Az ország legjobb gulyása! - Szulló Szabina és Széll Tamás új éttermében jártunk
Pár nappal a Stand nyitása után azonnal beleszaladtam egy cikkbe, ami Michelin-csillagot jövendölt, és nagyjából mindenhonnan elismerő szavak visszhangoztak média szerte és az ismerősi köreimben is. Azonnal az jutott eszembe, hogy ez a hájp akár káros is lehet. Káros, mert innentől kezdve az ember vagy nem mer ellent mondani, és akkor is dicséri a vacsorát, ha nem ízlett neki, vagy káros, mert jó magyar szokás szerint egyesek akkor is bele akarnak majd kötni, ha nincs hiba.
Talán az a szerencse, hogy Szulló Szabina és Széll Tamás a legtöbb magyar szemében szimpatikus páros. Elismerjük a sikereiket, boldogan tudtunk örülni nekik a Bocuse d'Or idején, és a Stand 25-el még egyet rákontráztak. Hiszen amikor valaki fine dining után egy piacon nyit éttermet, az átlag keresetű ember számára is elérhető közelségben, akkor az simogatni tudja sokak lelkét. Ráadásul egyfolytában dolgozni látjuk őket. De tényleg! Adnak egy röpke interjút, és már szeletelnek is tovább a konyhában, ami gyönyörűen mutatja, hogy a sikereik egyik egyszerű kulcsa nem a csoda, hanem a munka.
És ha ezekkel az érzésekkel megpakolva lép be az ember a Standba, akkor nem tud nem szurkolni a menüért.




Én megmondom őszintén, sosem szerettem igazán a piacon enni. Próbálkoztam, és fogok is próbálkozni még vele, de klasszikusan az a típusú ember vagyok, aki szeret szép és kényelmes étterembe járni, és aki ilyen helyre szeret beülni a családjával vagy akár barátokkal.
A Standtól azért kicsit féltem, hogy túl feszengős lesz a dolog, de az enteriőr azonnal megnyugtatott. Elegáns, tiszta és kellemes, de otthonos. Hiába kerül fehér szalvéta az ölbe, azért ebédidőben nem kell azon vacillálni, hogy a normál munkaruhánkban beléphetünk-e.
A személyzet szintén rásegít az oldódásra. Mindenki kedvesen mosolygós. A hangszórókból pedig magyar slágerek szólnak. Ez amúgy mennyire laza? Hogy nem vízcsobogás, nem erőltetett jazz vagy angol klasszikus az aláfestés, hanem Kispál. Kellemes meglepetés.
És miután kigyönyörködtük magunkat a friss virágokban és apróbb designelemekben, tekintetünk a konyha felé szaladt, és ott is maradt. Mert az óriási üvegfalon keresztül minden látható. És nem rohanás, kapkodás, hanem szépen összehangolt tánc rajzolódik ki.
Akkor sem fogtok unatkozni, ha csendesebb partnerrel jöttök, lehet bámészkodni napestig... mondjuk annyi idő nem lesz, mert az események rendelés után felgyorsulnak.




Van az az embertípus, aki szerint kis tányérnyi ételekkel nem lehet jóllakni. Akinek hiába magyarázod, hogy sok kis tányér az végül annyi mint egy nagy tányér... nem, nem érti. Na ennek az embertípusnak nem étterme a Stand. De annak, aki a magyar konyhát sok izgalmas falatban fedezné fel újra, annak erősen ajánlott a látogatás.
Mi három fogást mertünk csak bevállalni, de sokkal több lett belőle mint amire számítottunk, mert jön ugye az első üdvözlő falat, aztán a második, aztán a leves, a főétel, a desszert, és nyilván a desszertet levezető édes falatkák.
Olyan jó ezt a szertartást megélni... de inkább mutatom is sorban, hogy én milyen ízeken mentem végig:
Snack
Háromféle kenyér, kőrözött, vaj, házi túrós pogácsa, mangalica sonka, szalámi, burgonyás-tejfölös lángos és tésztakosárkák zöldséggel töltve.
Ezek a legelső üdvözlő falatok azonnal segítenek magyaros dimenzióba kerülni. Imádtuk az összeset.

