SPORT
A Rovatból

Marco Rossi: „Egyetlen pillanatát sem tudtam élvezni a mostani Eb-nek”

Sokat gondolkodott azon, mit kellett volna másként csinálnia, akár a felkészülésben, akár a személyi döntésekben, de ezek a gondolatok mindig a Svájc elleni meccs körül forogtak. Szerinte a legjobb játékosokat hívta meg a keretbe.


A magyar labdarúgó-válogatott szerda este véget ért az idei foci Eb. Ezek után Marco Rossi szövetségi kapitány csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatót a válogatott bázisán, még a hazautazás előtt.

„Még mindig próbálom feldolgozni a történteket. Egyetlen pillanatát sem tudtam élvezni ennek a mostani Eb-nek, mert nagyon rosszul kezdtünk a Svájc elleni vereséggel. Az első félidőben nem voltunk önmagunk, utána talpra álltunk, és már jobban játszottunk. Bennünk volt a jobb teljesítmény, de mindenkinek meg kell értenie, hogy ha nem kezded jól a tornát, utána minden bonyolulttá válik. Az első meccs kulcskérdés. Próbálni kell nyerni, de a legfontosabb, hogy ne veszíts. Nekünk ezt nem sikerült elérni”

– idézte a sportal.hu a magyar kapitány szavait.

A legszebb pillanat az volt, amikor a skótok ellen a játékvezető lefújta a mérkőzést a 101. percben, de Rossi ismét hangsúlyozta, hogy nem tudta élvezni a tornát.

Sokat gondolkodott azon, mit kellett volna másként csinálnia, akár a felkészülésben, akár a személyi döntésekben, de ezek a gondolatok mindig a Svájc elleni meccs körül forogtak. A legjobb játékosokat hívta meg a keretbe, és bár mindig lehet kritizálni, Rossi szerint ha újrakezdhetné, akkor sem tudna mást tenni.

„A mi csapatunk akkor igazán erős, ha mindenki száz százalékot nyújt, és taktikailag szinte hibátlan meccset játszottunk. Mint ahogy Grúzia játszott Portugália ellen, vagy ahogy Szlovénia döntetlent játszott Anglia ellen”

– magyarázta Rossi.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SPORT
A Rovatból
Félbeszakadt a német-dán nyolcaddöntő az Európa-bajnokságon egy hatalmas vihar miatt
Óriási villám csapott le a stadion mellet a 36. percben, majd özönvízszerű eső zúdult a pályára.


Szombat este 9 órakor elkezdődött a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság második nyolcaddöntője. A végső győzelemre is esélyes, hazai pályán játszó Németország azzal a Dániával játszik, amelyik a jelek szerint nem ijedt meg a tehertől, és egyelőre több helyzetet is ki tudtak alakítani.

35 perc játék után – egy német támadás előkészítésekor – azonban akkora vihar kerekedett, hogy Michael Oliver játékvezető félbeszakította a meccset, miután a közelben csapott le egy villám, hatalmas dörgés mellett. Néhány perc múlva özönvízszerű eső öntötte el a pályát, a tetőről néhol 30 méteres vízesés formájában szakad le a víz.

A szurkolókat láthatóan nem zavarja a kényszerszünet, főleg a dánok azok, akik az eső ellenére is remekül elszórakoztatják magukat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SPORT
A Rovatból
Négymilliárd forint jutalmat adott a válogatott tagjainak Grúzia leggazdagabb embere, miután legyőzték Portugáliát
Bidzina Ivanisvili szerint a szerdai győzelem történelmi jelentőségű volt. Ha válogatott a spanyolok ellen is nyer, akkor újabb mesés jutalom jár majd a csapatnak.


Mesés jutalmat ajánlott fel Grúzia leggazdagabb embere a válogatottnak, miután szerdán meglepetésre 2-0-ra legyőzték Portugáliát az Eb-n. Ezzel pedig továbbjutottak a kieséses szakaszba.

Bidzina Ivanisvili milliárdos, és a Grúziai Álom kormánypárt alapítója, másnap közölte, hogy

30 millió larit, vagyis átszámítva 3,97 milliárd forintot oszt szét a játékosok között.

Szerinte ugyanis a portugálok felett aratott győzelem történelmi jelentőségű volt.

Ivanisvili ráadásul további 30 millió larit helyezett kilátásba, ha a csapat vasárnap a nyolcaddöntőben a spanyolokat is legyőzi.

