SPORT
A Rovatból

Csoboth Kevin szülei elsírták magukat, amikor a meccs után felhívta őket a gólszerző

A büszke édesapa elmondta, hogy Kevin ötéves kora óta játszik, és azt gondolja, ezzel a góllal koronázta meg mindazt a menedzselést, azt a támogatást, amivel a kezdetektől fogva igyekeztek segíteni őt.


Csoboth Kevin a vasárnap esti Skócia-Magyarország mérkőzésen a 100. percben talált be a skótok hálójába, ezzel életben tartotta a magyarok továbbjutási esélyeit.

A focista édesapja, Csoboth Róbert a Nemzeti Sportnak elmondta, erre a gólra várt, mióta a fia futballozni kezdett.

A büszke édesapa elmondta, hogy Kevin ötéves kora óta játszik, és azt gondolja, ezzel a góllal koronázta meg mindazt a menedzselést, azt a támogatást, amivel a kezdetektől fogva igyekeztek segíteni őt.

„Ezért a mai estéért megérte tizenkilenc évet dolgozni. Nagyon büszkék vagyunk.”

- mondta Csoboth Kevin édesapja.

„Az első két mérkőzésen ott voltunk a stadionban, de a harmadik találkozóra babonából nem mentünk ki, mert az Újpestben is akkor szerezte ebben az idényben a hét gólját, amikor nem voltunk ott a meccsein. A lefújás után nagyon visszafogott volt, alighanem még sokkhatás alatt volt, és ő sem fogta fel mindazt, ami történt. Felhívott, és csak ennyit kérdezett: »Apa, örültök?« Az édesanyjával egymásra néztünk, és elsírtuk magunkat”

– tette hozzá a büszke édesapa, Csoboth Róbert.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SPORT
A Rovatból
Itt a következménye az Eb-szereplésnek: több magyar játékost is elküldött a külföldi klubja
Callum Styles és Kleinheisler László szolgálataira nem tart igényt eddigi klubja, sőt azóta felröppent a hír, hogy Ádám Martinnal szerződést bonthat a dél-koreai bajnokságban szereplő Ulszan is.


Callum Styles az előző idényt az angol harmadik ligában kezdte és a Barnsley-ban 20 bajnoki meccsen, valamint két kupatalálkozón szerepelt. Majd télen kölcsönvette őt a második vonalbeli Sunderland – ez azért már sokkal vállalhatóbb, magasabb szint –, amelyben 12 bajnokit teljesített. Vele kapcsolatban korábban hallani lehetett olyan hírekről, hogy nem feltétlenül elégedettek a teljesítményével, de mégis némileg meglepő volt a bejelentés, mely szerint visszaküldték a harmadik ligába. A középpályás a válogatottban alapember, hiszen 2022-es bemutatkozása óta huszonhárom alkalommal lépett pályára a csapatban, vagyis csaknem minden mérkőzésen számított rá Marco Rossi.

Kleinheisler László szerződtetését nem is olyan régen, még nagy csinnadrattával jelentették be a görög Panathinaikosznál, ám a 23/24-es szezonban csak két bajnokin, valamint három Bajnokok Ligája-selejtezőn léphetett pályára. Nem is volt meglepő, hogy az athéni klub télen kölcsönadta a horvát Hajduk Splitnek, melynek színeiben 12 bajnokin lépett pályára, majd az Eb-kiesés után a klub jelezte, hogy köszöni, de visszaküldi Kleinheislert a görögöknek. A válogatottban 53 alkalommal szereplő középpályás, az elmúlt két évben 12 meccsen kapott lehetőséget Marco Rossitól, igaz minden alkalommal csereként.

Örök probléma a magyar együttessel kapcsolatban, hogy a külföldön szereplő játékosainak jó része nem játszik a klub csapatában, vagy ha igen, akkor alacsony szinten – lásd még Nagy Ádám és olasz második ligából majdnem kieső Spezia esetét –, márpedig ez alapvetően behatárolja a nemzeti együttes lehetőségeit.