Amuse
Kukorica(hab)leves bébikukoricával és sült kukoricahajjal.
Tudom, hogy nem illene őt választani, de nekem ez a soron következő figyelmesség (ami még mindig a választott levesem előtt érkezett!) lett a kedvencem. Imádom a kukoricát, és imádom, hogy egy egyszerű kukoricalevesbe belefuthatok ilyen formában is, nem csak a sarki mexikóiban.

Gulyás
Faszénen grillezett magyar tarka marha nyakból készült gulyás, házi csipetkével. A tetején zellerrel, salott hagymával, sóban eltett citromhéjjal, paprikával.
Ez a kedvenc gulyásom a föld kerekén. Pedig hiába elcsépelt már maga a szó is, én kóstolgatom bőszen, ahol csak van az étlapon. Soha nem készíteném így otthon. Egyszerűen nem tudnám rávenni magam ennyi melóra... szóval ez az a fogás, amiért újra, meg újra meg újra elmegyek majd oda, ahol Szabina és Tamás főz.

Báránysült, töltött káposzta, medvehagyma
Báránylapocka és gerinc, mellette savanyított töltött káposzta, gerslivel és gombával töltve. Medvehagymával ízesített pecsenyelével nyakon öntve.
Ha bírod a nagyon húsos fogásokat, ezt is szeretni fogod!

Cseresznye, mogyoró, csokoládé
Sós, mogyorós fagylalt, mogyorós piskóta, aszalt, marinált, konyakos cseresznyével, csokoládé ganache-sal.
A pincér külön felhívta a figyelmemet rá, hogy ebben a desszertben van egy kis sós behatás. Hála az égnek! Nem vagyok az az elvetemült édesszájú, így ez a rafinéria nekem bejött.

Bonbon kínálat
És akkor, amikor azt hiszed, hogy vége, megérkeznek ezek a csodaszép falatkák.
Pohárban friss málnaszem, málnavíz, rózsavízzel ízestíve (ez mondjuk a képről pont lemaradt, mert gyorsabb voltam...), napraforgómagos piskóta, almás pite, Rákóczi túrós, granola szelet csokoládéval, karamellás csokoládé.
Nyilván mindenkinek jól esik ez a figyelmesség, de talán a külföldi vendégeknek lesz a legnagyobb pluszpont. Magyarország édes csodái miniben.

És akkor a partnerem ételeit neki sem állok kielemezni. Hiszitek vagy sem, dugig ettük magunkat. Pedig csak falatkák... sok-sok falatka.
Na de összegezzünk komolyan!
A magyar konyha talán soha nem tűnt még annyira izgalmasnak, mint ahogyan itt a Standban bemutatják. A karakteres alapokat nagyon izgalmasan bonyolítják tovább. Sok ismerős elem van, de mégis millió újdonságot felfedezhetünk, és aki nyitott erre a játékra, egészen biztos, hogy visszajáró vendég lesz.
Számomra még mindig az a gulyás a legbeszédesebb. Ha behunyom a szemem, érzem a bográcsot, felfedezem a gyerekkori ízeket benne, aztán körbenézek, és a legkellemesebb és legelegánsabb magyar étteremben ülök. Varázslat!
Stand Étterem
Cím: 1061 Budapest Székely Mihály utca 2.
https://standrestaurant.hu
Telefon: +36 30 785 9139
Nyitva tartás
Ebédidőben: Hétfőtől - szombatig 12:00 - 15:00, utolsó érkezés 13:30
Vacsoraidőben: Hétfőtől - szombatig 18:30 - 00:00, utolsó érkezés 21:00
Vasárnap - Zárva

