SPORT
A Rovatból

Ha továbbjutunk, az a baj, ha nem jutunk tovább, az a baj – kezelhető-e a nyomás, ami a magyar válogatottra nehezedik?

Politika, a focira költött milliárdok, túltolt esélylatolgatások – a nemzeti tizenegynek a pályán kívül is számos dologgal kell megküzdenie. Véleménycikk.


A magyar csapat szereplése az idei EB-n fanyar szájízt eredményezett: a továbbjutás kulcsa pedig nem nálunk és most már nem is az angoloknál, hanem Csehország és Georgia kezében van. Pontosabban, az ő vereségükben bízva számolhatunk továbbjutással. De mi történt eddig ezen az Európa-bajnokságon?

Focilázban égő ország, ide nekünk az oroszlánt is, talán az első olyan kontinenstorna, ahol a „fiaink” nem esélyek nélkül szállnak szembe más csapatokkal, és egy olyan csoport, ahol már-már az első hely gondolatával is erősen kacérkodni lehetett a sajtóban. 3 éve a németeket megizzasztottuk, egyszer nyertünk is ellenük, Svájcot valahogy majd megoldjuk, a skótok elleni győzelem szinte kötelező. A három évvel ezelőtti magyar válogatott Szoboszlai nélkül hozta össze az előző évtizedek talán legkedvesebb hőstetteit, noha a továbbjutás elmaradt. Így szinte borítékolható volt a magyar csapattal szembeni elvárás is: idén biztosan tovább kell jutni.

Beszédesebbek az eredmények

Mire elérkezünk a mai naphoz, 23-a reggel óta 83 cikk jelent meg csak az M4 oldalán a válogatottal kapcsolatban, ez a fajta láz pedig nagyjából az előző egy hónapra is jellemző volt, közel hasonló tempóban cikkeztek végig. Viszonyítási alapként, a tegnap csoportelsőként továbbjutó Ausztria esetében mind az ORF, mind a SkySport tekintetében ugyanez az intervallum közel negyedannyi cikket jelentett az osztrák csapat kapcsán.

Hogy három év alatt mi változott a magyarok háza táján? Annyi, hogy Szoboszlai Dominik lett az ország elsőszámú exportcikke, csoportelsőként kvalifikáltuk magunkat az EB-re, illetve a csapat valóban sokszor bizonyította, hogy bárki ellen lehet esélyünk.

Ezt követően az idei EB-szereplés már sokkal árnyaltabb képet nyújtott: kritikán aluli játék a svájci válogatott ellen, ahol a magunk megverése önmagában csak azért nem tényszerű, mert Svájc tele van tűzdelve óriásokkal – elég csak Xhakát említeni, aki Angliából visszatérve a Leverkusenhez „levezetésként” megnyerte a német bajnokságot.

A németek elleni (papírforma) vereséget követően a skótok legyőzése már-már ünnepelt hőstetté vált. Csoboth Kevin gólja valóban mesébe illő történet, ugyanakkor a 16-ba jutás egy rendkívül soktényezős számolgatás pozitív kimenetelével lehetséges csak.

Véleményválogatott

A válogatott igazi problémája a teljesen (sokszor politikailag is) megosztott hozzáállás, és a sok esetben elviselhetetlen elvárások tömkelege: tényszerű állítás, hogy soha nem volt ilyen jó esélye a csapatnak egy EB-t megelőzően, és az is tény, hogy rengeteg év után a csapatkapitányunk is a topcsapatok topligájában játszik. Ettől függetlenül nem lehet elmenni amellett, hogy a németek összeszedték magukat Nagelsmann alatt, de amellett sem, hogy a rutin, és a topligák „megszokottsága” pedig Svájc mellett szólt. A szinte papírforma eredményeket követően a vereségek mégis valahogy azonnal az elköltött milliárdok felé terelték a kommentelőket, Csoboth Kevin gólját követően pedig már aznap este arról cikkezett a sajtó egy része, hogy szinte biztos, hogy Ronaldoék várnak ránk a 16 között.

Ezzel a teherrel, pedig egész egyszerűen a labdarúgásban nem lehet élni.