Grúzia történetében először jutott ki az Eb-re, és ez a csapat az egyetlen újonc az idei mezőnyben.

via BBC

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
A Rovatból
Kiesés az Eb-n: megérkezett a realitás – ennyit tud a magyar válogatott
Marco Rossi összeszedte a magyar labdarúgás krémjét, ők pedig arra voltak képesek, hogy legyőzzék a gyengébb ellenfelet. A jobbak ellen esély sem volt. Tíz éve ezért is hálásak lettünk volna, de mára megnőtt az étvágy.


A magyar válogatott kiesett az Európa-bajnokságról. Ebben a mondatban két fontos információ van: először is az, hogy újra, sorozatban már harmadszor eljutott a viadalra, másrészt pedig azt, hogy nem valósult meg az, amit Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke a sorsolás után mondott.

„Most a minimális célként azt kell kitűzni, hogy továbbjussunk a csoportból, aztán meglátjuk a továbbiakat”

– fogalmazott akkor Csányi.

A válogatott nem érte el az elnöki minimumot, de igazán nem lehet haragudni a játékosokra, talán csak a Svájc elleni meccs miatt lehet ráncos a homlokunk. Az a mérkőzés, főleg az első félideje, tragikus volt. Akkor váratlanul zavartnak tűnt a csapat, olyanok voltak a játékosok, mint akik nem is tudják, milyen rendezvényen vannak. A második félidő már rendben volt, de 2–0-s hátrányból nem sikerült pontot menteni. A németek elleni találkozó olyan volt, mint az előző Eb-n az összes, vagyis jól játszott, de nem nyert a magyar gárda. Skócia? Csoboth Kevin 100. perces góljára még sokáig emlékezni fogunk, az a találat volt nekünk az Eb csúcsa. Fontos volt ez a találat, hiszen ezzel vasárnap estétől szerdáig élt a remény a továbbjutásra és azt se felejtsük el, hogy 2016 óta nem nyert meccset a magyar csapat Európa-bajnokságon (akkor Ausztriát vertük meg 2–0-ra). Ráadásul a csapatot sorozatban második alkalommal kijuttató Marco Rossi szövetségi kapitánynak ez volt az első sikere nagy tornán.

Ettől kezdve élt a (csalfa, vak) remény, hogy majd a spanyolok, az olaszok, az angolok, a portugálok és a törökök kisegítenek, illetve besegítenek minket a 16 közé. Nem jött be…

Nem indult rosszul, hiszen a spanyolok és az olaszok hozták, amit kellett, de ami utána történt, az már rémálom volt a számunkra. Az angolok rémesen futballozva – tényleg a nézhetetlenség határát súrolva – hoztak össze egy 0–0-t Szlovéniával, a portugálok meg kikaptak Georgiától (2–0) és ezzel kiestünk.

A baj az volt, hogy két, amúgy már továbbjutott válogatottól vártuk a győzelmet, amire lássuk be, nem volt nagy esély.

Mondjuk azért, arra kevesen fogadtak volna, hogy a néhai Grúzia legjobbjai legyőzik a portugál B-csapatot, de a futball tud ilyeneket produkálni. A 2016-os Európa-bajnok amúgy éppen a magyar csapattal játszott volna a tizenhat között, vagyis a kudarccal elkerülték Marco Rossi csapatát.

Érdekességként tegyük hozzá, hogy az angolok Hollandiát kapták volna a magyar továbbjutás esetén, de vélhetően nem szomorúak, hogy végül Szlovákia lett azellenfél.

Foglalkozzunk is inkább magunkkal, a kiesésen már úgysem tudunk segíteni. A kapuban Gulácsi Péter a vereségek ellenére is jól teljesített és jegyezzük meg gyorsan, hogy Dibusz Dénes ugyanilyen jó lett volna, de Marco Rossi a lipcsei kapust választotta, nem döntött rosszul. A védelemben viszont volt baj: a Svájc ellen látott Lang Ádám, Orbán Willi, Szalai Attila trió csúnyán felsült. Lang és Szalai nem is játszott többet, Orbán annak ellenére is a csapatban maradt, hogy az első meccsen többet is hibázott, de nincs nála jobb… Fiola Attila, Dárdai Márton és Botka Endre sokkal jobban teljesített hátul.

