Rántott sajt még nem volt ilyen szexi - Paneer
Napra pontosan egy éve történt, amikor először említettem egy új budapesti gasztrokincset. Ekkor nyitott meg a Király utca 53-ban az a hely, ami az egyik legcikibb, mégis legkedveltebb ételkölteményt öltöztette fel menő cuccokba, és futtatta be újra rocksztárnak, kiemelvén a szégyenfalról, ahova azelőtt száműzték. Ez volt a Paneer, ami újra értelmet adott - s egyben szentélyt is nyitott - az egykor csak kukirizzsel és kamutartárral meggyalázott rántott sajtnak.
Durván két és fél éve járok rá a Paneerra, és a cikkírást sem siettem el róla. Kóstoltam a kezdeti kreációkat, hallgattam az álmokat a terjeszkedésről, végigkövettem a fesztiválos darálásaikat, ott voltam az első Paneer-üzlet megnyitásánál a templom és a sztriptízbár között, és csüngtem Babos Zoli szavain, amikor a legbetegebb sajtos megoldásokat fejtegette. Idén elérkeztek egy új szintre, ahol már bátran ki lehet jelenteni, hogy a Paneer az egyetlen és igazi sajtbár az országban, aminek sajátos sajtosságaitól sokat sóhajtozik a sajtó (bocs).

A gyorséttermi hangulatú sajtozda idén három nagyszerű hírrel is előrukkolt: van kiszállítás! Bezony, ha szeretnétek egy real cheesburgert marcangolni a dájhárdkettő alatt, akkor már nem kell a seggeteket se felemelni, max. az ajtóig (de hát mire vannak a többiek?). A másik kettő pedig két új étel, amitől eldobjátok az agyatokat, Ladies and Gentlemans:
Mac & Cheese toastie

Che? - néztem Zolira, amikor a fent írt szavakat férfiasan artikulálva kiejtette. Szénhidrát szénhidráttal? Tészta kenyérben? - kérdeztem.
Miért? A rántottsajt-burger, vagy a rántott medvesajt sem volt kevésbé beteg ötlet.
Az is igaz, sőt igazából nem kell messzire menni, hogy ezt a nekünk fura kombót megtapasztalhassuk, hiszen odaát az angoloknál a lasagnét is kenyérrel tömik, az USA-ban pedig pont ez a szendvics csúszik a csőrös kammerosok torkán le a viszkisör mellé. Végtére is ezzel a szendóval legalább olyan nehéz mellélőni, mint uzival a disznóólban. Belevalókat kedvünkre válogathatunk, de a kicseszett jó recept a baconös, jalapenós lesz. Egy harapásban az élet összes esszenciája: a fogad áttör a kenyér ropogós kérgén, és hasít a puha, krémes sült tészta felé, ahol már csak a bacon állja útját a gondtalan siklásban. Nagy dolgok érnek össze itt: a sajt néhol nyúlós, máshol folyós textúrája és felebaráti sóssága nagyot pacsizik a roppanós szalonnával és a jalapeno csípős-ecetes felütésének érkezésével megkezdődik a parti. Minden kétely szörnyethalt abban a pillanatban bennem. A nagy mák pedig az, hogy a tészta úgy lett előre lesütve, hogy a harapáskor nem mászik körbe a testünkön, hanem szépen a harapás nyomán nyer betekintést a szánkba.
A Babos-féle Babos burger

Figyeld, ezen behalsz: füstölt-rántott edami, korianderes tejföl, paradicsomos fehérbab-ragu, bacon és friss saláta egy ciabattában. Itt is a harapási technológia legalább olyan érdekes, mint maga a tény, hogy babos rántott-sajtos burgert eszünk. Elképzelted ahogy túrod be a cumót és lecsapsz a sajtra? Szabályosan beleolvad-buggyan a füstölt sajtmanna a szádba, amikor felszabadítod a panír rabsága alól. A bab téma a tejföllel pedig szépen áztatja alulról-felülről, hogy ne érezzük magunkat úgy, mintha megettünk volna egy fűrészmalmot. Ez a szörny egy laza 1500 huf, és egy komplett főétkezést kivált.

Aki esetleg most hall először a Paneer-ról (mert mondjuk tadzsik vagy kirgiz), annak a régi jól bevált termékeken is túl kell esni. A legkülönbözőbb kabátos sajt variánsok a tehéntől a medvéig még mindig a bestsellerek, atom a sajtleves, és az oreós sajttortájuk olyan, mint ha nem lenne holnap.

Mindez egy igen kellemes helyen, a bulinegyed torkában lévő Király 53-ban érhető el, vagy az Allénál, nyáron pedig ott, ahol éppen turnézgatnak. Meg merem kockáztatni, hogy az elmúlt évek egyik legjobb dolga a Paneer, ami a magyar street food-al történhetett. Tudom, lehet sajtbár nélkül élni, de minek?
Ha tetszett, oszd meg másokkal is!