Így éld túl az ünnepeket! - 7 last minute gasztrotipp karácsonyra
Ha az ünnepekre gondolunk, a felsorolásban mindig igen gyorsan eljutunk ahhoz a részhez, ami a kajáról szól. Meggyőződésem, hogy az étel megléte vagy hiánya legalább annyi konfliktust is generálhat, mint amennyit segíthet, hogy nyugodt és szeretetteljes hangulatba kerüljünk.
Íme pár tipp, hogy hogyan állítsuk ezt a sarkalatos kérdést a saját oldalunkra, és hogyan ne menjen el az eszünk a nagy kapkodásban.
1. Ne süss!
Nyilván süss, ha olyan típus vagy. Ha gyakorlott vendégváró és szakács, akkor már biztos, hogy meg is van a menüd. Ha még keresed a tökéletes receptet erre az időszakra, akár egy jó szakácskönyv is segíthet (A legtutibb szakácskönyvek a fa alá), de ne kényszerítsd magad olyan dologra, ami nem a te asztalod, és amit nem is élvezel.
Abszolút járható út, ha így az utolsó pillanatban beszerezd a bejglidet egy tutibiztos helyről. A Fény utcában található Auguszt üzlet ez év májusában ünnepelte megnyitásának 60. évfordulóját. Tőlük beszerezhető a mákos és diós mellett a szilvás bejgli is, vagy a fatörzs étcsokoládéval és aszalt szilvával, a szilvás papucs, a karácsonyi kuglóf és a csokoládés narancsív... meg persze még sok más nyalánkság.
December 24-én délig nyitva vannak, úgyhogy hajrá!
https://www.facebook.com/auguszt1870


2. Pihenj meg!
Szinte biztos, hogy ezekben az ajándékbeszerzős-visszavivős napokban legalább egy pláza környékére eljutsz. Ha szerencséd van, találsz olyan kávézót vagy éttermet, ahol érdemes megpihenni. Ne sajnáljátok egy jó ebédre az időt, utána minden sokkal könnyebben megy majd!
Az én személyes kedvencem a Westendben található Bellozzo. Iszonyatosan jól tud esni több órás sorban állás után egy igazi, olasz tészta.
Bellozzot minden plázába!
https://www.facebook.com/BellozzoRestaurant


3. Télen is Balaton?
A Balatoni Gasztrotérkép csapata egész évben azon dolgozik, hogy ne csak a hekkre és a lángosra gondoljunk, ha legnagyobb tavunk nevét említjük. Télen nyilván nehezebb a dolguk, de van pár trükk a tarsolyukban. Megválasztották például az idei év alapanyagait: a keszthelyi tokhalat és a töreki babot. És ha már az alapanyagok hallatán összefutott a nyál a szátokban, akkor érdemes lesz egy olyan balatoni étteremig utazni, ahol ezekből a különlegességekből készül valami. Igen, utazzatok Magyarországon belül, akár csak egy napra vidékre! Meglátjátok, a Balaton ilyenkor is kikapcsol.
A Balaton alapanyagairól, és a télen is nyitva tartó helyekről ITT találtok bővebb infókat. De ha nem fér bele most egy ilyen kirándulás, akkor itt van nekünk a budapesti Balaton nagykövete, azaz a Tompa utcában nemrég nyitott Paletta. Itt is van bab, itt is van tokhal, no meg bor és szíves vendéglátás.
https://www.facebook.com/palettabudapest


4. Egy randi a szünetben?
Ha csak pár órátok van, ha semmi különös tervetek nincs, akkor is érdemes az ünnepek előtt/alatt/között kimozdulni, és emlékeket gyártani. Amikor már unja az ember az ágyban töltöttkáposztázást, egy jó mozi és egy hamburgerezés férfi kísérővel hibátlan program lehet.
A Zing például nyitott egy új egységet az Allee mellett és a Viszkis film kapcsán egy brutális szendvicset pattintottak össze: A marhahúst 6 órán keresztül Jack Daniel's Tennessee Whiskey-ben pácolták, majd egy házi készítésű whiskey-s szósszal glasszírozták. Hozzá smoked cheddart, pirított hagymát, uborkát, lolo salátát, siracha mustárt, fry szószt, ökörszív paradicsomot adtak... A whiskey-s burger szerintem szuper indítása lehet az estének, a film meg lehet akár alkoholmentes is.
https://www.facebook.com/Zing-BurgerCo


5. Tokaji aszút az ünnepekre!
Nálatok mi az ünnepi ital? Van egyáltalán olyanotok? Pedig lehetne! Isteni borok hazája vagyunk, és van egy bizonyos fajta, amit érthetetlen módon inkább a külföldi fogyaszt, pedig óriási kincsünk. Idén koccintsatok ti is aszúval a fa alatt!
Ez a finomság remekül illik libához, kacsához, sajtokhoz, édességekhez, de akár magában is megállja a helyét, és tényleg ünnepi hangulatot kölcsönöz. Ideje beszerezni egy üveggel!
www.facebook.com/koccintsaszuval

6. Tanuld meg a mértékletességet!
Kell egy könyv is, mert az embernek mikor legyen ideje egy kicsit olvasgatni, ha nem ilyenkor. Nálam ez Anna Bronestől lesz a Lagom.
Nem mondom, hogy ez egy gasztrokönyv, de a nagy zabálások közepette szerintem ez az aspektusa is szépen megmutatkozik majd.
A Lagom a svéd életstílusról szól, amit baromi gyorsan be kéne gyakorolnia mindenkinek. A szó nagyjából azt jelenti, hogy "nem túl kevés, nem túl sok: éppen elég". És hát igen... ünnepeljünk, együnk, igyunk, de ne annyit, hogy utána két hónapig azt kelljen ledolgozni a teremben.
Lapozgassuk ezt a könyvet a sütirengeteg felett, és tanuljunk meg még az ünnepek alatt pont jól élni.

7. Nézz gasztroműsort!
Nem tudom, hogy ettől éhesebbek leszünk-e ilyenkor... de gasztroműsort nézni az egyik legrelaxálóbb dolgok közé tartozik a világon. Nigella Lawson ráadásul könnyedén behízelgi magát, és onnantól nincs megállás. Legújabb, Otthon, Nigellánál című hatrészes sorozatában megmutatja, miért is olyan jó a családdal vagy a barátokkal körbeülni az asztalt, s közben pedig kiváló ételeket fogyasztani. Ugye, hogy ez erre az időszakra van szabva?
Premier: december 27. 12:00, további epizódok mindennap 12:00-kor a TV Paprikán.