A középpálya védekező része, ahogy az várható is volt, problémás volt. Üdítő kivétel mindössze Schäfer András volt, aki kiválóan

futballozott mindhárom találkozón. Bár Marco Rossi azt mondta, hogy nem a rossz forma miatt hagyta ki az utolsó meccsre Nagy Ádámot, azt is megértettük volna, ha a gyenge teljesítménnyel indokolja a váltás, mert az olasz Spezia játékosa nem tündökölt a pályán. Kleinheisler László csak kiegészítő szerepet kapott és Callum Styles sem váltotta meg a világot egyetlen meccsén.

A támadó régióban Sallai Roland volt a legjobb – sőt az egész csapatból is kiemelkedett –, ráadásul a skótok elleni győzelem alkalmával ő adta a gólpasszt Csoboth Kevinnek. Varga Barnabás a sérüléséig veszélyes volt, reméljük mielőbb felépül.

És akkor elértünk Szoboszlai Dominikig… Nem kérdés: magasan a legjobb magyar futballista, a Liverpool legdrágább játékosa. És az sem lehet vita tárgya, hogy csalódást okozott a teljesítménye.

A skótok elleni meccs lefújásáig csak találgattuk, hogy sérült-e, de vasárnap este „lebukott”. Jókora kötéssel a jobb combján baktatott az öltöző felé, vagyis korántsem volt egészséges az Eb alatt. A nagy kérdés Rossi számára az lehetett, hogy szerepeljen-e Szoboszlai, aki mondjuk 60 százalékos állapotban lépett pályára, vagy kihagyja a legjobbat és próbálja valahogy pótolni. A kapitány az előbbit választotta – sosem tudjuk meg, mi lett volna fordított esetben.

Annyit talán megjegyezhetünk, hogy jó lenne, ha Szoboszlai újra csak a focival foglalkozna. Szerepelt két világcég reklámjában, egy magyar sorozatban is, szóval jöhet ismét az a szerep, amiben a legjobban szeretjük.

Érdekes felvetés, hogy mi lesz most a csapattal és a kapitánnyal, miután nem valósult meg a fentebb említett – utóbb kiderült, nem teljesen reális – terv, vagyis elúszott a továbbjutás. Nem kérdés: Marco Rossinak maradnia kell, még akkor is, ha a kiesés utáni nyilatkozatában bizonytalannak nevezte a jövőt. Nagy kérdés, hogy lehet-e játékosokat cserélni a keretben úgy, hogy esély legyen a világbajnoki- selejtezőkön és a Nemzetek Ligájában.

Marco Rossi ugyanis összeszedte a magyar labdarúgás krémjét, a legjobb honi játékosokat. Ők pedig arra voltak képesek, hogy legyőzzék a gyengébb ellenfelet, a jobbak ellen esély sem volt.

Tíz éve ezért is hálásak lettünk volna, de mára megnőtt az étvágy.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
A Rovatból
Bombameglepetés az Eb-n: Svájc kiejtette Olaszországot, véget ért a torna a címvédőknek
Az egész meccsen magabiztosabban játszott az alpesi ország, az Azurrók semmilyen ellenszert nem tudtak találni ellenük.


2-0 arányban legyőzte Svájc válogatottja az olasz csapatot, így a 2021-ben rendezett torna bajnoka búcsúzik az Európa-bajnokság küzdelmeitől.

A meccset az esélytelenebbnek számító Svájc kezdte erőteljesebben, az övék volt az első komolyabb helyzet is a 24. percben. Végül a 37. percben szerezték meg a vezetést.

A második félidőre sem tudott ellenszert az olasz tizenegy a svájciak támadása ellen: Varga már a 26. másodpercben hatalmas gólt lőtt a bal felsőben.

Mivel az Azurrók a továbbiakban is tanácstalanok maradtak, a meccset egyértelműen Svájc uralta. Igaz, az 52. percben majdnem pórul jártak, amikor Fabian Schär fejjel védekezése a saját kapufájukra pattant szerencséjükre kifelé.

Szinte hihetetlen, de az első olasz, kaput eltaláló lövésre egészen a 73. percig kellett várni, de Mateo Retegui labdáját könnyen fogta Sommer kapus.

A 83. percben kis híján Svájc szerzett még egy gólt: Steven Zuber labdája nem sokkal gurult el a kapu előtt, érkező híjén pedig maradt a 2-0.

Ami egyben a végeredmény is lett, ami azt jelenti, hogy Svájc várhatja, hogy a vasárnapi Anglia-Szlovákia mérkőzés melyik csapatával találkozik egy hét műlva, július 6-án, szombaton.


Link másolása
KÖVESS MINKET: