RÓKALAND

Rántott sajt még nem volt ilyen szexi - Paneer

A budapesti sajtmennyország újabb sajtos csodákat dobott a palettájára.


Napra pontosan egy éve történt, amikor először említettem egy új budapesti gasztrokincset. Ekkor nyitott meg a Király utca 53-ban az a hely, ami az egyik legcikibb, mégis legkedveltebb ételkölteményt öltöztette fel menő cuccokba, és futtatta be újra rocksztárnak, kiemelvén a szégyenfalról, ahova azelőtt száműzték. Ez volt a Paneer, ami újra értelmet adott - s egyben szentélyt is nyitott - az egykor csak kukirizzsel és kamutartárral meggyalázott rántott sajtnak.

Durván két és fél éve járok rá a Paneerra, és a cikkírást sem siettem el róla. Kóstoltam a kezdeti kreációkat, hallgattam az álmokat a terjeszkedésről, végigkövettem a fesztiválos darálásaikat, ott voltam az első Paneer-üzlet megnyitásánál a templom és a sztriptízbár között, és csüngtem Babos Zoli szavain, amikor a legbetegebb sajtos megoldásokat fejtegette. Idén elérkeztek egy új szintre, ahol már bátran ki lehet jelenteni, hogy a Paneer az egyetlen és igazi sajtbár az országban, aminek sajátos sajtosságaitól sokat sóhajtozik a sajtó (bocs).

resize

A gyorséttermi hangulatú sajtozda idén három nagyszerű hírrel is előrukkolt: van kiszállítás! Bezony, ha szeretnétek egy real cheesburgert marcangolni a dájhárdkettő alatt, akkor már nem kell a seggeteket se felemelni, max. az ajtóig (de hát mire vannak a többiek?). A másik kettő pedig két új étel, amitől eldobjátok az agyatokat, Ladies and Gentlemans:

Mac & Cheese toastie

sajt2

Che? - néztem Zolira, amikor a fent írt szavakat férfiasan artikulálva kiejtette. Szénhidrát szénhidráttal? Tészta kenyérben? - kérdeztem.

"

Miért? A rántottsajt-burger, vagy a rántott medvesajt sem volt kevésbé beteg ötlet.

Az is igaz, sőt igazából nem kell messzire menni, hogy ezt a nekünk fura kombót megtapasztalhassuk, hiszen odaát az angoloknál a lasagnét is kenyérrel tömik, az USA-ban pedig pont ez a szendvics csúszik a csőrös kammerosok torkán le a viszkisör mellé. Végtére is ezzel a szendóval legalább olyan nehéz mellélőni, mint uzival a disznóólban. Belevalókat kedvünkre válogathatunk, de a kicseszett jó recept a baconös, jalapenós lesz. Egy harapásban az élet összes esszenciája: a fogad áttör a kenyér ropogós kérgén, és hasít a puha, krémes sült tészta felé, ahol már csak a bacon állja útját a gondtalan siklásban. Nagy dolgok érnek össze itt: a sajt néhol nyúlós, máshol folyós textúrája és felebaráti sóssága nagyot pacsizik a roppanós szalonnával és a jalapeno csípős-ecetes felütésének érkezésével megkezdődik a parti. Minden kétely szörnyethalt abban a pillanatban bennem. A nagy mák pedig az, hogy a tészta úgy lett előre lesütve, hogy a harapáskor nem mászik körbe a testünkön, hanem szépen a harapás nyomán nyer betekintést a szánkba.

A Babos-féle Babos burger

paneer

 

Figyeld, ezen behalsz: füstölt-rántott edami, korianderes tejföl, paradicsomos fehérbab-ragu, bacon és friss saláta egy ciabattában. Itt is a harapási technológia legalább olyan érdekes, mint maga a tény, hogy babos rántott-sajtos burgert eszünk. Elképzelted ahogy túrod be a cumót és lecsapsz a sajtra? Szabályosan beleolvad-buggyan a füstölt sajtmanna a szádba, amikor felszabadítod a panír rabsága alól. A bab téma a tejföllel pedig szépen áztatja alulról-felülről, hogy ne érezzük magunkat úgy, mintha megettünk volna egy fűrészmalmot. Ez a szörny egy laza 1500 huf, és egy komplett főétkezést kivált.

DSC_0010

Aki esetleg most hall először a Paneer-ról (mert mondjuk tadzsik vagy kirgiz), annak a régi jól bevált termékeken is túl kell esni. A legkülönbözőbb kabátos sajt variánsok a tehéntől a medvéig még mindig a bestsellerek, atom a sajtleves, és az oreós sajttortájuk olyan, mint ha nem lenne holnap.

paneer2

Mindez egy igen kellemes helyen, a bulinegyed torkában lévő Király 53-ban érhető el, vagy az Allénál, nyáron pedig ott, ahol éppen turnézgatnak. Meg merem kockáztatni, hogy az elmúlt évek egyik legjobb dolga a Paneer, ami a magyar street food-al történhetett. Tudom, lehet sajtbár nélkül élni, de minek?

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.


Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.


Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.

 

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?


Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!


Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 


Link másolása
KÖVESS MINKET: