Végigettük Debrecent! – 10 hely, amit jó szívvel ajánlunk
Mi 3 napig jártuk a várost, és rengeteg helyet végigkóstoltunk, hogy aztán ebben a szubjektív listában tuti tippeket gyűjthessünk össze nektek.
Szerencsére elég sokszínű a paletta. Van olyan hely, ahová egy kávéra vagy egy reggelire érdemes beugrani, van, ahol egy pohár bor és egy slambuc lehet az ebédünk, és van olyan is, ahol a legmagasabb gasztronómiát űzik.
Sorrendet nem állítottunk, a lista mindegyik szereplőjét jó szívvel ajánljuk!
Tényleg nincs sorrend, de az IKONT nem lehet nem az elejére tenni.
Az étterem a fine bistro kategóriába sorolható, de nem kell tőle megijedni, magyaros alapokra építenek. És mivel a séf, Thür Ádám az ázsiai vonalat is előszeretettel alkalmazza, kicsit azért eklektikus is marad az étlap, és sok különlegességet is lehet náluk kóstolni.
Kihagyhatatlan a debreceni páros kolbász, amit abszolút tradicionális módon készítenek, és létai tormával, mustárral valamint ropogós, fehér kenyérrel szervíroznak.
Ha magyaros vonalon haladunk tovább, egy kitűnő hortobágyit vagy egy sacher tartot is választhatunk. De ha az ázsiai ízekbe kóstolnánk bele, a tonhal tataki sem okoz majd csalódást.









A vegánok kérdés nélkül a Kis Padlizsán felé veszik az irányt Debrecenben, de én a húsevőket is arra biztatnám, hogy próbáljanak ki náluk valami újat.
A vegán konyha egyre közkedveltebb, de még mindig sokszor érezhetjük az egy húsmentes fogás falatozása közben, hogy valami azért hiányzik...
A Kis Padlizsánból nem hiányzik semmi. Házias ízek, tökéletesre finomított receptek, jól fűszerezett ételek várnak itt minket.
Mi annyira élveztük a rakott tésztás fogást és a shakshukát (izraeli lecsó) amit első este kóstoltunk, hogy másnap visszatértünk ebédmenüzni is, és ha még több időnk lett volna, biztosan újra repetáztunk volna náluk.
Kóstoljatok náluk süteményeket is, mert édes vonalon és péksüteményben is erősek.





A Maszek az a hely, ahol teleeszed magad délben, és visszamész este koktélozni.
Ők utcabárnak hívják magukat, de én inkább azt mondanám, hogy ez egy igényes rombár. Minden megvan bennük, ami a romkocsmás időkben jó volt, de sokkal letisztultabb és harmonikusabb formában. Tele vannak vicces és különleges műalkotásokkal (főleg az emeletre érdemes fölmenni ezekért!), és közben mind az étel, mind pedig az italkínálat elsőosztályú.
Talán ez volt az a hely, amit mi törzshelyünkül választanánk, ha debreceniek lennénk.





Nem szereted a halat? Majd itt megszereted! De tényleg!
A Csakhal a belvárosban is megtalálható, de mi a Nagyerdőben próbáltuk ki őket. Itt a strand felől és az utcáról is támadhatunk, és a hekktől a kalamárin át a pisztrángig minden is van az étlapon.
A két kedvenc fogásunk a haltepertő (ami a nevével ellentétben nem zsír, hanem színtiszta harcsahús) és a harcsapaprikás lett.






A Volt egyszer Beach is a nagyerdei részen található. (A belvárosban "csak" egy kávézót üzemeltetnek Volt egyszer néven.)
Remek kávék mellett itt humuszos-falafeles finomságokat is kóstolhatunk.
A tulajdonos az alapanyagok egy részét Izraelből hozatja, így a sós uborka és a pita is teljesen más dimenzió, mint amit a hazai mezőny kínál.





A Black Sheep név gyakorlatilag már összeforrott ma minőségi kávéval, de Csapó utcában található hely ennél sokkal többet kínál.
Egyrészről extrémen stílusos, másrészről rengeteg étel is készül náluk, amit vétek lenne kihagyni.
Van egy markáns reggelizős vonal, de kenyér, pizza és többféle házi sütemény is kapható náluk a fantasztikus kávé mellett.
Ha van időtök, az egyik belső teremben foglaljatok helyet és adjátok meg a reggeli módját egy eggs benedicttel!








A Hal Köz Debrecen egyik leghangulatosabb része. A Cut & Coffee pedig egy méretes terasszal veszi ki a részét a hangulatból. De érdemes betérni az üzletebe is, akár egy jó kávéra, vagy egy hajvágásra.
Itt is megvan az a kettősség, hogy jól esik délután hűsölni náluk, de az esti italozáshoz is lehet lendületet venni.



A sok trendi étterem mellett az ember szomjazza azért a tradíciót és a nagy múltú, kultikus helyeket is. Az Egri Borozóba lehet hogy be sem tévedtünk volna, ha nem egy helyi kalauzol minket, pedig vétek lett volna kihagyni.
Jó hangulat, múltidéző csecsebecsék mindenütt, és slambuc!
Csütörtökön és pénteken kapható ez a tipikus, alföldi pásztorétel, amit sehol máshol nem készítenek így a városban!




Az Anyukám mondta legénysége Miskolc és Eger után Debrecenben is megnyitotta legújabb pizzériáját.
Erről nem is szeretnénk semmi újat mondani, mert a Miskolci üzlet kapcsán már volt róluk szó (ITT), és a helyzet változatlan: még mindig tökéletes az ízlésük, a pizza, a kávé és a kiszolgálás is.


Ha gasztrohangsúlyos túrát tervezünk Debrecenben, nem érdemes hotelbe menni, hiszen reggelizni, ebédelni és vacsorázni is tudunk majd a belvárosban. Csak egy központi szállás kell, olyan, mint a Catalog Boutiqe Rooms.
Itt extra stílusos szobák közül választhatunk, és minden látványosság vagy étterem egy köpésre lesz csak tőlünk. Ami nem, azt meg az 1-es villamossal könnyedén elérünk majd, így nem kell sem a parkolással vesződnünk, sem taxira költenünk.