Az egész Európa-bajnoki keretből csak Szoboszlai Dominik (Liverpool), Gulácsi Péter, Orbán Willi (RB Leipzig), Sallai Roland (Freiburg) és Schäfer András (Union Berlin) játszik rendszeresen a legjobb bajnokságok valamelyikében. Ha csak végignézzük a névsort, akkor látható, hogy a többiek vagy alacsonyabban jegyzett élvonalbeli gárdákban keresik a kenyerüket – és ott sem mindig játszanak: Szalai Attila alig volt pályán az előző szezonban – vagy második ligában szerepelnek és ott sem biztos, hogy rendszeresen.

Nekik kellett volna a fotelultrák szerint legyőzni azt a svájci válogatottat, amelyben Premier League-győztes futballista szerepel (Manuel Akanji) és megverni a német együttest, melynek vezére amellett, hogy spanyol aranyérmes lett, még a Bajnokok Ligáját is megnyerte a Real Madriddal (Toni Kroos). Gyakorlatilag a lehetetlen kategóriáról beszélünk.

Visszatérve Styles és Kleinheisler esetére, ami velük történt az a magyar válogatott jövőjével kapcsolatban is ijesztő.

Mert, ha például Styles megragad az angol harmadik vonalban, akkor azért nagy csodát nem várhatunk tőle a Nemzetek Ligájában, ahol mások mellett a németekkel is találkozunk újra. A középpályás nem tud felkészülni ilyen nagy feladatokra abban az esetben, ha amúgy, az idehaza méltán ismeretlen Mansfield ellen kell pályára lépnie a bajnokságban. Persze jó lenne, ha jobb csapatot találna magának – legalább a második vonalban –, de a visszafogott Eb-szereplés ebben nem segítette.

Kleinheisler László éppen Styles cseréje is lehet a válogatottban, de az ő helyzete még rosszabbnak tűnik. A 30 esztendős játékos 2016-ban állt légiósnak és azóta – kapaszkodjunk meg – hét csapata volt. Nyolc év alatt... Először a német Werder Bremen vette meg, ám a zöld-fehérek hat bajnoki után elkezdték kölcsönadni. Előbb a Darmstadnak (12 meccs), majd a Ferencvárosnak (10 – és ide ugye azért küldték, hogy tanuljon meg németül a Fradi akkori vezetőedzőjétől Thomas Dolltól...), aztán pedig a kazah Asztana jött a sorban. A kazahoknál három meccsen olyan jól teljesített, hogy meg is vették a játékjogát, szerepelt is 28 meccsen, majd az NK Osijekhez szerződött. Úgy tűnt ez be is jön, hiszen 111 meccsen 18 gólt is szerzett a játékos, majd lecsapott rá a Panathinaikosz, amelyben összesen 17 bajnokit kapott. Innen pedig már ismert a történet.

Az Eb-csoportban a válogatott hozta azt, amit reálisan elvárhattak tőle, vagyis legyőzte a gyengébbnek tartott ellenfelet, a jobbaktól pedig kikapott. Ez azonban azt is jelenti, hogy a csapat tagjai nem válogathatnak a jobbnál jobb ajánlatok között, mert nem kapnak ilyeneket.

Talán csak Varga Barnabásnak lehet esélye egy jó átigazolásra, de ő sem (csak) a németországi teljesítményének köszönheti, ha ez megvalósul, hiszen ott van mögötte egy parádés évad, amelyben minden sorozatot figyelembe véve 40 meccsen 29 gólt szerzett, ami nem rossz mutató, főleg ha hozzávesszük, hogy ebben az időszakban a válogatottban 11 találkozón hatszor talált a kapuba. Ez akár egy jobb élvonalbeli szerződést is érhetne.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SPORT
A Rovatból
Rémesen gyenge szóviccel szállt bele páros lábbal a BBC Cristiano Ronaldóba
John Terry, a Chelsea-vel Bajnokok Ligáját és Európa-ligát nyerő focista a 24 órán át elérhető Instagram-sztorijában reagált a BBC vicceskedésére. Nem tetszett neki.


A 39 évesen pályára lépő csatár a Portugália-Szlovénia meccs hosszabbításában szerezhette volna meg a vezetést, de büntetőjét Jan Oblak kapus kiütötte, így nem változott a 0-0-s eredmény.

