RÓKALAND

Az autópálya legjobb étterme - Tekergő

Gondoltad volna, hogy az egyik legjobb harcsapaprikást egy autópálya-menti MOL kút mellett eheted?


A nagybüdös magyar gasztroforradalom eddig valahogy vidéken csak egy-két szpotot fertőzött meg, alapjáraton Budapestre koncentrálódott minden vagányabb megmozdulás, a kisvárosi éttermek zömmel még mindig a négyfős fatálakkal hódítanak még a forgalmasabb, szebb lokációk környékén is. Manapság azonban érdekes dolgokat lehet találni már vidéken is, akár egy M7-es MOL kút melletti parkolóban lévő motel éttermében is. Lol.

DSC_2781

A Tekergő étterem és motel mondjuk nem ma kezdte ezt a “lépjünk ki a fritu mögül a fényre” dolgot. Pár éve beléjük futottam, amikor a Gaullt & Millau megválasztotta őket a legjobb autópálya melletti étteremnek, és nem jött össze a csalódás. Akkor marhapörköltre mentem, mert még a régi vágású csárda fless étlap volt porondon, de 2017 ajtóstul tört be a Tekergőbe, és most egy gigászi, kétnapos zabálást rendeztünk ott lent. A tulajdonos Turanitz tesók szereztek egy fasza szmókert, és avatásképp egy mindentbele BBQ vacsorát rendeztek, hadd füstöljön Velence, meg az omaha marhaszegy!DSC_2774

DSC_2713

BBQ, szmóker és zabálás!

Egy ilyen BBQ este, amit időnként szerveznek, tökéletes alkalom egy kényelmes belekóstolásba a szmókerek világába. Nem szimplán sült húsokat dobálnak elénk körettel, hanem a legszaftosabb, füstösebb, puhább húsokat, amikkel valaha találkozhattunk. Kár is nézegetni a választékot, vegyestál és szevasz.

Előételnek csontvelőt tunkoltunk és említhető mennyiségű fröccsöt ittunk, a főételnél pedig elszabadult a pokol,

húsok mindenhol, klasszikus töméshez láttunk, ami az elmúlt hónapok fenszi vacsorái után olyan jól esett, mint későn kelés után aranyat lelni.

DSC_2698

Ezen a BBQ mókán felül egyébként a Tekergő igazi arca nappal mutatkozik meg. Verető tavaszi napsütésben ki tudunk ülni a teraszra, ahonnan az egész Velencei tavat sasolhatjuk, amíg megjön az étel. Érdemes rámenni a halakra – ha már a tóból vannak -, plusz a pizza is megérhet egy misét, ha már van egy irgalmatlan nagy fatüzelésű kemence az étterem közepén.

DSC_2711

Harcsa paprikás túrós csuszával

Ó igen. A magyaros csárdakaják narancssárga Lamborghinije. Az étel, amit mindig apa választ, mert ez az az fogás, amiben több a karc, mint anya csirkéjében, vagányabb, mint a gyerek bolognaija, és nem rántott, mert azt a mamánál kell enni. Ez a csárdatörvény első számú szabálya. A legtöbb vidéki étterem azonban szereti módszeresen megalázni ezt az amúgy tökéletes ételt, a fagyott harcsaaprólékkal, és a kéttojásos Horeca tésztával, amit összekennek egy kis túróval.

A Tekergős verzió, helyben fogott harcsájával, bő szafttal és a méretes csuszatésztájával megállapítható, hogy rohadt jól össze van rakva.

DSC_2799

A Tekergő pizza

A terem közepén szentélyként feszítő kemence elég vadállatul néz ki ahhoz, hogy ilyen snassz dolgot egyek egy velencei étteremben, hogy pizza. Pedig nem csak a sötét vasárnapokon lehet vele farkasszemet nézni, amikor olyan másnapos vagy, hogy a netpincért előbb kérnéd fel esküvői tanúdnak, mint a legjobb haverodat.

A kemence minden áldása ott figyel a tészta ropogós, de alaposan vízzáró rétegein.

Enyhén füstös, aminek jól áll a kis égés folt imitt-amott. A nagy egész is működik, ennél jobb pizzát nem találunk autópálya mellett, az ziher.

DSC_2811

Ahogy Szlovénia megér egy kis utazást, ha ki akarnánk kapcsolni és valami újat tapasztalni, csak hogy pont ne a megszokott környezetben legyünk kicsit, de gyorsan visszatérhessünk, úgy a Tekergő is tökéletes hely lehet mind a budapestieknek, mind a környező városokból valóknak, hogy kieresszék azt a csúnya gőzt, és szippanthassanak inkább egy kis füstöt (jó ez elég hülyén hangzik).

Eltéveszthetetlen helyen, csodás panorámával, olcsón és durván jó kajákkal. Ha meg véletlenül megszaladna a tütüke az este, nincs para, a Tekergő motel is egyben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.


Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.


Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.

 

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?


Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!


Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 


Link másolása
KÖVESS MINKET: