Az élelmiszer harmadát kidobjuk a kukába
A fotós Klaus Pichler 9 hónapra a lakásának fürdőszobáját műanyag tárolóedények válogatott kollekciójának adta át. Mindegyik edényben olyan ételek voltak, amelyek az iparosodott európai országok állampolgárai számra könnyen elérhetőek. Az eper másfél hét alatt rohadt meg. A rohadó csirke szaga miatt napokig nem tudott aludni.
Hasznos volt, hogy ebben az időszakban egyedül élt, nem pedig a a barátnőjével és a macskájával. “Nem tudnám újra végigcsinálni” – mondta a National Geographic-nak. A termékeknél feltüntetett adatok közül a széndioxid "lábnyom" azt mutatja meg, hogy az adott termék "élete" során hány kg szén-dioxidot bocsát ki.
"Pink Lady" alma
Származási hely: Sao Paolo, Brazil
Termelés módja: kültéri ültetvény
Szüretelés ideje: november - december
Szállítási távolság: 10.150 km
Szállítási mód: repülő, teherautó
Széndioxid "lábnyom"/kg: 11,05 kg
Vízigény/kg: 434 l
Ár: 1,69 € / kg
Judit és Saci írja a blogot a környezetbarát étkezési kultúra elterjesztésére céljából. Zöld éttermeket, hazai termelőket és a "zöld" étkezés alapjait mutatják be belföldön és külföldön.
Ha megfogadjátok tippjeiket és a finom falatok mellett a környezetre is gondoltok, ti is Felelős Gasztrohősök lehettek.
“A” osztályú, szabadtartású csirkétől származó tojás.
Származási hely: Kolontár, Magyarország
Gyártás módja: nagyüzemi termelés
Szezonalitás: egész évben kapható
Szállítási távolság: 196 km
Szállítás módja: teherautó
Szén-dioxid "lábnyom"/kg: 5,82 kg
Vízigény/kg: 3061 liter
Ár: 1,39 € / kg
Korpás kenyér
Származási hely: Bécs, Ausztria
Gyártás módja: nagyüzemi termelés
Szezonalitás: egész évben kapható
Szállítási távolság: 120 kmes körzetből
Szállítás módja: teherautó
Szén-dioxid "lábnyom"/kg: 0,79 kg
Vízigény/kg: 1608 l
Ár: 3,55 € / kg
Emmentali sajt
Származási hely: Signau, Svájc
Gyártás módja: nagyüzemi termelés
Szezonalitás: egész évben kapható
Szállítási távolság: 871 km
Szállítás módja: teherautó
Szén-dioxid "lábnyom"/kg: 8,65 kg
Vízigény/kg: 3646 l
Ár: 36 € / kg
Az ENSZ szerint a világon megtermelt élelmiszer egyharmada a kukába kerül – ennek legnagyobb része a világ iparosodott részén, a “Globális Északon.” Ezzel egy időben 925 millió embert fenyeget az éhezés világszerte.
Az “Egyharmad” című sorozat az egyének által elpazarolt élelmiszer és a globalizált élelmiszer-termelés közötti kapcsolatot mutatja be. A csendéletté rendezett rohadó étel egy absztrakt portrét mutat az élelmiszer-pazarlásról, míg a képeket kísérő szöveg a téma mélyére mutat.
Az “Egyharmad” túlmutat a “minőségét megőrzi” dátumon, hogy dokumentálja a globális élelmiszer-hulladék minden dimenzióját.
Pichler Ausztria egy vidéki tartományában nőtt fel, ahol az állattartás és a húsevés a kultúra fontos része volt. Mindezek ellen lázadt fel, amikor vegetáriánus lett – megszokta tehát, hogy kritikusan tekintsen a saját étkezési szokásaira. Az ötlet, hogy vizuálisan mutassa be az ENSZ jelentését, spontán jött – és rögtön el is kezdett dolgozni rajta.
Amikor időnként belenézett a műanyag dobozokba, elámult a rothadás és a penész virágzásán, a formák és a textúrák változatosságán, amelyek normális esetben a szemünktől távol, a szemetesben jelennek meg.
De a fotózás csupán a projekt egyik része volt. Minden fényképet kiegészít az étel története és az erőforrások, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy az étel eljusson a termőföldről (vagy gyárból) a polcokra. Ez a két szempont – hulladék és a szállítás – az érem két oldala.
"Elsanta" eper
Származási hely: San Giovanni Lupatoto, Verona, Olaszország
Termelési mód: üvegházhatású fólia
Szüretelés ideje: június-október
Szállítási távolság: 741 km
Szállítási mód: teherautó
Széndioxid "lábnyom"/kg: 0,35 kg
Vízigény/kg: 348 l
Price: 7,96 € / kg
Bébirépa
Származási hely: Tuvaila, Arumeru, Tanzánia
Termelési mód: kültéri ültetvény
Szüretelési idő: egész évben
Szállítási távolság: 6.068 km
Szállítási mód: repülő, teherautó
Szándioxid "lábnyom"/kg: 6,59 kg
Vízigény/kg: 24 l
Ár: 39,95 € / kg
Az adatokat Pichler maga gyűjtötte össze, ami szintén komoly kihívást jelentett. Az európai törvények értelmében az élelmiszerek eredetét nyilván kell tartani, a kereskedők és a gyártók azonban nem kötelesek megosztani ezt az információt a vásárlókkal. Pichler tehát falba ütközött, amikor elmondta szándékát, ezért trükkös megoldásokhoz kellett fordulnia. Nyomozása során számos üzletből kísérték ki, miután az élelmiszerek csomagolását fotózta.
Számos esetben hízelgéssel tudott információt szerezni: eljátszotta, hogy annyira meg van elégedve a termékkel, hogy mindenképp tudni akarja annak történetét.
Bár Pichler megkönnyebbült, amikor végére ért a projektnek, kitartásáért váratlan jutalmat kapott: egy telefont a FAO-tól. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete ugyanis tökéletesnek találta a sorozatot az élelmiszer-hulladékról szóló tanulmányának illusztrálására, és világszerte kiállításokon mutatja be a csendéleteket.
Oszd meg ismerőseiddel, ha tetszett a cikk!