Íme a jelöltek: közülük kerülhet ki idén Magyarország Cukormentes Tortája
Lezajlott a válogatás, kiderült, milyen cukrászati remekművek jutottak tovább, és versenyezhetnek a Magyarország Cukormentes Tortája címért.
Az első zsűrizést az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete rendezte a budapesti Zila Kávéházban.
Különleges ízekkel lepték meg a versenyzők a zsűrit.
Az alapanyagok között szerepelt többek között a petrezselyem, a hársfavirág, a gyömbér,
de megjelentek a már jól ismert alkotóelemek is, mint
a piros gyümölcsök, a csonthéjasok, a túró vagy a kávé.
A zsűri tagjai leginkább a kreatív megoldásokat és a harmonikus ízeket értékelték a legjobbak kiválasztásakor. A döntőbe 5 torta került, melyek közül a zsűri júniusban választja ki a Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2018-as győztesét.

A zsűri tagjai:
Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója
Sulyán Pál cukrász
Varga Margit cukrász, a 2017-es verseny győztese
Vadon János, rádiós műsorvezető
Gyurcsáné Kondrát Ilona, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa
Ági Tamás, a főtámogató 77 Elektronika Kft. képviseletében.
A versenyzőket szakmai tanácsadóként Soltész Erzsébet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa a versenyre való felkészülésben segítette.
Az elődöntőben sorra érkeztek az idei remekművek Bechmann György zsűrielnök és a zsűritagok elé. A döntnököknek tetszettek a hagyományos ízek - málna, körte, cseresznye, szilva, túró, mogyoró –, de értékelték az újdonságokat is. Akadt olyan versenyző, aki petrezselyemmel fűszerezett citrommal, más csipkebogyó és hársfavirág párosítással, vagy éppen a kávé és a szilvalekvár fúziójával okozott felejthetetlen pillanatokat.
Idén is összetett szempontrendszer alapján, anonim módon értékelte a zsűri a tortákat.
A bírálatnál a fő hangsúly az ízen, a küllemen, az összetételen, az újszerűségen volt. De a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaérték is fontos szempontot jelentett,
hogy a kiválasztott édességek mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető legyen, melyet bátran fogyaszthatnak akár cukorbetegek is.
A hozzávalókat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhatták a cukrászok.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták kerültek:
Meggyes-túróhabos – Nándori Cukrászda, Budapest
Csipkerózsa – Édességlabor, Budapest
Habos feketecseresznye - Nándori Cukrászda, Budapest
Meggyes felhőtorta - Suhajda Cukrászda, Budaörs
Szőke szilva - Édességlabor, Budapest.

A nyertes torta elemzését a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végzi majd. A győztes nyereménye egy professzionális robotgép lesz a Kenwood-tól.
„A leginnovatívabb recept” megalkotójának a Magyarország Cukormentes Tortája verseny főtámogatója a 77 Elektronika Kft., az okos Dcont® vércukormérő készülékek fejlesztője és gyártója idén is különdíjat ajánl fel.
A 2018-as győztes kreációt a nyár elején választja ki a zsűri. A Magyarország Cukormentes Tortája és a Magyarország Tortája verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány indította el 2012-ben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen azzal a céllal, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben az ország figyelmét is felhívják az egészségesebb táplálkozásra.

