UTAZZ
A Rovatból

Panyola: valódi kis édenkert a három folyó vidékén

Kihagyhatatlan célpont a 'nemtudom szilva', az ízes pálinka, a házi lekvár és az aszalt gyümölcs hazája.


A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kis, hatszáz lelkes, párutcás faluban egy óra múlva úgy érzi magát az ember, mintha mindig is ismerte volna az itt élőket. A csendes, nyugodt településen barátságosan és érdeklődve fogadják az ideérkezőket.

Nem csak a kirándulókat, turistákat, hanem az idetelepülőket is. Mert bizony ilyen is akad. Fiatalok is jönnek, házat vesznek, és bekapcsolódnak az itteni életbe. Néptáncosok, kézművesek, jógaoktató és vállalkozó is új otthonra talált már a hangulatos faluban.

davdavdav

Bevallom, nem erre számítottam. Egy szinte elzárt hely, ahová a legrövidebb út komppal, a Szamoson át vezet, ám a kis, imbolygó szerkezet csak világosban közlekedik. Sötétedéskor erre bizony nincs bejárás, csak körbe, kerülővel, a főút felől. De itt mégis zajlik az élet. A polgármesternek, Muhari Zoltánnak sikerült a helyiekkel összefogva egy kis édenkertet létrehoznia. És nem állnak meg, tele vannak tervekkel.

Panyola területét már az őskorban is lakták

Panyola rendkívül jó adottságokkal rendelkezik a Tisza-Szamos-Öreg Túr folyók háromszögében. A homokos, hordalékos talaj, a különleges klíma kedvez a gazdálkodásnak, a dombok pedig védettséget adnak.

Ezt ismerhették fel az őskorban is, mert a vidéket bizony már akkoriban is lakták. Számos kőeszköz, edény, csont és építménymaradvány igazolja, hogy eleink szívesen éltek errefelé. A terület birtoklásáért többször is harcok folytak. Ám a folyók rendszeres áradásával és azok pusztításával is számolni kellett. De mindez nem szegte kedvét őseinknek, akik halászként-vadászként, később földművelő-állattenyésztőként telepedtek meg a vidéken.

A folyók szabályozása után ugyan változtak a terepviszonyok, de Panyola és környéke megtartotta hagyományát, és épít azokra.

panyola_okolicsanyi (9)panyola_okolicsanyi (10)

Az egyik jellegzetességük a - környéken régen dzsungelgyümölcsként nőtt - „nemtudom szilva", amelyet ma már a kertekbe ültetnek. Az apró szemű, édes gyümölcs igen jó minőségű és kiváló alapanyag, amit itt sokféle módon hasznosítanak.

A Panyolai Szilvórium

A pálinkaszeretőknek nem kell magyarázni, hogy miért is különleges az itt készült párlat. Az illata fenséges, ezt már messziről érezni, ahogy az üzem felé közeledünk. A 2002-ben alakult Panyolai Szilvórium Zrt. barátságos épülete a Túr partján áll, romantikus, vízbe nyúló fák, virággal teli ládák és fából készült teraszok között. A vendéget szívesen fogadják, kínálják és körbe is vezetik a manufaktúrában.

A látogatáson megismerheted a pálinkafőzés minden lépését, és a kóstolón megízlelheted a legkülönlegesebb készítményeiket is. Csoportokat is szívesen fogadnak, még helyi ételeket is lehet kérni a pálinkázós programhoz.

davdavpanyola_okolicsanyi (32)

A Panyolai pálinkák alapja kizárólag étkezési minőségű gyümölcs lehet.

A barack Kecskemétről, a birs Lajosmizséről érkezik, a szilvát és almát helyben szerzik be. A folyamatnak még a vége is kézi munka, a palackokat egyenként kézbe veszik, címkézik, és csomagolják, naponta 7-800 üveg italt készítenek így hagyományos receptek alapján, de modern eljárással.

panyola_okolicsanyi (6)

A hét termékcsalád több mint 35 féle termékének kiváló minőségét több hazai és nemzetközi díjjal is jutalmazták.

További infók ITT.

A Panyolium

Szintén a gyümölcsök feldolgozására alakult a vállalkozás, amely a kiváló minőségű, friss gyümölcsökből készít kézműves technológiával aszalt gyümölcsöt. Látogatásunkkor épp a szilvát készítettek elő, de foglalkoznak szamóca, málna, meggy és szeder, alma aszalásával is.

A Panyolium termékek különlegessége, hogy liofizálással (fagyasztva szárítással) készülnek.

Ez egy igen kíméletes és ma még kevés helyen alkalmazott módszer, amelyben a vizet vonják ki a gyümölcsből, de az összetevők, hatóanyagok megmaradnak, ezért a gyümölcsök megőrzik természetes állapotukat és ízüket. Sokáig elállnak, és semmilyen mesterséges dolgot, színezéket, plusz cukrot nem tartalmaznak, azaz minden „eredeti” bennük.

davdavsdr

A termékekre egyre nagyobb az igény – árulta el Mórucz István, a Panyolium vezetője, aki saját bevallása szerint hajnalban kel, ha szükséges szüretel vagy aszal, és tiszta szívvel gondozza a termékeket. Az aszalványoknak dizájnos csomagolást is készítettek és több helyen is kapható.

További infók ITT.

A házi szilvalekvár

Panyolán szinte minden ház kertjében vannak szilvafák. Meg a szabadban is, hiszen eredetileg vadon nőtt és szaporodott a mára már híressé vált Szatmár megyében fellelhető „nemtudom szilva".

"Nemtudom szilva"

A különös név eredetét homály fedi, de a legenda szerint egy idegen a vidéket járva látta, hogy igen sok különös szilvafa nő errefelé. Mikor bárkit megkérdezett, hogy mi a neve, milyen fajta, mindenkitől ugyan azt a választ kapta: „nem tudom”. Így a mai napig csak így hívják ezt az igen jellegzetes szilvát. A helyiek nagy becsben tarják, mert ez az alapja a pálinkának és a lekvárnak is. Az szilvafa igénytelen, nem kell metszeni, permetezni, csak mikor már megérett, egy ponyvát aláteríteni és a termést rárázni, ráverni.

A szilvát hagyományosan gyűjtik be manapság is, majd „palolják”, azaz egy ferde, bevizezett deszkára borítják, amelyen a gyümölcs elválik a levelektől és ágaktól.

Az érett gyümölcsből készült lekvárt az egész család főzi, hiszen 24 órás felügyeletet kíván a folyamat.

A végeredmény azonban igen finom. Augusztus végén, szeptember elején faluszerte rotyognak a lekvárfőző edények. Aki ilyenkor érkezik, maga is részt vehet a nagy mű elkészítésében. Mi már csak kóstolni tudtuk a az üvegekből, de nekünk nagyon ízlett.

A szilva mellett szinte mindenből készül lekvár, a töktől a somig. Érdekes és finom mind, ráadásul ezek biotermékek.

davpanyola_okolicsanyi (14)panyola_okolicsanyi (16)

A vidék jellegzetes gyümölcse még a jonatánalma, a meggy, a szatmári szilva és a milotai dió is. A papírhéjú diót szeptember-októberben gyűjtik össze, és nagy teraszokon, kamrákban szétterítve szárítják.

A Panyolafeszt

A komoly múlttal rendelkező fesztivál a falunapból fejlődött ki, és a tizenkét év alatt már ezer fellépőt és több tízezer látogatót csalogatott ide. Ilyenkor a falu szinte minden háza, kertje és persze a vendégházak, fogadók, és a kemping is megtelik. Sokan jönnek már külföldről is a rendezvény kedvéért.

A háromnapos (sőt idén már nulladik nappal is megtoldott) fesztivált augusztus elején rendezik, és

céljuk, hogy minél több emberrel ismertessék meg a hagyományos népi értékeket, a népzenét, néptáncot, bemutassák a környező természetet és a jellegzetes helyi ételeket, italokat.

Még a Tisza-parton is muzsikálnak, sőt jó időben egy tutajon zenélnek, és a közönség a vízben táncolhat hozzá.

panyola_okolicsanyi (1)panyola_okolicsanyi (12)panyola_okolicsanyi (22)

Vannak foglalkozások, kézműveskedni is lehet, külön gyereksarkot is kialakítottak, és a portákon különféle érdekességekkel várják a fesztiválozókat. A fesztiválon kapható hagyományos szatmári ételeket pedig kizárólag a helyiek készítik el.

De lehet sportolni, túrázni, kirándulni is, mer a vidék sokféle látnivalót kínál.

További infók ITT.

A Hagyományőrző farsang

Szintén a hagyomány felelevenítése és őrzése volt a cél, mikor öt évvel ezelőtt megrendezték az első farsangi felvonulást a panyolaiak. Mára már hagyománnyá vált, hogy februárban maguk készítette kecske-, gólya- vagy medvejelmezbe bújnak, felvonulnak az utcákon, betérnek a portákra, és persze szívesen szórakoztatják a közönséget is.

A faluban megelevenedik a régi fonók hangulata, néptáncelőadásokat tartanak, és megtanítanak a lépésekre, este pedig bált rendeznek és a jelmezeket díjazzák. A rendezvény hagyományos disznóvágással kezdődik, amiből a vendégek is kivehetik a részüket. Az este végén pedig a disznótoros ételeket kínálják vacsorára.

További infók ITT.

davsdrdav

Panyolára nem csak a kiemelt események idején érdemes ellátogatni. Az itt élők nagyon vendégszeretőek és a vendégházaknál igazi falusias környezetben lehet pihenni, és bepillantani a házigazdák vagy a helyiek életébe.

Itt tényleg pár nap után lecsendesedik az ember, elfelejti, hogy milyen rohanó a világ ott kint, a folyó túloldalán.

Hogy mi mindent lehet még ebben a kedves faluban és a környékén csinálni? Arról is mesélünk hamarosan.

davdavdig

Fotók: Söptei Zsuzsanna, Okolicsányi Zoltán


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
A Rovatból
Fotókon a téli mesevilággá változott Naplás-tó és környéke
A hófehér, vastag zúzmaratakaró és a sejtelmes köd új arcát mutatta meg az egyre népszerűbb kiránduló- és pihenőhelynek.
Demecs Norbi - szmo.hu
2025. január 03.



Az új esztendő második napján a Budapest határában elterülő, az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Naplás-tónál jártunk, ahol mindent bámulatos zúzmaratakaró borított. Fotóinkon mutatjuk a téli táj lebilincselő szépségét!

A karácsonyi enyhülést követően az utóbbi napokban szinte az egész országban fehér ruhát öltött a táj: sokfelé zúzmarás köddel búcsúzott 2024, s egyre vastagodó zúzmararuhával érkezett az új esztendő. Természetesen mi sem maradtunk otthon – fényképezőgépet ragadva a főváros egyik kedvelt, népszerű kirándulóhelyéhez, a Naplás-tóhoz túráztunk, hogy megcsodáljuk a természet fehér, fagyos ruháját.

A XVI. kerületben, Mátyásföld és Cinkota határán fekvő Naplás-tó a főváros legnagyobb kiterjedésű állóvize, mely az utóbbi években egyre kedveltebb kiránduló- és szabadidős hely. Nem véletlen, hiszen a környezet festői, s igazán nyugtató. Mindenki meglelheti itt a számára kedves kikapcsolódási formát, hiszen kerékpárút, tanösvény, túrautak, gyönyörű erdei ösvények, kis parti büfé, horgászhely, pihenők és nyársalóhelyek, de még kilátó is van a közelben, ráadásul az egész Naplás-erdő természetvédelemi terület, így időnként szakemberek által bemutatott, szervezett programokon is részt lehet venni.

A napok óta tartó zúzmarás köd következtében – az ország számos területéhez hasonlóan – itt is meseszép, hófehér jégruhát öltött a táj.

A tó befagyott vize olyan volt, mint egy ezüstös tükör, mely fölé keretként lógtak a csillogó ágak. A gátat szegélyező fákat, cserjéket (vadrózsákat, galagonyákat, fagyalokat, kökényeket), a nádast, de még az elszáradt, elhalt növényeket, kórókat is mind vastag zúzmararéteg borította, mely olyan hatást keltett, mintha egy mesekönyv lapjairól kelt volna életre a varázslatos téli táj.

Sokan voltak kíváncsiak a fagyos, magával ragadó januári hangulatra, hiszen a főváros eme tájékán régen volt már ilyen, igazán évszakhoz illő téli időjárás.

