Megint elvarázsolt az aranyló repceföldek látványa
Nehéz megmondani, hogy mi annyira vonzó a repcében. Mert bár a tavasszal virágzó és illatozó növény hasznos alapanyag, ennél sokkal többet nyújt. Egy olyan látványt, amely minden évben újra meg újra lenyűgöz.
A sárgán hullámzó tenger, a szabályos sorok, a földeken modern festményként különös alakzatokat öltő repce-táblák, a harsogó zöldek mellett szinte rikító virágok mindig felvidítanak. Idén sokaknak nem adatott meg ez az élmény, ezért most tartsatok velünk egy virtuális utazásra a repceföldek fölött.


Tudtad?
A repce a mediterrán vidékről származik. Az Indus völgyében már időszámításunk előtt 3000-ben termesztették, az ókorban pedig eljutott Kínába és Japánba is. Mára a mérsékelt éghajlati övben az egész világon termesztik.
Olajának felhasználásáról már az időszámítás előtti utolsó századokból vannak feljegyzések. Európában a XIII. századtól állítottak elő repceolajat. A világ repceolaj-termelése kb. évi 11 millió tonna, a növényi zsiradékok közül a harmadik legtöbb.
A repceméz folyékonyan világos színű, de napok alatt hófehér, apró szemcsékké kristályosodik. Krémméz előállítására kiválóan alkalmas, általában a sütőiparban használják fel. A gyakrabban termelt mézek közül ez az egyetlen enyhén lúgos kémhatású fajta, ezért a gyomorsavtúltengés jó ellenszerének számít.










Lapozz további képekért: