5 évelő fűszernövény, amiket csak egyszer kell elültetned
Az évelő fűszernövények kiválóak arra, hogy folyamatos, minden évben visszatérő utánpótlást biztosíts magadnak kedvenc természetes ételízesítőidből. Nincs szükség minden évben újraültetésre, és a pénztárcákat is kímélik. Íme öt fűszernövény, amik hosszú évekig meghálálják majd a kellő gondozást! Ha lenti ötleteinken kívül, szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!
Koriander

A koriandert napos helyre, jó vízelvezetésű talajba kell ültetni. Ha azt szeretnéd, hogy sokáig rendszeresen szüretelhető maradjon, akkor rendszeresen szüretelned is kell – csípj vissza egy keveset a fiatal koriander hajtásainak tetejéből, hogy megelőzd a felmagzást. A koriandert frissen, közvetlenül a szüretelés után ajánlott felhasználni, mert szárított formájában nem igazán van íze. Mint ahogy az előbb említettük, rendszeresen csípd vissza az újonnan kinőtt hajtásokat a koriander tetejéről.
Mire jó a koriander?
A friss koriandert számos szósz elkészítéséhez fel lehet használni. Vajjal és citromlével kombinálva csodálatos koriandervajat készíthetsz, amit főzött zöldségekhez érdemes fogyasztani. Néhány szál korianderrel extra ízt kölcsönözhetsz egy üveg olívaolajnak, ha beleteszed őket. A következő oldalon még több szuper fűszernövény vár, érdemes lapozni egyet!
Oregánó

Minden zöldség örül, ha oregánót ültetnek mellé a kertben. Ügyelj rá, hogy mindig napos helyre, jó vízelvezetésű talajba kerüljön. Metszd rendszeresen, hogy gazdagabb növekedésre ösztönözd. A legintenzívebb íz érdekében az oregánót a bimbók megjelenése után érdemes leszüretelni. Vágd vissza őket egészen egy levélcsoportig, majd kösd csokorba a szálakat, és akaszd ki őket egy száraz, sötét helyre száradni. Ajánlott egy laza perforált papírzacskót húzni rájuk, hogy a száradás során ne porosodjanak meg.
Mire jó az oregánó?
Az oregánó az egyik legsokoldalúbb fűszernövény, aminek tényleg minden konyhában ott a helye – különösen az olasz ízek kedvelőinek otthonába. Az oregánót érdemes zöldségeskertek peremére ültetni, hogy bevonzzák a beporzásért felelős állatokat – a káposztafélék családjába tartozó zöldségek különösen jóban vannak velük.
Rozmaring

Habár nagyon szívós növény, a rozmaring akkor nyújtja a legtöbbet, ha jó vízelvezetésű, homokos talajba kerül, mindig napsütötte helyre. Ennek a fűszernövénynek sok helyre van szüksége, mind a talaj alatt, mind pedig felette: egy méretesebb példán 120cm magas és ugyan ilyen széles is lehet. Metszd rendszeresen, és öntözd mélyen, de ne nedvesítsd túl a talajt. A rozmaringot heti rendszerességgel metszd vissza, míg meg nem erősödik – a friss nyiradékot azonnal érdemes felhasználni. Ha a metszéskor 5-7 centit vágsz vissza belőle, azzal egészséges növekedésre ösztönzöd, és elősegítheted, hogy teljes méretűre fejlődjön ki. Ha ki szeretnéd szárítani a levágott darabokat, akkor várj, míg virágzani nem kezd, és használd a levendulánál leírt szárítási módszert.
Mire jó a rozmaring?
A rozmaring kiáztatásával készített olaj isteni ízt kölcsönöz burgonyáknak, vagy pirított zöldségeknek. Elég csak néhány szálat hozzáadni egy üveg olajhoz, és hagyni, hogy az átvegye az ízüket. A friss rozmaringból készített tea serkenti a tanulási készséget és erősíti a koncentrációt.
Kakukkfű

A kakukkfű tipikus fűszernövény – nem igényel túl sok gondoskodást. Jól érzi magát forró időben, napos helyen, és csak akkor igényel egy-egy nagyobb öntözést, amikor a talaj teljesen kiszárad. Magról nehéz termeszteni, szóval érdemes inkább palántaként beszerezni. A kakukkfű ágakat az előtt ajánlott leszüretelni, hogy a növény virágzani kezdene, vagy a termőidőszak során bármikor. Ki lehet szárítani, vagy meg is lehet fagyasztani egy légmentesen záródó tárolóban. A rendszere metszéssel sűrűbb, kerek alakú növekedésre ösztönözheted. A nagyobb szüretelések után hagyj meg belőle legalább 15cm-t.
Mire jó a kakukkfű?
A kakukkfű tökéletesen illik többek között a gombák, padlizsánok, paradicsomok, halak, csirke, és sült burgonya teremtette ízvilágba.
Levendula

A levendulát olyan helyre érdemes ültetni, ahol sok napfényt kap, és a talaj jó vízelvezetést kínál. Nem szeret nyirkos talajban állni, szóval két öntözés között mindenképen hagyd, hogy teljesen kiszáradjon alatta a föld.
A levendulást akkor érdemes leszüretelni, amikor a bimbók már megjelentek, de a virágok még nem nyíltak ki teljesen, ilyenkor kínálják ugyanis a legkellemesebb illatot és színt.
Fogj egy nagy csokornyi levendulást, és akaszd fel azt egy száraz, meleg helyen, ahol nem éri napfény. 2-4 héttel később már fel is használhatod, vagy eltárolhatod légmentes tárolóban, miután a száraz virágokat finoman lerázogattad róla.
Mire jó a levendula?
A levendulát frissen vagy szárítva is fel lehet használni különféle ételek díszítésére és ízesítésére. A száraz virágok felhasználásával csinos illatosító zsákocskákat készíthetsz magadnak, amihez csak egy jól szellőző szövetanyagra, és némi varrótudásra lesz szükséged. A levendulát bormenta esszencia olajjal és némi vízzel keverve isteni szobaillatosító sprayt készíthetsz.
További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!