Citromos sajttorta és karamell - teszteltük a Tibi csoki új ízeit
Az elmúlt 70 évben a Tibi formája és csomagolása sokat változott, sokféle új termékkel bővült a választék, nem csoda, hogy mára az egyik legnépszerűbb csokoládé márka lett. Talán csak egyetlen dolog nem változott: ez pedig a "tibi" felirat, amely pontosan olyan maradt, mint eredetileg volt.
Csupa kis betűvel írt, gyerekesen kacskaringós formája teszi mai napig egyedivé és felismerhetővé.
Na de térjünk is rá a tesztelésre! Jelenleg 13 különböző Tibi-íz kapható a boltokban, mi úgy döntöttünk, hogy első körben ezek közül ötfélét veszünk górcső alá. A tesztbe régebbi, hagyományos és új ízeket is beválogattunk. A maximálisan elérhető pontszám 5 volt, és szerencsére alig akadt olyan versenyző, amelyik rossz értékelést kapott volna tőlünk. Éljenek a Tibi csokoládék! :)

A tesztelt táblás csokik között sok volt a finom, 3 kiváló és 2 jó minősítés született, pedig háromtagú, kizárólag lányokból álló bíráló csapatunk (Barbi, Judit és Niki) elég szigorú volt. Az íz, állag és az illat számított, a pontszámok 1-5-ig terjedtek, természetesen ebből a legfontosabb az íz volt.
Listánkon 2 tejcsoki és három étcsoki szerepel. Az alábbi csokikat vettük górcső alá:
1. Étcsokoládé

Külseje nagyon meggyőző, a tetejébe van nyomva, hogy "tibi", textúrája szép sima. 55 százalékos a kakaótartalma, a keserű-savanykás-édes harmónia tökéletes, főzni és nassolni egyaránt kiváló. Érződik az étcsokoládé karakteres íze. Ehhez nem volt semmi hozzáfűznivalónk, úgy, ahogy van megállja a helyét. Összpontszám: 5.
2. Eperkrém

Eperkrémes Tibi csoki
A csomagolást felnyitva megnyugodhatunk, hogy a szokásos minőséget kapjuk. A tábla illatából máris sejthető, hogy nagyjából milyen ízvilágra számíthatunk. Biztos mindenki ismeri azt a tipikus ízt, amit szinte minden epres tábla esetén érezhetünk. A töltelék színe és állaga is ehhez hasonló, már kezdtünk is aggódni egy kicsit, hogy most is csak a szokásost kapjuk. De szerencsére az ízek terén a Tibi továbbra is ragaszkodik a tradíciókhoz.
Maga a töltelék nem az a tipikus száraz műízű valami, hanem egy kicsit lágyabb, de azért egyértelműen sűrű, krémes. Az eper sem olyan bántóan hivalkodó, hanem jóval természetesebb, szinte már tompának is mondható. Kicsit ellentmondásos érzéseim vannak ez ügyben: egyrészt örülök, hogy nem valamilyen harsány műanyagízt kaptam, másrészt egy csalódott is vagyok, mert lehetne intenzívebb is az eperíz. Önmagában kóstolva persze maga a krém is teljesen rendben van, előjönnek az ízek is. Barbi szerint teljesen rendben volt, Niki pedig szintén az erősebb eperízt hiányolta, így az összpontszám: 4.
3. Karamell
Ez a csoki a krémesen lágy tejcsokoládé és az ellenállhatatlan karamell páratlan találkozása. Ha kényeztetni akarod ízlelőbimbóidat, akkor ez a csoki a jó választás! Nagy sikere volt mindhármunknál. Talán ez volt az egyetlen csokoládé, aminek kóstolása közben mind a hárman egyszerre bólogattunk, és hátradőlve élveztük, hogy az első harapás után szétfolyt a szánkban a karamell. Kettéharapdálva a kis kockát azonnal elbűvölt az ízorgia, ami elárasztott bennünket. Nagyon intenzív, nagyon kellemes aromák az első másodperctől kezdve. A karamell pont annyira nyúlik, hogy csak akkor enged, mikor már kellően vékony és hosszú. Nem csalódtunk! Összpontszám: 5.
4. Citromos sajttorta

Ééés elérkeztünk az én személyes kedvencemhez. Ez a csoki az igazi ínyenceknek való! :) A csomagból kibontva is fantasztikus citromillata volt, beleharapva pedig maga a mennyország fogad. A krémes tejcsokoládéval pedig tökéletes párost alkotnak. Szerkesztőségünk egyik tagja, Barbi szívesen megkóstolná étcsokiba mártva is. (Csak úgy mondjuk...) Szóval kellemes arányok, és meglepően jó ízkombináció! Összpontszám: 5.
5. Ananászos krémmel és zselével töltött
A Tibi egyik legkedveltebb ízét most újították meg, különleges, kétrétegű töltelékkel próbálnak lehengerelni minket. Egzotikus ananászos krém, gyümölcssűrítménnyel gazdagított zselé és az étcsokoládé kombinációja tökéletes. Már a kibontás után megcsapott minket az ananászillat, ami mindenképpen pluszpontot jelentett, majd az első harapás után sem csalódtunk.
Bár személy szerint én nem szeretem az ananászos ízesítésű ételeket, de ebben a csokiban részemről is nagyon rendben volt. Barbi és Niki is pozitívan nyilatkozott. Bár nem ez volt a listán a kedvencünk, de ajánljuk mindenkinek, aki szereti az egzotikus ízeket. Összpontszám: 4.
Összességében elmondhatjuk, hogy a Tibi csokinál továbbra is gondosan ügyelnek a táblák összetételére. Nem csoda, hogy 2002-ben megkapták a “különleges tejcsokoládé" minősítést, ami azt jelenti, hogy csokijaiknak 30% feletti kakaó és 18% feletti tej-szárazanyag-tartalma van. Az ízek 70 év után sem okoztak csalódást. Ha teheted, kóstold meg az új ízeket is!

A végére pedig egy kis idézet: "Az élet bizonytalan! Kezdd a desszerttel!" - mondta Ernestine Ulmer, és ha ezt nem is tartják jó ötletnek a dietetikusok, azt ma már mindig elmondják, hogy a csokoládé is hasznos tagja az élelmiszerek nagy családjának, csupán a mértékletességre kell odafigyelni.
Csokievésre fel!