Egy recepthibának köszönhetjük a Dobostortát?
A hagyomány szerint az édes vajkrémre a vajat köpülő fiú tévedése vezette rá Dobost, aki só helyett véletlenül cukrot tett a köpülő edénybe.
A cukrászmester megkóstolta a masszát, és ahelyett, hogy adott volna kiskuktájának egy tockost, kakaóport kevert a krémbe. Így, az „elrontott” vajból alkotta meg híres hozzávalóját. Hogy mindez valóban így történt-e, arra sehol nem találni hivatalos megerősítést, de könnyen lehet, hogy igaz.

Kép: hu.wikipedia.org
A Dobostorta azonban nemcsak receptúrája, hanem kinézete miatt is újszerű és figyelemfelkeltő volt. Bár ma egy mutatós, ünnepi tortának számít, születése idején épp ennek ellenkezőjével hódított: mivel akkoriban "torta" alatt egy minimum egyemeletes, kicicomázott, édes szoborremeket értett mindenki, a Dobostorta - eleganciája megőrzése mellett - meghökkentően egyszerű volt. Így kitűnt a jól ismert költemények közül. Az égetett cukorból készült díszítés sem jutott azelőtt mások eszébe. A legviccesebb az egészben, hogy Dobos Józsefnek nem a figyelemfelkeltés volt az elsődleges célja mindezzel:
sokkal inkább az foglalkoztatta, hogy egy könnyen szállítható, jó tartású tortát találjon ki, amely nem csúszott, esett, olvadt szét az akkori, kezdetleges hűtési megoldásokkal.
Erzsébet királyné és I. Ferenc József is ott volt az 1885-ös Budapesti Országos Általános Kiállításon, amelyen az egy évvel azelőtt kidolgozott tortát mutatta be a cukrászmester. A hatalmas siker után, amit aratott, terjedni kezdett a híre Európa-szerte. A futárok sós jég közé csomagolva szállították a sok-sok megrendelt Dobostortát.
Nemsokára a díszes rendezvények, a bálok elengedhetetlen szereplőjévé vált: ahol nem volt Dobostorta, ott bizonyosan megjegyezték magukban a vendégek e furcsa szervezési hiányosságot.
Mivel Dobos József alkotását külföldre is vitték - gyakori úticélja volt például Berlin - , kitaláltak egy hozzá illő, praktikus fadobozt is, ami még biztosabbá tette a szállítást.

Kép: sikcukraszda.hu
A cukrászok mindeközben fáradhatatlanul próbálták kikísérletezni a titkosított receptet, de mindhiába. Mind a piskóta, mind a vajkrém, mind pedig a karamelltető olyan részletek, amelyeket meg lehet csinálni saját változat szerint, ám a pontos összetevők és azok pontos mennyisége muszáj, hogy az eredeti eljárás szerint történjen, ha Dobos József tortáját akarjuk reprodukálni.
Élete vége felé a cukrászmester - valószínűleg, miután kellően elszórakozott a hízelgő próbálkozásokat látva - a Budapesti Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestületének ajándékozta a receptet,
azzal a kikötéssel, hogy azt hozzáférhetővé kell tenni bárki számára. Ő maga pedig befejezte pályafutását, eladta üzletét, és ezután már csak a Dobostorta-hozta elismeréseknek élt.

Dobos C. József torta-alakzattal díszített sírja a Farkasréti temetőben. Kép: hu.wikipedia.org
A Dobostorta eredeti receptje:
1 db. 22 cm átmérőjű tortához kell 6 db piskótalap. Receptje: 6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat (5 dkg) porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre, 3 lat (5 dkg) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgáját, 6 lat (10 dkg) liszttel és 2 lat (3 és fél dkg) olvasztott vajjal. Egy tortához szükséges krém összeállítása: 4 db egész tojás, 12 lat porcukor (20 dkg) 14 lat (23 és fél dkg) teavaj, 2 lat szilárd kakaómassza (3 és fél dkg), 1 lat vanílliás cukor (1,7 dkg) 2 lat kakaóvaj (3 és fél dkg), 1 tábla csokoládé (20 dkg). A fenti 4 tojást, 12 lat porcukrot gázon felverünk és ha meleg, addig keverjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat vajat jól kikeverünk, 1 lat vanílliás cukrot teszünk bele, 2 lat olvasztott kakaóval és 2 lat olvasztott kakaóvajjal összekeverjük, a 12 lat felmelegített puha állapotában levő táblacsokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk.
Forrás: Éliás Tibor és Szántó András: Dobos C. József emlékkönyv (Szentendre, 1985)
Mily kezdetleges lenne az embereknek szellemük is, ha a költészeten és zenén kívül nem volnának a szakácsművészetnek is lelkesülői, kik a test táplálásáról is gondoskodnak. Mert a lélek is csak a testtől veszi a maga táplálékát. Korgó gyomorral nemigen megy a szellemi munka.
Dobos C. József

Dobostorta-muffinok. Kép: receptmuhely.hu
Forrás: Wikipédia (több szócikk), blog.xfree.hu, receptneked.hu, doboscjozsefnyomaban.blogspot.hu
Címlapképen a torta fotója Kutasi Pap Szilvia felvétele
Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg!