Az önkiszolgálás nagy napjai a Balatonon
Aki élt az előző rendszerben, annak – ahogy nekem is – valószínűleg örökre az emlékezetébe égett az önkiszolgáló éttermek világa. A jellegzetes tálcák, evőeszközök és illatok elválaszthatatlanul kötődtek ezekhez a helyekhez, legyenek a fővárosban, vagy a Balatonnál.
Meglepő módon azonban az önkiszolgálás elve – legyen szó boltokról vagy büfékről, éttermekről – csak meglehetős késéssel honosodtak meg az állandó kapacitáshiánnyal küzdő tó környékén. Hogy mekkora is volt ez a késés, ahhoz menjünk vissza egy kicsit az időben és nézzük meg, hogyan indult az önkiszolgáló üzemegységek diadalmenete az országban!

Fotó: Fortepan/ FSZEK Budapest gyűjtemény/ Sándor György
A forradalmi újítás
Valójában ma már nem is nagyon értjük, hogy mekkora forradalmi újításnak számított az első önkiszolgáló bolt megnyitása, 1955 augusztusában, hiszen mára ez a kialakítás jóval gyakoribb, mint más alternatívák. A pultból árusítás és a segédek által előhozott áruk körében felnőtt pestieknek azonban szokatlan újítást jelentett az új bolttípus, így a Mártírok útja és a Bem József utca sarkán már valóságos tömeg várta a nagy eseményt. Csodálkozva nézték, hogy az új üzletben minden a falakra szerelt polcokon és tárolókban kapott helyet és az ajtó mellett egyenkosarak sorakoznak.

1960. Fotó: Fortepan/Bauer Sándor
Eleinte az önkiszolgáló boltokban a pénztáros mellett egy csomagoló is dolgozott, aki ellenőrizte, hogy minden termék felkerült-e a blokkra, becsomagolta a kívánt árukat és beletette őket az otthonról hozott szatyorba vagy táskába. Ezek egyébként is nála voltak és – akárcsak a ruhatárakban – egy számcetli fejében adta vissza őket a vásárlás végeztével. A boltban ugyanis csak az ottani kosarakat lehetett használni.
Megváltozott a személyzet
Az önkiszolgáló boltok elterjedése emellett a csomagolás fejlődését is magával hozta, mivel nem volt személyzet, aki kimérte volna az árukat, így a liszt, a rizs és a cukor ekkor került először 1 kg-os papírzacskókba.
Bár ezek a boltok igen jó számokat produkáltak, csak igen lassan terjedtek el Magyarországon.
A Szovjetunióban 1954-ben nyílt az első üzlet és három év múlva már 2200 bolt működött ilyen formában, míg az NDK-ban egy év alatt 120-at nyitottak. Ebben az évben nálunk még csak 16-ra nőtt a szám és ekkor nyílt meg az első vidéki üzemegység, de a Balatonon egészen 1964-ig kellett erre várni (1965-től kötelező volt az új szállodák és kempingek mellett ilyet is kialakítani). Ráadásul a 16-ban már az úgynevezett gyorskiszolgáló boltok is benne voltak, ahol a bejáratnál kapott blokkra írták fel az eladók az egyes termékek árát és végül egyben kellett kifizetni őket. Pedig az emberek szerették az újítást, ráadásul a propaganda folyamatosan harsogta, hogy
az ilyen boltokkal a nők 48 óra szabadidőhöz jutnak egy év alatt, lévén az átlagos vásárlás fele annyi időbe telik, mint a hagyományos Közértek esetében.
Ennek ellenére a tó körül még az önkiszolgáló éttermek is egy évvel korábban jelentek meg, mint az ilyen boltok.

Balatonföldvár. 1972. Fotó: Fortepan/Bauer Sándor