Az 1986-ban „megsemmisülő” válogatott akkori edzője, Mezey György is hasonlóan nyilatkozott, az előzmények közel azonosak voltak: a korábbi sikerektől, a sajtó „túlhajtásától” a csapat kicsit elszállt, amit aztán a Szovjetunió elleni 6-0 követett. Természetesen összehasonlítani a két válogatottat nem lehet, ugyanakkor fontos leszögezni, hogy az apró pillanatok, vagy győzelmek az összképen sokszor nem változtatnak.

Magyarországon a válogatott kérdése a politikai csatározások egyik legfontosabb hivatkozási alapja: az egyik oldalról hősöknek, a másik oldalról sok esetben a kórházak és az oktatás fejlesztésének fő hiányának fő kikiáltott játékosoktól egész egyszerűen nem lehet elvárni ilyen és ekkora felelősséget – és nemcsak azért nem, mert a csapat több, mint fele nem a hazai utánpótlásrendszer terméke. Ha továbbjutunk: mindenki hősei a „fiaink”, ha nem jutunk tovább: „sok értelme volt ennyit költeni rá”.

A legnagyobb ellenfél a nyomás

Ezeket követően ki lehet jelenteni, hogy a magyar csapat egyik legnagyobb ellenfele (milliárdok ide vagy oda) az az elviselhetetlen nyomás, ahol a mindennapi emberek egy része egy feltételrendszeren keresztül várja a saját boldogságát: a mindenkori kommentelő sajátjának érzi a hőstetteket, a lehetetlen gólokat, a feltámadásokat.

Az a győzelem, amit a válogatott kiharcol, az övé, az a sikersztori, ami tényleg lehetetlen, szintén kicsit az ő érdeme is. Ellenben az a vereség, ami akár egy papírformát is jelent (ha csak objektíven a fogadóirodákra hagyatkozunk, a Svájc ellen is), az már elutasítható, ott az átlag néző fel van jogosítva, hogy megvesse, határozott véleménnyel éljen róla.

A kétirányú radikalizálódást pedig sportpszichológus legyen a talpán, aki akár a 23 éves csúcsjátékos számára kezelhetővé varázsolja.

Több külföldi lapot, annak kommentszekcióját átbogarászva is arra a következtetésre kell jutni, hogy egyfajta hungarikum feljebbvalónak tekinteni a válogatottat, mint ami. A horvátok kiesését követően nem a politikai háttéret, hanem Zlatko Dalić személyét kérdőjelezte meg a legtöbb kommentelő, ami valahol egészségesnek mondható. Még ennél is kedvesebben álltak az albán kommentelők a saját csapatukhoz a közösségi média felületein, pedig ott biztos kieső csapatokról beszélünk.

A mai nap folyamán eldől, hogy a válogatott folytathatja-e a kontinensviadalt, ami jelen esetben már nem rajtunk múlik: egy ország szurkol úgy a törököknek, mintha mindig is szerettük volna őket, és ugyanígy szorít Portugáliának, akiket a kedvező körülmények után a pontosan következő mérkőzésen borítékolhatóan fognak szidni ugyanígy.

Egy viszont biztos lesz a közvélemény nagy részének: ha továbbjutunk, az baj, viszont ha nem jutunk tovább – szintén baj.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SPORT
A Rovatból
Félbeszakadt a német-dán nyolcaddöntő az Európa-bajnokságon egy hatalmas vihar miatt
Óriási villám csapott le a stadion mellet a 36. percben, majd özönvízszerű eső zúdult a pályára.


Szombat este 9 órakor elkezdődött a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság második nyolcaddöntője. A végső győzelemre is esélyes, hazai pályán játszó Németország azzal a Dániával játszik, amelyik a jelek szerint nem ijedt meg a tehertől, és egyelőre több helyzetet is ki tudtak alakítani.

35 perc játék után – egy német támadás előkészítésekor – azonban akkora vihar kerekedett, hogy Michael Oliver játékvezető félbeszakította a meccset, miután a közelben csapott le egy villám, hatalmas dörgés mellett. Néhány perc múlva özönvízszerű eső öntötte el a pályát, a tetőről néhol 30 méteres vízesés formájában szakad le a víz.

