Szemetes, lepusztult foghíjtelket varázsoltak át zöld oázissá Pécs belvárosában
Tavaly szeptember közepén kapták meg a használati jogot, utána kezdődhetett a rendrakás. Kezdetben 25-30 ember is összejött egy-egy alkalommal, és bár a vége felé már lemorzsolódtak némileg az érdeklődők, de két részletben, összesen 4 hónap alatt – egy téli szünetet közbeiktatva – sikerült végezniük.
Persze azóta is folyamatosan csinosítják a kertet, miközben egy része már művelés alatt áll. Háromszög alakú, 2-4 négyzetméteres parcellákra bontották, ezekből összesen 33 van, amelyekre bárki bejelentkezhetett.
Retekkel, borsóval, paradicsompalántákkal és salátafélékkel indultak, de mindenkinek a saját belátására van bízva, mit szeretne termelni.
A szabadidő hasznos eltöltése és a vegyszer nélküli, egészséges élelmiszerek saját kezű termelése is motiválja őket, azonban a kertet elsősorban mégis egyfajta habarcsnak tartják, ami a közösségépítést hivatott elősegíteni.



„Célunk, hogy egy viszonylag manuális cselekvés, vagyis a növénygondozás apropóján ismerkedjünk egymással, új barátságok alakuljanak ki a környék lakói között” – magyarázza Gergő.
Alapvetően minden parcellatulajdonos akkor megy oda, amikor szeretne, de közösségi eseményeket, ismerkedéssel egybekötött zenés kerti partikat is többször hirdettek már meg – ilyenkor maga Gergő állt be a DJ-pult mögé.
Bejutni úgy lehet, hogy a kulcs a közösség tagjainak névsorával együtt le van adva az egyik közeli szórakozóhelyen, akiktől egyébként kávézaccot is rendszeresen kapnak komposztálás céljára.
A tagoktól jelképes, havi 500 forintos hozzájárulást kérnek, amiből eszközöket vásárolnak, illetve nyaranta a locsolások vízszámláját vizetik. Ezen kívül szívesen fogadnak adományokat is, mivel az önkormányzattal nullszaldós a szerződésük: nem fizetnek a telekhasználatért, de nem is kapnak tőlük támogatást.
Bár a téli hónapokban rendszerint leáll a munka, most is több megvalósításra váró ötletük van: magaságyásokat szeretnének építeni, a közösségi teret bővíteni, és a falfelületek kihasználásával függőlegesen is terjeszkedni.



A tervezett ágyások egy részét kizárólag a Zöld Folt alkalmazottai és önkéntesei gondoznák és nevelnék. Az innen származó termést – helyi termelők termékeivel kiegészítve – a kert használná fel a vendégek számára kialakított büfé és közösségi tér működtetéséhez.
A büfében a kertből és különböző helyi termelőktől származó ételeket, italokat lehetne fogyasztani akár a kertbe kiülve, akár a közösségi térben leülve, beszélgetve.
Szeretnének tartani koncerteket, filmklubokat, beszélgetéseket, kertészeti-, valamint szörpkészítő-, lekvárfőző- és további hasonló programokat is. Lényegében bármit, amire igény van: tisztán a fejlődésért, a szórakozásért és a közösségért.
Gergőék munkáját alig egy év után, idén szeptember végén rangos díjjal ismerték el: a legjobb fenntarthatósági ötleteket jutalmazó E.ON Energy Globe gálán az Egyéni kezdeményezés kategóriában jelölte őket a zsűri, és a végső döntést meghozó közönség is bizalmat szavazott nekik.