A Telex szúrta ki, hogy a BBC stúdiójában a büntető visszajátszásakor a Misstiano Penaldo felirat került, ami egyrészt rímel Cristiano Ronaldo nevére, másrészt megidézi a kihagyott büntető (missed penalty) kifejezést is.

Ezt a szóviccet sokan elítélték a közösségi médiában, és nem hitték el, hogy egyáltalán ilyen megtörténhetett.

John Terry, a Chelsea-vel Bajnokok Ligáját és Európa-ligát nyerő focista például Instagram-sztorijában a BBC vicceskedésére csak annyit írt, hogy

„Ez szégyen!”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
A Rovatból
Hamarosan itt az olimpia, de egyelőre botrányoktól hangos a magyar sport
Nagyjából három héttel az olimpia kezdete előtt áll a bál a magyar sportban. Szokatlan helyzet ez, hiszen ilyenkor már javában az éremesélyeket szoktuk latolgatni, de most egyik balhé éri a másikat.


Úgy kanyarodtunk rá a nyárra, hogy kezdett mindenki megnyugodni a magyar sportban, hiszen kiderült, hogy Milák Kristóf még mindig tud úszni és úgy tűnt, hogy nem elérhetetlen a címvédés Párizsban. Aztán június végére kiderült, hogy mégsem olyan jó a helyzet, de ez egy másik történet. Aztán elkezdődött a kellemetlen ügyek sorozata…

Ha van olyan szakág a sportágban, amelynek csapatától mindenképpen aranyat várunk, de legalábbis dobogós helyezést várunk, akkor az a kardcsapat. Az együttes a Szilágyi Áron, Szathmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállításban szerepelt az elmúlt években és júniusban ebben az összetételben lett Európa-bajnok, de korábban világbajnoki címet és olimpiai harmadik helyet is szerzett. A sikerekben nagy szerepe volt Decsi András edzőnek is, aki nem mellékesen a vívó Tamás testvére is.

Néhány nappal az Eb elsőség után a szövetségi kapitány, Boczkó Gábor javaslatára a vívószövetség elnöksége úgy döntött, hogy Decsi Tamás nem mehet az olimpiára, helyette Rabb Krisztián vív majd. A döntés védhető, hiszen Rabb jobb egyéni eredményeket ért el, mint a kihagyott sporttársa, de akkor is furcsa, hogy egy sikercsapatot megbontottak egy hónappal a párizsi rajt előtt.

A döntés eredménye az lett, hogy Decsi András lemondott a csapat edzői posztjáról.

Közben a kajakosoknál is áll a bál, amelynek a végén Kozák Danuta, a hatszoros olimpiai bajnok húzta a rövidebbet. A világsztár május végén állt elő azzal, hogy Csipes Ferenc szövetségi kapitány verbálisan abuzálta az egyik edzés után. A szakembert első lépésben felfüggesztette a szövetség, majd az egykori kajakos nyilvánosan bocsánatot kért – és ment minden tovább, ahogy korábban. Illetve csak majdnem, ugyanis Kozák Danuta végül nem mehet az olimpiára, pedig korábban éppen Csipes Tamara társa volt a kettesek mezőnyében.

Azonban

hiába nyertek együtt nagy fölénnyel a májusi szolnoki versenyen, júniusban már nem ült (ülhetett?) egy hajóba a szövetségi kapitány lányával. A magyar sport legendája a négyesből is kimaradt, vagyis elúszott az olimpiai szereplés.

Ha nem emeli fel a hangját az abúzus ellen, akkor talán most készülhetne az újabb sikerekre.

Teljesen váratlan volt az is, hogy lemondott az asztaliteniszezők szövetségi kapitánya, de Lindner Ádám távozásának is köze van az olimpiához. A szakember így nyilatkozott a lemondásával kapcsolatban a Nemzeti Sportnak:

„Amióta októberben átvettem a válogatottat, az olimpiai kvalifikációra esélyes Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes párost is én vittem. Májusban kiderült, megvan a párizsi kvóta, s Fülöp István sportigazgató többször is megerősítette, a párossal én megyek az olimpiára. Ehhez képest nemrégiben megtudtam, hogy Harczi Zsolt Ausztriából hazatér, július elejétől újra itthon dolgozik, s a szövetség őt jelölte a vegyes páros mellé a párizsi olimpiára. Ezek után úgy döntöttem, inkább átadom a helyem.”

