Így készül a Mizo új, igazi csokival bevont rudija
Miből is áll a Túró Rudi? Hát csokiból meg túróból, nem? Nem egészen...
A boltok polcain szereplő termékek 95 százaléka bevonómasszával készül.
Ezért vehetjük meg jobb áron, és sajnos ezért egészségtelenebb választás is.
– több mint 300-féle különböző értékes vegyületet tartalmaz
– ásványi anyagok és vitaminok tárháza, gazdagon megtalálható benne a foszfor, a magnézium, a réz és a kálium, valamint az A, B1, B2, B6, B12, D- és E-vitamin
– erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, a benne lévő flavonoidoknak és polifenoloknak köszönhetően
– hatásos alapanyag a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében
– teobromin- és alacsony koffeintartalmának köszönhetően élénkítő hatású, serkenti a mentális aktivitást
– hatásos megerőltető szellemi tevékenység, vagy éppen a vizsgaidőszak alkalmával
– 20 százaléka élelmi rost, ami segítheti az emésztést
Forrás: Házipatika
Érdekes, hogy bár az olcsó csokimikulást például már jó ideje kerüli is a tudatos fogyasztó, a túró rudik gyártását tekintve az utóbbi 50 évben nem történt jelentős fejlesztés.
Aztán a Mizo gondolt egy nagyot, és vállalta azt a rizikót, hogy megváltoztatja a jól bevált receptet, és komoly fejlesztéseket eszközölt, hogy valódi csokoládéval dolgozhasson a megújult üzemben.



Íz teszt
Hogy a valóságban mennyire érvényesül ez a valódi tej- és étcsokoládé? Meglepő, de az élmény tényleg teljesen más.
A Mizo túrós tölteléke alapból elég lágy, és ha emellé csak kakaós étbevonómassza társul, kissé talán túl krémes lesz az eredmény.
Az igazi csokoládé tehát minden szempontból előrelépés.

Nézzünk be az üzembe!
Nézzük hát meg, hogy hogyan készül az új rudi, hiszen nem kevés fejlesztésen esett át az üzem.
A cégnek egy új temperáló és keverő berendezésre, valamint dekristályosítóra volt szüksége. Ezek biztosítják azt, hogy a készterméket a csokoládé egyenletesen, árnyalatoktól, kristályosodástól mentesen, a legkiválóbb minőségben borítsa be.
A gyár területén raktározási, hűtési, csomagolási kapacitások bővítése is történt, valamint tartályok és csőszerelvények képezték még a beruházás részét az új technológiai igényekhez igazodva.
A túró és a csokoládé ízbeli illeszkedésének állandó felügyelete, a folyamatos minőséget biztosítani képes technológia üzemeltetése, és a csokoládé jellegzetességeiből adódó kihívások olyan szakértelmet igényelnek, amit hosszú évtizedek gyártási tapasztalata alapoz meg.
Végezetül pedig jöjjön pár pillanat a gyárból, ahogyan a rudik elnyerik végleges formájukat:



Érdekesség, hogy mielőtt a csokoládébevonat a rúdra kerül, már kap egy vékony talpat, ami összetartja a lágy, túrós réteget.





Ti próbáltátok már a Mizo újdonságát?