A szurkolókat láthatóan nem zavarja a kényszerszünet, főleg a dánok azok, akik az eső ellenére is remekül elszórakoztatják magukat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SPORT
A Rovatból
Németország megverte a nagyot küzdő Dániát, negyeddöntőbe jutottak a házigazdák
A dánok a vezető gólt is megszerezhették volna, ha nincs egy egycentis les. A mérkőzés 25 percet állt egy hatalmas vihar miatt.


Toronymagas esélyes volt a szombat esti német-dán meccsen a hazai pályán játszó Németország, de végül a dánok egészen szépen küzdöttek. Az első félidőben több helyzetet is ki tudtak alakítani, majd a 36. percben a bíró kénytelen volt kényszerszünetet elrendelni, mert hatalmas vihar érkezett. Egy villám közvetlenül a stadion mellett csapott le, majd felhőszakadás kezdődött. A játék végül nagyjából 25 perc szünet után folytatódott.

A félidőre 0-0-val fordultak a csapatok, majd a második játékrészt is váratlanul erősen kezdték a dánok. Gólt is lőttek, de Andersen találatát a bíró nem adta meg, mert lesen volt – nagyjából egy centiméterrel.

A 52. percben aztán a németek szerezték meg a vezető gólt, 11-esből: Andersen ezúttal a 16-oson belül kezezett, a büntetőt pedig Havertz értékesítette.

Dánia ezután sem tört meg, de az irányítást inkább a németek vették át. Végül a 67. percben fordult a meccs menete, amikor Musiala magabiztos góllal nyugtatta meg a hazai közönséget. A meccs végén Füllkrug egy harmadik gólt is rúgott, amit azonban a bíró les miatt nem adott meg, így a vége maradt 2-0 a németeknek.

A rendező ország a negyeddöntőben a grúz-spanyol meccs nyertesével játszik majd.

A nap során korábban a remeklő Svájc szintén 2-0-ra verte meg a nagyon gyengén játszó címvédő Olaszországot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
A Rovatból
Egészen a 95. percig vezetett Szlovákia Anglia ellen, aztán jött Bellingham zseniális ollózása
Az egyenlítés után a hosszabbítás első percében Harry Kane rögtön fejelt egy gólt, így Anglia megfordította a mérkőzést, és bejutott a legjobb 8 közé a németországi Európa-bajnokságon.


Majdnem hatalmas meglepetés történt az Eb vasárnapi nyolcaddöntőjén: egy elég unalmas meccsen Schranz góljával vezetett Szlovákia, egészen a 95. percig.

Jobb oldali bedobás után Guéhi csúsztatta meg a labdát, amelyet Bellingham 8 méterről, ollózó mozdulattal küldött a bal alsóba.

Ezek után a hosszabbítás első percében Harry Kane rögtön fejelt egy gólt, így Anglia megfordította a mérkőzést, és bejutott a legjobb 8 közé a németországi Európa-bajnokságon.

(via MTI, nso.hu)

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
A Rovatból
Nem jól indult, de a spanyolok végül gálázva verték Grúziát
A spanyolok a félidőig egyenlítettek, a második játékrész elején pedig a vezetést is átvették, a hajrára fordulva pedig szép gólokkal fölényes sikert arattak.


A spanyol labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 4-1-re legyőzte Grúzia együttesét a németországi Európa-bajnokság vasárnapi nyolcaddöntőjében.

Luis de la Fuente csapata óriási fölényben játszott a mérkőzésen, ám Le Normand öngóljával Grúzia szerzett vezetést.

A spanyolok a félidőig egyenlítettek, a második játékrész elején pedig a vezetést is átvették, a hajrára fordulva pedig szép gólokkal fölényes sikert arattak.

A spanyol válogatott a negyeddöntőben a házigazda németekkel találkozik.

Spanyolország-Grúzia 4-1 (1-1)

-------------------------------

Köln, 42 233 néző, v.: François Letexier (francia)

gólszerzők: Rodri (39.), Ruiz (51.), Williams (75.), Olmo (83.), illetve Le Normand (18., öngól)

sárga lapok: Morata (44.), Davitasvili (71.)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk