Főzés nélkül is szuper vacsorát készíthetsz hungarikumokból
A Liszt Ferenc Repülőtéren elég sok kávézó és étterem található, de a Heinemann Duty Free shop aligha jutna eszedbe, ha arról van szó, hova üljél be egy gyors ebédre vagy kávéra a géped indulása előtt. Nem csoda, hiszen a SkyCourton található hatalmas üzlet fő célja, hogy a biztonsági ellenőrzésen túlesve beszerezhesd mindazt, amit vagy elfelejtettél a városban, vagy nem szeretted volna annyi ideig magaddal cipelni.
A jó hír, hogy erre tökéletesen alkalmas: gyakorlatilag minden megvan itt, amire szükséged lehet, ha meg szeretnél ajándékozni valakit a célállomásodon – legyen szó akár ételről-italról, akár szuvenírről.
Nemrég pedig arra is fény derült, hogy akár egy teljes értékű vacsorát is el lehet készíteni az itt kapható – jórészt magyar eredetű – alapanyagok felhasználásával. Ezt mutatta meg egy kisebb csoport újságírónak, többek között nekünk is a népszerű gasztroblogger, Mautner Zsófi. Az ételekhez leginkább passzoló borokról pedig Jáhner Attila sommelier gondoskodott.
Maga a helyszín egyszerre volt különleges és némileg szürreális: az üzlet egyik sarkában kerítettek le egy részt, ott terítettek meg egy kerek asztalt és szolgálták fel a fogásokat.
A bolt forgalma viszont ezalatt sem állt le, folyamatosan vásárolgattak körülöttünk az emberek, így jó néhány kíváncsi pillantásban volt részünk – sokan le is fotózták a nem mindennapi látványt.


Felütésként megtudhattuk, hogy a hungarikumnak nyilvánított 23 élelmiszer-kategória közül 10 kapható a budapesti Heinemann üzletben - fűszerekből, borokból, pálinkákból, likőrökből, édességekből és húskészítményekből, valamint lekvárokból áll össze az üzlet hazai árukínálata.
Tavaly körülbelül 1,5 millióan vásároltak a ferihegyi duty free üzletben. A hungarikumok igen népszerűek: a legtöbb az Unicumból, illetve a Pick szalámiból fogy (átlagosan óránként egy rúd szalámit és néhány üveg Unicumot értékesítenek), az édességek közül a Szamos marcipánjai a legkelendőbbek, de más magyar csokoládétermékek is kiemelkedően teljesítenek.
Az üzletben nem kevesebb mint 16 tonna édes és erős paprikaőrleményt adtak el 2016-ban, de a liba- és kacsamájból készült termékek is hihetetlenül népszerűek, éves szinte körülbelül 11 tonnát értékesítenek ezekből. A regionális választékból leggyakrabban orosz, brit, finn és kínai utasok vásárolnak. Érezhetően értékelik és szeretik az itt kapható termékeket:
előfordult már olyan is, hogy egy távol-keleti turista a beszállás előtt még gyorsan visszaszaladt egy plusz üveg tokajiért.

A dolgozók odafigyelnek arra, hogy mindig az igényekhez mérten bővítsék a termékkört: ilyenkor ők járnak utána a legjobb minőségű áruknak, de előfordul az is, hogy egy hazai vállalkozó keresi meg őket egy-egy kiemelkedő termékkel. Így került be a kínálatba például a ChocoMe, amely azóta is az egyik legnépszerűbb csokoládé.
A bevezető érdekességek után következett maga a vacsora. Mivel a top 3 legkeresettebb termékből az első kettő szalámi Ferihegyen, így előételként is adta magát ez az étel. Kiegészítették más apró kis falatkákkal, például erdélyi padlizsánkrémmel, zsidótojással, cigánytúróval, leveles tésztában sült kolbásszal, sajtokkal, savanyúságokkal és persze péksüteménnyel is.
A magyaros paprika elmaradhatatlan része a hazai ételeknek, így ez következett. Zsófi a klasszikus vonalat kicsit megbolondítva készítette el az egészben sült kápia paprikát körözött öntettel, paprikamagolajjal és füstölt paprikás pirított napraforgómaggal. Jáhner Attila a Gróf Buttler-féle Egri Kadarkát ajánlott a fogás kiegészítéseként.


A libamáj is hamisíthatatlan hungarikum, aminek számos változata megvásárolható a ferihegyi duty free kínálatában, tehát adta magát a vacsora összetevőjeként is. Zsófi menüjében különleges ízvilágot alkotott a mellé kínált édes-savanyú mazsolával és a friss brióssal. Mellé a Dobogó 6 puttonyos Tokaji Aszúját kóstoltuk.
Mivel a reptéren 42 féle pálinkából lehet választani, Zsófi szilvapálinkával bolondította meg a fűszeres szilvaköretet a hungarikum menü egyik fő fogásához, a rozé kacsamellhez, amit céklával és fehérrépakrémmel kínált. Jáhner Attila pedig a Sauska villányi Cuvée 11 nevű borát javasolta mellé.
Egy igazi hungarikumvacsorából nem hiányozhatott a tokaji bor sem, ami ezúttal a desszertben tűnt fel: Zsófi Millefeuille Tokaji szamorodnis krémet kínált sült almával, Attila pedig Szepsy Szamorodnit töltött mellé. A menü megkoronázásaként egy kis hazai csokiválogatás is került az asztalra, hiszen az üzletben hat hazai beszállító (Bonbonier, ChocoMe, Cinq Filles, Gerbeaud, Stühmer, Szamos) 54 csokoládéja található meg a polcokon.


A vacsora végén annak ellenére szinte mozdulni se tudtunk a jóllakottságtól, hogy a szigorú biztonsági előírások miatt főzni nem lehetett, így kizárólag hideg ételeket szolgáltak fel.
A tanulság annyi, hogy a hungarikumokat közel sem csak a turistáknak találták ki, magyarként is simán tartogathatnak meglepetéseket. A reptéri üzlet pedig elég jó képet ad róluk. Az árak között persze nagy a szórás: a minőségi termékekért nyilván mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, de a választék szerencsére elég széles ahhoz, hogy mindenki megtalálja a saját pénztárcájához illőt.