8 „egészséges” étel, amelyeket kihajítanának a táplálkozási szakértők
Valószínűleg nem mondunk újat senkinek azzal, hogy a boltok polcain sorakozó egészségesnek mondott ételek egy része gyakorlatilag vacak – álruhában. Van, amiről már tudjuk, hogy csínján kell fogyasztani, mint mondjuk a gyümölcsjoghurt, vagy a gyümölcslé, ám néhány esetben olyan jól sikerült az álcázás, hogy jó eséllyel rendszeresen bekerülnek a bevásárlókocsinkba. Őrzik csalóka renoméjukat, miközben tele vannak hozzáadott cukorral és egyéb, haszontalan adalékokkal, melyek leamortizálják a szervezetet.
A Women's Health ezekből gyűjtött össze egy kosárral.
1. Teljes kiőrlésű kenyér
Hiszik vagy sem, a teljes kiőrlésű kenyér nem annyira egészséges, mint amilyennek tűnik. Daphne Oliver dietetikus ezt azzal magyarázza, hogy az őrlés során a gabonát felmelegítik, így a vitaminok és ásványi anyagok nagy része elvész. Ráadásul a bolti kenyerek átlagosan négyszer annyi hozzávalót tartalmaznak, mint amennyi egy normál kenyér elkészítéséhez szükséges, hogy sokáig eltarthatóak maradjanak. „Érdemes az gabonacsírával készülő kenyereket előnyben részesíteni, – javasolja Oliver, – mert az azokban található tápanyagok jobban hasznosulnak, és kevesebb adalékanyag és tartósító van bennük.

2. Ízesített, instant zabkása
A zabkása rostdús, kiegyensúlyozott és tápláló reggeli, hazánkban is egyre kedveltebb. Megjelentek azonban az előre porciózott, ízesített fajták, melyek már közel sem biztos, hogy olyan egészségesek. Jacquelyn Costa, klinikai dietetikus azt javasolja, olyan terméket válasszunk, melyben a zab a legelső hozzávaló, vagyis abból tartalmaz a legtöbbet a termék, valamint figyeljünk arra, hogy 6 grammnál kevesebb cukor és 140 milligrammnál kevesebb nátrium legyen benne. A legjobb azonban, ha finomra vagy durvára őrölt zabpehelyből magunk főzünk kását, és azt ízesítjük fahéjjal, szerecsendióval és friss gyümölccsel. Rostdús reggeli, egészségtelen extrák nélkül.
3. Zöldséges száraztészta
Emily Rubin klinikai dietetikus szerint táplálkozási szempontból elhanyagolható különbség van a sima és a zöldségekkel dúsított száraztészták között. Ízletes és egészséges alternatíva zöldség spirálra, vagy spagettitökre cserélni magát a tésztát, és ahhoz készíteni feltétet.
4. Zöldségchipsek
Ami bő olajban sült, az bő olajban sült, legyen az burgonya, cékla, paszternák vagy répa. „Amivel ebben az esetben gond van azok a sütés során használt telített és transzzsírok” – jelzi a Beverly Hills-i táplálkozási specialista, Dr. Adrienne Youdim. Ráadásul ezekben is jobbára burgonya a fő hozzávaló és ugyanannyi kalóriát tartalmaznak, mint a hagyományos chipsek. Érdemes házilag elkészíteni a kedvenc zöldségünk chipsverzióját: a kelkáposzta, a répa és a cukkini is nagyon finom, ráadásul jóval kevesebb kalóriát, nátriumot és zsírt tartalmaznak, mint nagyüzemi társaik.
5. Palackozott smoothie-k
Az előre elkészített gyümölcsturmixokat jobbára gyümölcslé és teljes tej felhasználásával készítik, és többségük sok zsírt, és hozzáadott cukrot tartalmaz. Érdemes ezt is magunknak készíteni fagyasztott gyümölcsökből, sovány tejből, joghurtból és egy kis fehérjeporból.
6. Diétás fagyasztott egytálételek
Azok a fagyasztott egytálételek, melyeket alacsony kalóriásként és zónaadagosként hirdetnek, gyakran 300 kalóriát is tartalmaznak adagonként, és csak mutatóban van bennük zöldség vagy teljes kiőrlésű gabona. Így az ember pillanatok alatt ismét éhes lesz az elfogyasztásuk után, mondja Costa. Ráadásul gyakran tele vannak nátriummal, hogy megőrizzék a frissességüket. Nem ritka, hogy 600 milligrammnál is többet tartalmaznak, miközben egy egészséges felnőtt számára a napi ajánlott beviteli érték maximum 2300 milligramm, így egy étkezéssel a javasolt nátriummennyiség több mint 25 százalékát elfogyasztjuk. „Egészségesebb és táplálóbb, ha magunk készítjük el nagyobb mennyiségben a kedvenc ételeinket és megfelelő adagokba porciózva lefagyasztjuk” – javasolja Costa.

7. Húspótló termékek
A vegetáriánus „húskészítmények” gyakran olyan kérdéses összetevőket tartalmaznak, mint a szója, a canolaolaj, a karamellszínezék, vagy a xantángumi. Lauren Blake dietetikus azt javasolja, ha valaki vegán vagy vegetáriánus, és nem fogyaszt húst, akkor tiszta fehérjeforrásokat részesítsen előnyben, mint a babfélék, a lencse, a tojás, tejtermékek, diók és magvak.
8. Zsírszegény salátaöntetek
Sokan gondolják, hogy zsírszegény dresszinget fogyasztva egészségesen spórolhatnak a kalóriákkal, ám ez sajnos nem igaz maradéktalanul. „A salátákat alkotó zöldségek rengeteg zsírban oldódó vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, melyek védik a szervezetet a betegségektől – mondja Blake. – Némi egészséges zsír elfogyasztása nélkül a szervezet nem képes maradéktalanul felszívni a salátában lévő tápanyagokat.”