Képgaléria: Ilyen csodás a Naplás-tó és környéke (A képekért kattints a fotóra)

Képgaléria: A természet ilyen gyönyörű lett (A képekért kattints a fotóra)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
A Rovatból
Mostantól bárki elutazhat Észak-Koreába - de csak egyetlen városba
A kínai és orosz határ közelében található Raszon városa újra várja a külföldi turistákat. A Covid után végre újraindulhat a világ egyik legelzártabb országának turizmusa.


Észak-Korea újra megnyitotta Raszon városát a külföldi turisták előtt – számolt be róla az AFP hírügynökség kínai és spanyol utazási irodák információira hivatkozva. Raszon az orosz és a kínai határ közelében található, ám az ország többi része továbbra is zárva marad a turisták számára.

A pekingi Koryo Tours utazási iroda szerint egyelőre nem világos, milyen típusú utazások lesznek elérhetők Raszonban, és az sem ismert, hány turistát engednek majd be. Raszon különleges helyet foglal el Észak-Korea gazdaságában: 1991-ben itt hozták létre az első speciális gazdasági zónát, ahol új gazdasági elképzeléseket tesztelnek.

Észak-Korea 2020 elején, a koronavírus-járvány miatt zárta le határait a külföldiek előtt, hogy megakadályozza a vírus terjedését, különösen a Kínából hazatérő állampolgárok körében. A járvány enyhülése óta a kínai-észak-koreai gazdasági kapcsolatok újra fellendültek, és tavaly az orosz turisták számára is megnyitották az országot.

Már a járvány előtt is korlátozott volt a turizmus Észak-Koreában. A turisták repülővel vagy vonattal, főleg Kínán keresztül érkeztek. Az utazásszervezők adatai szerint a külföldi látogatók többsége kínai volt, és évente mindössze 5 ezer nyugati turista jutott be az országba.

2019 volt a rekordév, amikor körülbelül 300 ezer ember látogatott Észak-Koreába, ami szakértők szerint 90-150 millió dollár bevételt jelentett az országnak.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Fedezd fel a tökéletes egyensúlyt: gasztronómia, gyógyvíz és pihenés a Colosseum Hotelben
A szálloda nemcsak a wellness-szolgáltatásaival, hanem a családbarát hangulatával és a gasztronómiájával is lenyűgözi vendégeit.


A Colosseum Hotel Mórahalom szívében található, és mindössze 20 km-re van Szegedtől. Budapestről kényelmesen és gyorsan le lehet érni körülbelül 2 óra alatt, szinte végig az M5-ös autópályán haladva.

Az Accent Hotels Magyarország portfóliójába tartozó szálloda a négycsillagos kategóriába tartozik, és

különösen azok számára ideális, akik a családi kikapcsolódásra, wellness élményekre és a termálfürdők jótékony hatásaira vágynak.

Persze a név sokat sejtet, de élőben jön át igazán, hogy milyen különleges ez hotel. A szálloda külső megjelenésében és belső kialakításában is felfedezhetők azok az ívek, oszlopok és tágas terek, amelyek a római építészetre jellemzőek. Az épület átriumos kialakítása pedig egyfajta belső udvart eredményez, ami miatt a természetes fény minden oldalról beragyogja a központi részt.

Mi azonnal egy kávéval indítottunk a szálloda közepén található Átrium Bárban, és innen már látni lehetett a medencékben pihenő embereket is, szóval a következő italt már közvetlenül a habok között terveztük elfogyasztani.

A szobában gyümölcs bekészítés várt minket. Ezt amúgy mindenkinek kifejezetten ajánlom, hogy még jobb kedvvel induljon a pihenés, főleg akkor, ha például valamilyen évfordulót is ünnepeltek. A bortól a bonbonon át többféle figyelmesség is kérhető a szobába. Az ott-tartózkodás alatt pedig 0-24 szobaszerviz is elérhető.

A Colosseum Hotel 82 kényelmes szobával várja vendégeit, köztük 5 két légterű lakosztállyal, melyek kifejezetten ideálisak a családos pihenéshez. A szobák egyedi elrendezésüknek köszönhetően minden vendég számára különleges kilátást kínálnak, így nemcsak a pihenés, hanem a környezet szépsége is hozzáad az élményhez.

A hotel kiemelt figyelmet fordít a családosok kényelmére: még külön játszószobával is rendelkeznek. Az ünnepi időszakokban pedig gyerekanimációs programokkal is készülnek, így a felnőtteknek is több idejük van a pihenésre.

Wellness és spa élmények

A hotel saját Spa & Wellness részlege privát medencékkel, élménymedencével, pezsgőfürdővel és koktélmedencével várja a vendégeket.

És ahogy az előbb is említettem, ezekben a medencékben tökéletesen lehet a lazulás mellett koktélozni.

Különleges élményt nyújt a szaunapark is, ahol finn- és infra szauna, sókabin és gőzkabin segíti a regenerálódást.

A szaunához trópusi élményzuhany, csobbanó medence és dézsazuhany is tartozik, így teljesen szabályosan lehet végezni a lehűlést is.

A wellness szolgáltatások mellett masszázskezelések széles választéka áll rendelkezésre. A hagyományos bőrápoló masszázsoktól kezdve az aromaolajos kezeléseken át egészen a kifejezetten gyógyító célú masszázsokig mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő kezelést. Mivel egész héten ülőmunkát végzek, én egy "medical masszázsra" neveztem be, ami valóban gyógyír a letapadt izmokra.

Kifejezetten gyerekeknek szóló, levendulás vagy epres illattal kényeztető masszázsok is elérhetők, így a legkisebbek is élvezhetik a wellness élményeket.

A szálloda és a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő között szoros együttműködés van, így a vendégeknek közvetlen és díjmentesen átjárást biztosítanak. Valamint élvezhetik a fürdő által kínált wellness és gyógyászati kezeléseket, köztük a térd- és vállbetegségekre javasolt gyógyvizes kezeléseket is.

Már a szálloda saját wellness részlege is szép nagy és sokféle szolgáltatást kínál, de a gyógyfürdővel együtt a lehetőségek megsokszorozódnak, és még a tavaszi időszakban is könnyedén át lehet sétálni köntös-papucs kombinációban.

Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő - a gyógyító víz

A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő vize kivételes gyógyhatással bír, mely a Pannon őstenger üledékrétegeiből származó, alkáli-hidrogénkarbonátos összetételű víznek köszönhető. A víz, amely 39,5 °C-ra melegszik, ásványi anyagokban gazdag, és jódos jellegű. 1999-ben kapta meg a gyógyvíz minősítést, de már sok évvel korábban is számos beteg számára hozott megkönnyebbülést. Az itt végzett fürdőkúrák segítenek a kopásos és gyulladásos ízületi, gerincbetegségek, izomreuma, valamint nőgyógyászati problémák kezelésében.

A klinikai vizsgálatok eredményei megerősítik, hogy a Szent Erzsébet gyógyvíz kifejezetten hatékony térd- és vállízületi betegségeknél, ezért a fürdőt gyakran emlegetik a térség "térd- és vállcentrumaként." A meleg víz jótékony hatása a keringésre és az anyagcserére is kiterjed. Segít a tápanyagok gyorsabb felszívódásában és a salakanyagok távozásában, miközben a bőrön keresztül felszívódó ásványi anyagok minden egyes elemének megvan a maga jótékony hatása. A víz felhajtóereje segíti az ízületek gyógyító átmozgatását, így a mozgás könnyebbé válik.

Gasztronómiai kényeztetés minden igényre szabva

A Colosseum Hotel Mórahalom nemcsak a wellness szolgáltatásaival és kényelmes szálláslehetőségeivel nyűgözi le vendégeit, hanem gasztronómiai kínálata is kiemelkedő élményt nyújt:

legyen szó hagyományos magyar ételekről, reformkonyháról vagy nemzetközi specialitásokról.

A félpanziós ellátás egy igazán bőséges büféreggelit és büfévacsorát tartalmaz, amely tényleg minden igényt kielégít. A reggeliknél a helyi termelőktől származó, friss alapanyagok is szerepet kapnak: házi tehénsajtok, homokhátsági kistermelők szezonális zöldségei és gyümölcsei garantálják a minőséget. A kínálatban 2-3 féle tojásétel, meleg fogások, hideg büfé, friss zöldségek, gyümölcsök, házi joghurtok és turmixok is megtalálhatók, valamint egy széles pékáru-választék, amelyből mindenki korlátlanul fogyaszthat.

A büfévacsora hasonlóan pazar választékkal várja a vendégeket. Két hideg büfé pult kínálja az előételeket, salátákat és házi savanyúságokat. A meleg ételek között magyaros és nemzetközi fogások egyaránt helyet kapnak, emellett a séfek folyamatosan frissítik az ételkínálatot, hogy mindig változatos és izgalmas ízélményeket nyújtsanak. A vacsorák méltó lezárásaként naponta legalább 4-5 féle házi készítésű desszert kerül az asztalra, amelyeket a szálloda saját cukrászműhelyében alkotnak meg.

Én nem igazán szeretem a húst, mégis minden este bőségesen tudtam válogatni a zöldségekkel és sajtokkal készült ételek közül, a partnerem pedig ódákat zengett a töltött káposztáról, a marhapörköltről és az étkezés végi süteményekről is.

A szálloda kiemelt figyelmet fordít a különleges étrendet igénylő vendégekre is. A vegetáriánusok, a vegánok, a glutén- vagy laktózérzékenyek, illetve a különböző diétát követők is bőséges választékból válogathatnak. Az ételeknél piktogramos jelölésekkel segítik a vendégeket az allergén anyagok felismerésében.

A félpanzión túl

Bár a félpanziós ellátás „csak” a reggelit és a vacsorát foglalja magában, ebédre is teljes éttermi élmény várja a vendégeket a szálloda Átrium Snack Bárjában.

Mi az egyik nap korábban reggeliztünk, ami miatt dél környékén már éhesek voltunk, így kerestünk egy könnyedebb ebédnekvalót.

Egy gazdag salátával és egy csinos desszerttel végül pont megfelelően tele is lettünk, és kicsit ki is tudtuk tolni a vacsora idejét, hogy tovább élvezhessük a naplementés fürdőzést.

A hotel gasztronómiai kínálatát tovább gazdagítja a minden évben megújuló borkínálat, amelyben a híres magyar borvidékek (Villány, Szekszárd, Eger, Tokaj, Balaton-felvidék) legjobb borai szerepelnek. A könnyű, üde fehérboroktól a karakteres vörösborokig minden megtalálható itt.

A nyári időszakban pedig a Grill terasz is nyitva áll a vendégek előtt. Itt frissen sült ételeket, salátákat, jégkrémeket, frissítő italokat és kávékülönlegességeket lehet fogyasztani egy kellemes, árnyékolt környezetben.

A Colosseum Hotel Mórahalom a pároknak és a családos vendégek számára is tökéletes választás. Mi egy kicsit lelassulni érkeztünk ide, de több gyerekes családdal is találkoztunk, akik láthatóan szintén nagyon élvezték a szálloda szolgáltatásait.

A különleges szobák, a remek ételek, a gazdag wellness kínálat, valamint a gyermekek számára biztosított animációs programok mind hozzájárulnak a felejthetetlen élményhez.

Cím: 6782, Mórahalom, Millenniumi sétány 4-6.

colosseum.accenthotels.com


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Ryanair: drágulnak a repülőjegyek, már az is megvan, hogy mennyivel
A Ryanair vezére szerint idén 4-6 százalékkal emelkedhetnek a jegyárak, de még így is olcsóbbak maradnak a 2023-as szintnél. A légitársaság Ukrajnába is visszatérne, ha tűzszünet lesz.


Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója kedden Varsóban tartott sajtótájékoztatót, ahol bejelentette, hogy a légitársaság az idei nyári szezonban 4-6 százalékos jegyáremelkedéssel számol. Tavaly nyáron a jegyárak még 10 százalékkal csökkentek, amit részben az online utazási irodákkal folytatott vitával magyarázott. Szerinte ez a helyzet mostanra nagyrészt rendeződött.

A vezérigazgató elmondta, hogy

az idei árak még mindig alacsonyabbak lesznek a 2023-as nyári szinthez képest, de valamivel magasabbak, mint 2024 elején.

O’Leary a Boeing gyártási és szállítási problémáira is kitért. Úgy véli, hogy a repülőgépgyártó 2026 nyarára behozhatja a lemaradását.

A vezérigazgató a Ryanair az ukrajnai járataival kapcsolatban azt mondta: a légitársaság hat héten belül újraindítaná a repülőjáratokat, ha tűzszünet lenne. A cég a lengyel piac bővítését is bejelentette. A Ryanair idén nyáron 24 új járatot indít Lengyelországból.

(via Portfolio)


Link másolása
KÖVESS MINKET: