tartalmú szekció is említésre méltó.
Az ember sokszor találkozik azzal, hogy ha nem szeretne alkoholt inni, csak az alap üdíteőfelhozatalból tud választani. Máté viszont különösen izgalmas alkoholmentes italokat kreált.




A VIRTU tehát nem csak a kilátás miatt kihagyhatatlan, hanem a hangulatos bár, és a Közép-kelet Európa regionális ízeit felvonultató konyhája miatt is.
Koktélt pedig 3000 - 4000 forintért fogyaszthatunk. Ezekkel az árakkal pedig abszolút nem rugaszkodtak el a belvárosiaktól.
Nyitvatartás:
V. - K.: zárva
Sze. - Szo.: 11:30 - 23:30
Cím:
1117, Budapest, Dombóvári út 28.