Ezek voltak a kedvenc új éttermeink 2016-ból
Idén még a tavalyinál is nagyobb hullámban nyitottak a városban az új vendéglátóipari egységek.2015-ben a gasztroforradalom első nagy megmozdulása miatt zárt be sok elavultabb üzlet, és nyitott a helyére vagy street food, vagy egy új bisztró, esetleg egy-két fine-dining étterem.
2016-ban azonban nem volt jellemző a bezárás, inkább új helyeken, új stílusokkal rukkoltak elő.
Ebből következett, hogy a hatalmas versenymezőnyben az árak is lefelé kerekedtek, amitől a nagyérdeműnek is nagyobb kedve volt ellátogatni egy-egy új helyre, vagy akár életvitel szerűen rájárni a kedvenc ebédmenüjére. Lássuk tehát a listát arról a négy étteremről, amik a legjobban tetszettek nekünk idén.

Házi\Állat
Lőrincz György az a magyar topséf, aki a Babel konyháját vezette éveken keresztül. Egyszer csak félredobott mindent, és otthagyta a fine-dining világát, hogy egy kocsmában főzze meg inkább a tökéletes pörköltet, velős pirítóst, vagy a legjobb tojáskrémet, amit valaha kóstoltál. Ez a kocsma-bisztró a Házi\Állat a Dohány-Kertész sarkán, ami már a nyitás óta tömve van.
A gigászi csontban tálalt velős pirítósuk legendáját már külső kerületek buszmegállóiban elkapott sugdolózás-foszlányokból is lehetett hallani. A hely atomközvetlen, a prémium minőség produkálása mellett belefér Gyurinak, hogy legyen egy-két jó szava a vendégekhez. A hab a tortán pedig az, hogy az ételek ára még a kétezer fölé sem emelkedik. Helyet foglalni ér!

NA\NO
A fenti bekezdésben, ahol az új stílusokat említettem, pontosan a NA\NO-ra gondoltam. Ez egy étterem-bár jellegű molekuláris konyhával felszerelt gasztronómiai játszótér. Ez talán az első olyan hely az országban, ahol kipróbálhatjuk a molekuláris gasztronómiát lakossági árakon, egy laza, fiatalos környezetben úgy, hogy nem mész haza éhesen. Szinte előttünk játszanak a textúrákkal, ehető koktélokat kapunk, disznósajt-nyalóka, uborkasaláta-jégkása,bacon homok és még sorolhatnám.
A NA\NO nem csak egy étterem az Egyetem térnél, hanem egy olyan hely ahova izgalommal tölt el, hogy elindulhass oda. Akár egy egész estét kalandos vacsora is kerekedhet belőle úgy, hogy tényleg nem kell egy ékszerboltot felpattintani miatta.

Urban Betyár
Na, ilyen viszont még tényleg nem volt! Ami, azt illeti még csak nem is hallottam hasonlóról, de javítsatok ki, ha tévedek. Étterem-múzeum? A betyárok fénykorának idejét dolgozza fel ez a hatalmas létesítmény, aminek felső szintjén az étterem, alsóban pedig a múzeum foglal helyet. Mindennek története van az utolsó szögig. A bár felett lógó hatalmas sínpár például az első magyar vonatrablásra emlékezik, de a sínen tologatható asztalok is utalgatnak rá csak úgy betyárosan.
A múzeumban kedvünkre sétálgathatunk egy pohár borral (borkóstoló automatából?!), míg megcsodálhatjuk hogyan festettek a korabeli parasztházak szobái, udvara, konyhája, stb. Az étlap már-már olyan, mint egy könyv, a sok nyelvi opció miatt. A fogások egyszerűbbek, de annál nagyszerűbbek. Saját füstölővel vannak ellátva, úgyhogy a szilvásváradi füstölt pisztrángot nagy hiba lenne kihagyni.

Great Bistro
A vegánok tündére, Stőhr Gréta álma vállt valóra egy igazi vegán étterem formájában. Megalkotta az első olyan vegán helyet, ahova bátran betérhet egy húsevő is sőt, az is előfordulhat, észre se veszi, hogy nem evett húst.Szalonnás-sajtos rántotta volt? Simán! De várjunk csak... az tojás,tejszín,sajt? Amikor azt hinnéd vegánul nem jönne ki a matek erre az ételre, tévedsz! A tojás csicseriborsó, a szalonna füstölt tofu, a sajt vegán. Az itt kapható túrógombóc (köles) jobban meghatott, mint bármelyik tehenes verziója azelőtt.
Mindehhez tündéri berendezés, baráti árak, és családias miliő párosul, hiszen Gréta maga is tolja a műszakokat a pult mögött, és a konyhán is. Mindenképp megér egy látogatás a Bank utcába még akkor is, ha húst eszel amúgy hússal.