Furcsa sztori, kívülálló nem is értheti. Nem látni be a kulisszák mögé, de úgy fest a sztori, hogy valaki hirtelen előkerült és ezért lényegében eldobták a sikeres szakembert. Érthetetlen.

Majdnem annyira, mint ami az öttusázóknál történt. A női mezőnyben Guzi Blanka mellett Gulyás Michelle képviseli majd hazánkat Párizsban.

Amennyiben a szövetség figyelembe vette volna a saját válogatási elveit, akkor nem Gulyás, hanem Erdős Rita készülhetne az ötkarikás játékokra.

A közelmúltban rendezett világbajnokságon Guzi a második, Erdős pedig a harmadik helyen végzett, igaz korábban Gulyás is olimpiai kvótát szerzett az Európa Játékokon elért hetedik helyével. A szövetség eddig egy objektív, a versenyek eredményét figyelembevévő rendszert alkalmazott arra, hogy eldöntsék ki mehet az olimpiára. Igenám, de jött egy új vezetés, és Balog Gábor elnök vezérletével felülírták a régi szabályokat, így utólag (!) módosítva a rendszeren döntötték el, hogy ki mehet Párizsba.

Ennek itta meg a levét Erdős Rita, aki amúgy az eredmények alapján azt gondolhatta, hogy helye van a keretben. Nincs, mert a szövetség elnöksége – a szakmai bizottság nem tudott dönteni – titkos szavazással úgy határozott, hogy Gulyás Michelle-é az indulási jog.

„Úgy éreztem, hogy most nagyon megérdemeltem volna ezt a kvótát. Ott álltam a kapujában, és elveszik tőlem, ez most másodszor fordul elő” – ezt már Székely Zója tornász nyilatkozta az M1-nek. A sportoló arról is beszélt, hogy nem tudta, vár még rá egy válogatóverseny, mint mondta két héttel előtte jelezték neki, hogy lesz egy verseny, amelyen döntés születik arról, hogy ki képviseli hazánkat a nem névre szóló kvótával az olimpián.

Ezek a friss ügyek – és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy Hosszú Katinka volt edzője és férje éppen perre készül az állam ellen, hogy hozzájusson a szerinte őt megillető oilimpiai életjáradékhoz –, az olimpia július 26-án kezdődik. Reméljük immár a sikerekről szólnak a hírek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SPORT
A Rovatból
Holtan találták az otthonában a 27 éves világbajnok birkózót, aki utoljára Budapesten versenyzett
A grúz sportoló júniusban járt Magyarországon, és harmadik lett a Polyák Imre-Varga János emlékversenyen.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. július 04.



Holtan találták szerdán otthonában Nugzari Curcumiát, a georgiaiak 27 éves világbajnok birkózóját, írja az MTI.

A georgiai szövetség közösségi oldalán jelentette be Curcumia halálhírét, okokat azonban nem közölt. A sportoló utoljára júniusban, Budapesten lépett szőnyegre, harmadik lett a Polyák Imre-Varga János emlékversenyen.

Az 55 kilós kötöttfogású versenyző tavaly és az azt megelőző évben is ezüstérmes volt a vb-n és ő számított kategóriája egyik legnagyobb esélyesének az október 28. és 31. között Tiranában sorra kerülő nem olimpiai súlycsoportos világbajnokságon. A második helyen áll a világranglistán, amelyen csak az azeri címvédő Eldaniz Azizli előzi meg.

Curcumia 2018-ban mutatkozott be a felnőttek között, a vb-n és az Eb-n is bronzérmes volt, majd a következő évben vb-címet ünnepelhetett, de kontinenstornán és világbajnokságon is állt már a dobogó mindhárom fokán.


Link másolása
KÖVESS MINKET: