6 vidéki étterem, amiért télen is érdemes útra kelni
A SVÉT-ről, azaz a Stílusos Vidéki Éttermiségről már többször írtunk, de ITT tudjátok lecsekkolni, hogy pontosan miről is van szó. A lényeg, hogy ez egy összetartó közösség, ami Magyarországon a minőségi gasztronómia mellett tette le a voksát, és ha közülük választotok helyet egy kirándulás alkalmával, nem fogtok csalódni a minőségben.
A legszuperebb bennük talán mégis az, hogy időről időre összejönnek egy helyen, és egy mini fesztivál keretében betekintést nyújtanak a konyhájuk rejtelmeibe. Múlt héten a Rosinantéban gyűltek össze hatan, és én minden megtettem azért, hogy a legtöbbjüket végig is kóstoljam. Persze csak azért, hogy nektek mesélhessek róla... na jó, ez részemről nem volt igazi áldozat.
Az eredmény nem lepett meg. Mindegyik étterem olyan fogásokat hozott, hogy legszívesebben körbeutaznám az országot miattuk.
Miért is ne? Ha kedvetek szottyan egy országjáró gasztrokalandhoz, a most következőket ki ne hagyjátok!




Kistücsök Étterem (Balatonszemes)
Séf: Jahni László
Füstölt ponttyal töltött káposzta
Somogyi szarvas vadasmártással, ropogós kenyérkockákkal
A Kistücsöktől képtelen lettem volna csak egyet kóstolni. Meg miután a pontyot befaltam, mindenki elkezdett a szarvasról áradozni. Nem hiába... Sose ettem még húshoz krutont köretként, pedig zseniális!


Viator Étterem és Borbár (Pannonhalma)
Séf: Gyurik Gábor
Levendulás Mille-Feuille a Pausa kávéháztól
A Viatorban már elég sokszor jártam ahhoz, hogy tudjam, egy húsos ételt nem rontanának el, így az ő asztaluknál egyszerűen félretettem a szakmai kíváncsiságomat, és ettem egy krémest, mert megkívántam. Ez a levendulás csavar megunhatatlan, és nagyon Pannonhalma.


Macok Bisztró és Borbár (Eger)
Séf: Macsinka János
Túrógombóc
A Macoknak legendás a túrógombóca, így ezt kötelezően kóstolni kell, amikor csak lehetőség adódik rá. A fanyar gyümölcsök olyan üdévé teszik a lágy gombócot... Én már csak ezért az egy fogásért Egerig mennék!


Nomád Hotel és Glamping (Noszvaj)
Séf: Szaszák Zoltán
Ököruszály leves
Nomád fánk baracklekvárral
A télre tekintettel nagyon leveses kedvemben voltam, mégis a fánk volt az, amiből szégyen-nemszégyen repetáznom kellett. Vannak dolgok amiken lehet, de nem érdemes sokat csavarni. Az igazi fánkhoz például porcukor és baracklekvár dukál.


Erhardt Étterem (Sopron)
Séf: Erhardt Zoltán
Sáfrányos halleves Pannóniából
A halleves nem a föld legjobban fényképezhető étele, de azért én külön elnézést kérek, hogy képtelen vagyok átadni az élményt. Sok roppanós zöldség, hibátlan alaplé és szálkamentes halacska. Ezzel a tállal indult a délutánom, és ennél szebb kezdet nem is kell. Jó lett volna csomagolni még a hidegebb napokra.

Rosinante Étterem és Hotel (Szigetmonostor)
Séf: Jónás Gábor
Kacsamáj, hagymalekvár, gyümölcs-chutney
Mézes krémes
Végül pedig jöjjön a rendezvénynek otthont adó étterem és hotel, amiből szerencsére az ételeken túl hangulatot is sikerült lopni.
A máj talán az egész napom egyik legkedvencebb fogása lett, és a borongós téli nap ellenére úgy tudtam tekinteni a Rosinante falaira, mintha a nyaralásomat tervezném. De jó lenne itt a nyáron medencézni, és elbújni a világ elől!


A végére tartogattam még pár hangulatfotót, amiből remélem nektek is átjön, hogy mennyire klassz egy ilyen rendezvény, és hogy a vendéglátóhoz mindenképpen érdemes betérni. A Rosinante Budapesttől nincs is túl messze...
További SVÉT-es programok: http://www.svet.hu













