Ilyen volt az ideális háziasszony – sütés-főzés a 30-as években a városi középosztály konyháiban
Az élelmiszer beszerzése
A városi háziasszony a szükséges élelmiszereket különböző helyeken vásárolta. Piacon, vásárcsarnokban vette a gyümölcsöt, zöldségfélét, tojást, tejtermékeket, pékeknél a kenyeret, fűszeresnél a lisztet, cukrot, sőt, konzerveket, sajtot, bort, fűszereket, kávét, teát, kekszet, cukorkát. Hentesnél vásárolt húst, kolbászt, sonkát, szalonnát, zsírt. A fűszeresek gyakran ingyen házhoz szállították a tejet, péksüteményt.
Az 1930-as évek csemegeboltjainak választéka elképesztően nagy volt.

Fortepan
A kicsi, kamrával nem rendelkező városi lakásokban nemigen volt hely nagy mennyiségű élelmiszer tárolására, és a jégszekrények mértei sem voltak nagyok. Ráadásul a jég beszerzése is igen körülményes volt.
A konyha legfontosabb tartalékát képezte a rengeteg befőtt, lekvár és savanyúság, amit még a városi háziasszony is maga készített. Szintén a háziasszony készített a száraztésztát - általában nyáron, amikor bőségesen volt tojás.
Az elkészült tésztát aztán vászonzacskókban felakasztva tárolták, ősszel pedig került mellé dió és mák.
Az élelmiszerek tárolását megkönnyítette a korszak igazi újdonsága, a konzervek megjelenése.
A csepeli Weiss Manfréd gyár által készített Globus termékek nagyon népszerűek voltak. A cég széles választékot kínált: zöldségeket (borsó, zöldbab, spárga), befőtteket, dzsemeket, paradicsomlevet. De sokféle készétel is szerepelt a kínálatukban: gulyás, szegedi halászlé, libacomb, paprikás csirke, lecsó.
A legfőbb slágertermékük a Globus libamájpástétom volt, amit szendvicsalapnak javasoltak.
A libamáj a korszak egyik legtöbbre becsült élelmiszere volt, a belőle készült pástétom pedig relatíve olcsó volt.

Fortepan
A szalámifélék a 19. század végén jelentek meg, de a két világháború között terjedt el a fogyasztásuk.
Új és viszonylag olcsó termék volt a kerek dobozokban cikkelyenként árult ömlesztett sajt, és a háziasszonyok már használhattak Maggi ételízesítőt és leveskockát is.
Sőt, népszerűek voltak az Oetker gyár pudingporai, krémporai és a sütőpor is. A Váncza pedig már gyártotta a vaníliás cukrot.
Az étkezés
Az étkezés az úri hagyományokkal rendelkező családokban kötelezőn az ebédlőben, a nappaliban vagy a hallban történt, és mindenki számára egyszerre terítettek, tálaltak. A középosztálybeli családok általában több étkészlettel is rendelkeztek. Volt egy a hétköznapi használatra, rendszerint cseh, nem túl drága porcelán, és alpakka evőeszközt használtak hozzá.

Fortepan
Ünnepnapokon pedig előkerült a meisseni, Rosenthal vagy épp a herendi, és ezüst evőeszközökkel ettek.
A vasárnapi és ünnepi étkezések szinte mindenütt a hagyományokat őrizve folytak, a teljes család együtt étkezett.
Bár törekedtek a közös étkezésekre a hétköznapokon is, a család tagjai a konyhai asztalnál is bekaphattak pár falatot, ha siettek, vagy ha megéheztek.
Forrás: Sedlmayr Krisztina: A modern háztartás születése