A molnárkalács titka, amelyet generációk adnak át egymásnak
Borsodnádasdon a mai napig a régi recept alapján, a régi vas sütőeszközökön készítik a molnárkalácsot. Ezt az egyszerű sütemény-készítési módot generációk örökítik át egymásnak. A borsodnádasdi molnárkalács 2012-ben bekerült a Szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe is.

A borsodnádasdi ostyát egy kerek, ollószerűen szétnyitható vastányéron sütik meg. A sütővasak készítésében nagyon fontos szerepe volt az 1864-ben itt megnyitott Lemezgyárnak. A vasgyárban magasan képzett munkaerő kezdett el dolgozni, akik részben hozták magukkal a régi paraszti életformát és kultúrát is. Ugyanakkor a gyárban a minőségi munkához jó alapanyagok, megfelelő gépek és szaktudás is rendelkezésre állt.

Az itt készült sütővasak rendkívül változatosak voltak, nem volt köztük két egyforma mintázatú. Minden sütőforma egyedi szöveget, ábrát, motívumot rejtett.

A molnárkalács sütés az utolsó évtizedekben kezdett kikopni a családok életéből és már csak az idősebbek foglalkoztak vele. Szerencsére az utóbbi években az önkormányzat és az itt élők is felismerték, hogy a hagyományápolás milyen fontos. A padlásokról, szeméttelepekről rengeteg sütővas került elő, sőt már újakat is készítettek. Egyre többen tanulták meg a sütés módját, és kezdték el újra népszerűsíteni a finomságot. Ma már megint ott van az ostya a hétköznapokban, sőt fesztiválokat szerveznek, bemutatókat tartanak és kiállításon is bemutatják a molnárkalács sütés múltját és jelenét.

A molnárkalács múltja:
Az ostya Európa-szerte az ünnepi és egyházi eseményekhez kötődve terjedt el. Már a középkorban is, elsősorban a Németalföldön népszerű volt, onnan került tovább cseh-morva közvetítéssel a Kárpát-medencébe. Hazánkban a reneszánsz korból maradtak fenn sütővasak. A helytörténeti kutatások bizonyítják, hogy Borsodnádasdon az 1880-as években már hagyománya volt a molnárkalácsnak.
Az első világháború idején mintegy 300 db sütővasa volt az itt élőknek, 1972-ben egy helytörténész 126 db-ot dokumentált. A vasak száma gyorsan megcsappant a Lemezgyár bezárása után. A modernizáció, a nehéz munka miatt egyre kevesebben foglalkoztak a sütéssel, és már csak idősebbek ismerték a technikáját. Az 1990-es években ismerték fel a helyiek, hogy ennek a hagyománynak fontos szerepe lehet a település életében. Ekkor kezdték újra összegyűjteni a még fellelhető vasakat és az addig családon belül titokként kezelt recepteket is megosztották. 2008-ban pedig hazánkban először itt rendeztek Molnárkalács Fesztivált az édesség megismertetésére.
Régen a molnárkalácsot jeles ünnepekre készítették, karácsonyra, Luca-napra, nagyböjtre, lakodalomra, vagy gyerekágyas kismamának vitték. Az ostyát mindig főétel után kínálják.
A molnárkalács elnevezés eredete valószínűleg onnan ered, hogy a malomban az őrlésre váró gazdákat ilyen finomsággal vendégelte meg a molnár és felesége.


Alapanyagok: liszt, só, víz
A tápérték fokozására szoktak hozzákeverni még zsírt, vajat, tejet, tejfölt, cukrot, vaníliás cukrot, diót, mákot, sajtot, vagy citromhéjat is.
A készítés:
Az alapanyagokat össze kell keverni, amíg sűrű palacsintatészta állagú nem lesz. Utána pihentetni kell, akár egy éjszakán át. A sütővasat láng fölött át kell forrósítani, a tányér részt zsiradékkal bekenni, majd a tésztából egy púpos evőkanálnyit rá kell helyezni. A tányérokat lassan össze kell szorítani, majd a lángra téve készre sül az ostya.
Az ostyasütőtől mikor megkérdeztük a pontos receptet, mosolyogva azt mondta, hogy szívesen elküldi bárkinek, aki igazolni tudja, hogy van otthon sütővasa. Mert máshogy a molnárkalács nem készíthető el :)
Ha valakinek van sütővasa, akkor íme egy recept: 1 kiló liszt, 3 tojás, 4 deci tej, citromhéj, vaníliás cukor. 20-20 evőkanál kristálycukor és olaj és 1,2 liter víz.
A kész édesség sokáig eláll, de óvatosan kell bánni vele, mert könnyen törik.



A sütővas:
Általában 12-14 cm átmérőjű kör alakú, díszített tányér, amelyeket a hosszú nyéllel olló szerűen lehet nyitni-csukni. Az eszköz kb. 5-7 kg súlyú. Ma egy ilyen elkészítése kb. 15 ezer forintba kerül.
A mintázata családonként eltérő. Akad aki szöveget készít bele, van aki egyházi kötődésű mintát választ, de népszerű a szerelem, házasság vagy éppen a település, államiság megjelenítése is. Így látni báránykát, szívet, virágot, templomot, angyalt, gyűrűt, címert, rózsát, fenyőt, kacsát vagy lovat is. A vaskészítők saját nevüket, és a gyártás dátumát is szívesen megörökítették.

VIDEÓ: a molnárkalácsról
VIDEÓ: egy korábbi fesztiválról
Borsodnádasd
A település első okleveles említése 1327-ből való Nádasd néven. Nevét a völgyben található nádasról kapta. A középkorban a Nádasdy családbirtoka volt. A törökök idején többször felégették és lakosságának száma alaposan lecsökkent. Az 1700-as években újra benépesült a vidék.
A szénbánya megnyitásával megindult az iparosodás, majd megnyílt a lemezgyár. 1903-ban kapta a település a Borsodnádasd nevet. 2001-ben kapott városi rangot.

Fotó forrása: google-maps
Érdekességek a városról:
- A Szent István csatahajó és a berlini Alexander tér tévétornyán lévő gömb lemezének egy része a Nádasdi Lemezgyárban készült
- A helyi nyúlszőr feldolgozó üzem készítette a Dallas filmsorozat kalapjainak alapanyagát
- A borsodnádasdi kézműves mester, Járdán József készítette a Hídember című film kardjait
- Borsodnádasd meteorológiai rekordot is tart: legkisebb relatív páratartalmat itt mérték az 1970-es évek elején, és a fagyzugos völgyekre jellemző "Nádasdi katlan" (Aigner Szilárd) kifejezés is innen ered
- Több fokozottan védett, ritka növény is található az erdőben: boldogasszony papucsa vagy rigópohár, bíboros kosbor, kardos madársisak, fehér acsalapu, sugár kankalin, ikrás fogasír, pontuszi nőszőfű és turbánliliom
- A monda szerint Vidróczki, a híres betyár a helyi Csurgó-völgy egyik tölgyfája tövében ásta el rablott kincseit
Ha érdekes volt az írás, oszd meg másokkal is!