Az autópálya legjobb étterme - Tekergő
A nagybüdös magyar gasztroforradalom eddig valahogy vidéken csak egy-két szpotot fertőzött meg, alapjáraton Budapestre koncentrálódott minden vagányabb megmozdulás, a kisvárosi éttermek zömmel még mindig a négyfős fatálakkal hódítanak még a forgalmasabb, szebb lokációk környékén is. Manapság azonban érdekes dolgokat lehet találni már vidéken is, akár egy M7-es MOL kút melletti parkolóban lévő motel éttermében is. Lol.

A Tekergő étterem és motel mondjuk nem ma kezdte ezt a “lépjünk ki a fritu mögül a fényre” dolgot. Pár éve beléjük futottam, amikor a Gaullt & Millau megválasztotta őket a legjobb autópálya melletti étteremnek, és nem jött össze a csalódás. Akkor marhapörköltre mentem, mert még a régi vágású csárda fless étlap volt porondon, de 2017 ajtóstul tört be a Tekergőbe, és most egy gigászi, kétnapos zabálást rendeztünk ott lent. A tulajdonos Turanitz tesók szereztek egy fasza szmókert, és avatásképp egy mindentbele BBQ vacsorát rendeztek, hadd füstöljön Velence, meg az omaha marhaszegy!

BBQ, szmóker és zabálás!
Egy ilyen BBQ este, amit időnként szerveznek, tökéletes alkalom egy kényelmes belekóstolásba a szmókerek világába. Nem szimplán sült húsokat dobálnak elénk körettel, hanem a legszaftosabb, füstösebb, puhább húsokat, amikkel valaha találkozhattunk. Kár is nézegetni a választékot, vegyestál és szevasz.
Előételnek csontvelőt tunkoltunk és említhető mennyiségű fröccsöt ittunk, a főételnél pedig elszabadult a pokol,
húsok mindenhol, klasszikus töméshez láttunk, ami az elmúlt hónapok fenszi vacsorái után olyan jól esett, mint későn kelés után aranyat lelni.

Ezen a BBQ mókán felül egyébként a Tekergő igazi arca nappal mutatkozik meg. Verető tavaszi napsütésben ki tudunk ülni a teraszra, ahonnan az egész Velencei tavat sasolhatjuk, amíg megjön az étel. Érdemes rámenni a halakra – ha már a tóból vannak -, plusz a pizza is megérhet egy misét, ha már van egy irgalmatlan nagy fatüzelésű kemence az étterem közepén.

Harcsa paprikás túrós csuszával
Ó igen. A magyaros csárdakaják narancssárga Lamborghinije. Az étel, amit mindig apa választ, mert ez az az fogás, amiben több a karc, mint anya csirkéjében, vagányabb, mint a gyerek bolognaija, és nem rántott, mert azt a mamánál kell enni. Ez a csárdatörvény első számú szabálya. A legtöbb vidéki étterem azonban szereti módszeresen megalázni ezt az amúgy tökéletes ételt, a fagyott harcsaaprólékkal, és a kéttojásos Horeca tésztával, amit összekennek egy kis túróval.
A Tekergős verzió, helyben fogott harcsájával, bő szafttal és a méretes csuszatésztájával megállapítható, hogy rohadt jól össze van rakva.

A Tekergő pizza
A terem közepén szentélyként feszítő kemence elég vadállatul néz ki ahhoz, hogy ilyen snassz dolgot egyek egy velencei étteremben, hogy pizza. Pedig nem csak a sötét vasárnapokon lehet vele farkasszemet nézni, amikor olyan másnapos vagy, hogy a netpincért előbb kérnéd fel esküvői tanúdnak, mint a legjobb haverodat.
A kemence minden áldása ott figyel a tészta ropogós, de alaposan vízzáró rétegein.
Enyhén füstös, aminek jól áll a kis égés folt imitt-amott. A nagy egész is működik, ennél jobb pizzát nem találunk autópálya mellett, az ziher.

Ahogy Szlovénia megér egy kis utazást, ha ki akarnánk kapcsolni és valami újat tapasztalni, csak hogy pont ne a megszokott környezetben legyünk kicsit, de gyorsan visszatérhessünk, úgy a Tekergő is tökéletes hely lehet mind a budapestieknek, mind a környező városokból valóknak, hogy kieresszék azt a csúnya gőzt, és szippanthassanak inkább egy kis füstöt (jó ez elég hülyén hangzik).
Eltéveszthetetlen helyen, csodás panorámával, olcsón és durván jó kajákkal. Ha meg véletlenül megszaladna a tütüke az este, nincs para, a Tekergő motel is egyben.