"Életem (majdnem) legjobb ebédje" - A Michelin-csillagos Costes Downtownban jártunk
Az ember nem minden nap eszik Michelin-csillagos étteremben. Akkor sem, ha Budapesten több ilyet is találhat, és akkor sem, ha megengedhetné magának. Mert az igazán jó étteremnek kellemesen ünnepszaga van, arra szeretünk rákészülni.
Pár hete volt szerencsém a Costes Downtown új étlapjának fogásait megkóstolni, és magabiztosan állíthatom, hogy ez az étterem, az rákészülős fajta.
Bár a falak hangulata meglepően barátságos, a szervíz és az elém tett étel magasabb kategóriát képviselt, mint amivel eddig találkoztam, pedig jópár budapesti és vidéki étteremben megfordultam már.




Az első hazai Michelin-csillagos étterem, a Costes 2008-ban nyílt meg, és 2010-ben Magyarországon elsőként kapta meg a Michelin-csillagot.
A Costes testvérétterme, a Costes Downtown 2015 nyarán nyílt, és könnyedebb, bisztrós hangulatot áraszt. A Downtown 2016-ban szintén megkapta a Michelin-csillagot. Az éttermet Miguel Vieira executive séf felügyeli, a napi munkát pedig Tiago Sabarigo séf irányítja.
Mondjuk, hogy ennyi alapismeret mindenképpen szükségeltetik, hogy úgy nézzünk a menüsorra, és úgy tekintsünk a helyre, ahogy kell. Úgy, ahogy én is nekiültem a fogásoknak.
De térjünk rá arra, hogy miket kóstoltam, és hogy miért merek áradozni már az elején.




Onnan indul az egész, hogy az előétel előtt is előétel érkezik. Nem is egy! És nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de én imádom ezeket a műgonddal kreált falatokat. Csak egy harapás, de megannyi íz. Ráadásul a kövek közül kihalászni őket már önmagában izgalmas játék. Aztán jön egy hideg leves, ami csak azért nem lesz a kedvencem, mert nem tehetem, mert ez még mindig csak egy bemelegítő figyelmesség.
Szerencsére ezután már a folyami rák jön, ami írásos formában is az általam legjobban várt tál volt, és személyes megismerkedésünk is jól sült el. Ez az üde, friss, avokádós, szuperzöld kreáció nekem maga a tavasz, vagy inkább a kora nyár. Lágyan simogatnak az ízek. Enném szeptemberig megállás nélkül.




Aztán érkezik pisztráng, fogas, fürj és mangalica, és bár baromira más az összes, valahogy nekem egy tanulság felé vezetnek. Mindegyik könnyed és frissítő körítést kap, és mindenhol óriási korona a hús. Amikor a mangalicát is merem rózsaszín formában enni, és azt mondom, hogy ez így tökéletes, az tényleg különleges alkalom. De a halak és a fürj is annyira, de annyira remekül lett elkészítve, hogy csak pilláztam.
Szeretnék kötekedni. Szeretném azt mondani, hogy "nem ér ez annyit", hogy "nem tudnak ezek többet"... de igen! Tényleg van az évek meg a rutin mögött valami. Tényleg nem csak abból áll ez az egész, hogy meg van adva a körítés módja. Ezek mögül az ételek mögül ki lehet érezni a munkát. A harmóniára törekvés minden falatban ott jelentkezik.
Csodás élmény ilyen sort végigkóstolni!




És hogy miért nem életem legjobb ebédje volt ez, ha minden klappolt?
Nem fog tetszeni a csavar: Nem az étterem hibája!
Sajnos úgy alakult, hogy a desszert előtt útra kellett kelnem, ami valószínűleg gasztroéletem egyik legnagyobb hibája volt.
Egy sajttorta és egy aranygaluska lehetett volna még... de soha nem tudom meg, hogy az édesekkel együtt milyen lett volna a kép. Valószínűleg a tökéletesnél is tökéletesebb.
Az én hibám pedig legyen a ti tanulságotok: Tiszteljétek meg a menüsort, és szánjatok rá elég időt!









Costes és Costes Downtown a Gourmet Fesztiválon
Ha a fenti sorok felkeltették az érdeklődéseteket, de nem ülnétek be élből egy vacsorára, akkor a hétvégén zajló Gourmet Fesztivált nagyon tudom ajánlani. (Meg az ebédmenüt is a Downtownban, ami azért jóval szolidabb áron elérhető, mint a vacsora.)
Írtunk már róla bővebben (ITT), hogy miért érdemes kilátogatni, de ha szorosan a témánál maradunk, akkor a Costes és a Costes Downtown egy közös kitelepüléssel lehet hívogató alternatíva.
Gyorsan végigkóstoltuk mi is a menüt, és ha eddig nem szerettük volna őket, akkor valószínűleg most estünk volna szerelembe.
Kacsa gombóccal, lila káposztával és almával - Costes Downtown

Medvehagymás tészta tokhallal és kaviárral - Costes

Rebarbarás képviselőfánk - Costes

https://gourmetfesztival.hu
