5 nápolyi stílusú pizzéria, ami Budapestre hozza Olaszországot
A nápolyi pizzák virágkorukat élik Budapesten. És a kezdeti próbálkozásokhoz képest, mára már valóban top minőséget árulnak több helyen is.
Ezeket a pizzákat nem érdemes a vastagtésztás, feltétnehéz társaikhoz hasonlítani. Teljesen más élmény.
Most a teljesség igénye nélkül, öt kedvencünket mutatjuk meg nektek ebben a cikkben. Te próbáltad már az összeset?
A.Kemencés Pizza
Most szándékosan nem a belvárossal kezdek. A A.Kemencés Pizza Rákospalota egyik kiemelkedő gasztroszereplője.
2017-ben a Volkswagen-Dining Guide díjátadó gálán elnyerték a legjobb street food helynek járó díjat, és sikerük azóta is töretlen.
És bár a tészta nyújtása, feltétekkel megpakolása és sütése összesen 3 percet vesz igénybe, a teljes munka jóval tovább tart, hiszen első lépésként minimum 48 órán keresztül kelnek a kiporciózott tésztagombócok.
A többség egyetért abban, hogy ez a fajta pizza frissen az igazi, így A.Kemencés Pizzánál nem vállalják a kiszállításból adódó minőségromlást. Ide bizony el kell menni!
Így ha haza is viszi magával az ember a zsákmányt, legalább vethet rá egy pillantást, miközben frissen kikerül a sütőből.
Ha pedig pizza helyett inkább egy kézműves hamburgerre fájna a fogunk, a Fő út 8 szám alatt, AT. Burger Prime néven már egy street foodos helyet is üzemeltetnek.
Cím: 1152, Fő út 39.



Forni di Napoli
Tavasszal jártam a Forni di Napoli Szent István körúti egységében, amiről ITT olvashattok bővebben. Imádtam minden percét, így teljesen természetes volt, hogy ebben a válogatásban is helyet kapnak.
Azóta eltelt több mint fél év, kettőt pislogtam, és már nyitottak is egy új helyet a Bazilika mellett, az Október 6. utcában.
Arról, hogy mennyire profik, és mennyire autentikusan készítik a pizzákat, a közelmúltban begyűjtött elismerések is árulkodnak:
A személyzet szaktudása mellett a Morello Forni Kemence, és az eredetvédett, olasz alapanyagok garantálják azt, hogy ha hozzájuk térünk be, az pontosan olyan, mintha Nápolyba pizzáznánk.
A kemencét azért is érdemes kiemelni, mert ez egy forgótányéros, gázos kemence, amiben egyszerre akár 9 pizza is elfér. Ezzel gyakorlatilag garantálni tudják a kiegyensúlyozott minőséget, és egy nagyobb asztaltársaságnak sem kell egymás pizzájára várni.
Cím:
1051, Október 6. utca 19.
1055, Szent István körút 9.
APN (Nápolyi Pizzaiuoli Egyesület) minősítés
A Nápolyi Pizzaiuoli Egyesület 1998 júliusában született meg azzal a céllal, hogy átértékelje és megőrizze a nápolyi folklór és kultúra egyik szimbolikus hivatását: a Pizzaiuolo-t. Az egyesület célja, hogy megvédje a pizzasütő hivatást, mely mindenekelőtt művészet is, és a tudást olyan fiataloknak adja át, akiknek kedvük és tehetségük van ehhez a mesterséghez. Hiszen a pizza nem egyszerűen kóstolandó étel, hanem egy nép identitásszimbóluma.




Moto Pizza
Talán az egyik legizgalmasabb dolog Budapesttel kapcsolatban, hogy a nápolyi pizzázók sem egy kaptafára épülnek. Vannak az erősen olaszos, a kicsit elegánsabb, meg stílusosan laza helyek.
A Moto pizza mindhárom egysége abszolút a lazább, fiatalosabb vonalat képviseli.
A legújabb egység a Rákóczi téren található, és óriási ablakainak köszönhetően, teljesen együtt lüktet a körúttal és a térrel. A személyzet is mosolygós, laza fiatalokból áll, és határozottan jólesik el-elkapni, hogy ők is imádják a saját pizzájukat.
Az ablak mellett helyet foglalva egy Mate és egy Salúmi mellett érzem én igazán, hogy milyen sokszínű és remek ez a város.
Persze a te pizzád lehet a Tartufó, a Prosciutto vagy a Bufala is, csak enged el magad, és élvezd!
Cím:
József körút 34.
Madách Imre út 8.
Bartók Béla út 46.



Donna Mamma Pizza Napoletana
Ha lenne külön nápolyi pizzériák közötti marketing verseny, én a Donna Mamma Pizza Napoletana csapatát tenném az első helyre. Náluk mindig történik valami, és a törzsvendégek ennek aktív részeseivé is válhatnak.
Van például Donna Mamma Pizzabérlet, aminek kiváltása után a 11. pizzára a vendégük vagy, de nemrég nagyot mentek Magyarország első, AI által tervezett pizzájával is.
A napokban pedig összeállt az idei Közösségi pizzájuk, aminek minden elemét a Facebook népe szavazta meg.
A minőségről meg annyit, hogy a Donna Mamma Budapest Magyarország második, AVPN elismeréssel rendelkező nápolyi pizzériája.
Cím: 1088, Rákóczi út 1-3.
AVPN elismerés
A True Napolitan Pizza Association (Associazione Verace Pizza napoletana, AVPN) egy non-profit szervezet, amelyet 1984 júniusában alapítottak Nápolyban.
Küldetése az igazi nápolyi pizza (verace pizza napoletana) népszerűsítése és védelme Olaszországban és világszerte.


Digo
A Digo hosszú évek óta hozza a minőséget. Ők ott voltak az első között, és nem hogy nem koptak ki, de csak egyre nagyobbra nőttek.
Meghódították a Balatont, és a fesztiválokra is évek óta szállítják a bombabiztos nápolyi pizzát.
Nem akarom ismételgetni magam, de persze a Digónál is ott van minden alap: hosszú kelesztés, fatüzelésű kemence, eredetvédett alapanyagok.
Már két randikompatibilis helyet is üzemeltetnek a városban. És nem lepődnék meg, ha tartogatnának még meglepetést a jövőben.
Cím:
1075, Kazinczy u. 32.
1146, Állatkerti krt. 3.



Szöveg: Vass Adrienn