UTAZZ
A Rovatból

Világhírű kincsünk, ami a magyar turisták részéről is sokkal több figyelmet érdemelne – egy tokaji kirándulás fénypontjai

Idén az ENSZ Turisztikai Világszervezete Tokajt választotta a világ legjobb kiemelt települései közé. Neked is látnod kell, hogy milyen fejlődésen megy keresztül ez a régió.


Előre szólok, hogy nem fogok tudni objektíven írni egy olyan környékről, amibe évek óta szerelmes vagyok.

Pedig nem köt ide semmi, nem ide születtem, nem volt itt nyaralónk, és nem szüreteltem soha egy fürt szőlőt sem a borvidéken. Mégis érzem a kapcsolódást az első kirándulás óta. Van valami a levegőben, a borokban, az itt élő emberekben, ami nagyon egyedivé teszi az egész környéket, és hála a folyamatos fejlesztéseknek, ezt az érzést egyre könnyebb másoknak is átadni.

Persze nem kell ezt pont nekem elhinni, hihettek annak a nívós, külföldi díjnak is, amit októberben érdemelt ki Tokaj:

Az alapításának 950. évét ünneplő város 5 földrész mintegy 260 településével versengve nyerte el a Best Tourism Villages of 2023-díjat.

Ezzel először nyert magyar település ilyen rangos turisztikai díjat, és került az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) által a világ legjobb kiemelt települései közé.

A rangos nemzetközi díj elismerése az eddigi felújításoknak, és mozgatórugója a további turisztikai fejlesztéseknek. A cél pedig nem kisebb, mint hogy hazánk egyik legkedveltebb célpontjává váljon a világörökségi borvidék és a tokaji aszú névadó települése.

A Tolcsvai Kisboldogasszony római katolikus templom látképe, az Oremus pincészet teraszáról
A Bodrog egyik kanyarulata a Dereszla Bisztró mellől
Kálvária és Gombos-hegyi pincesor

A Zemplén hegyei, a Bodrog és a Tisza találkozása, a történelmi örökségként fennmaradt várak és kastélyok megannyi programot szolgáltatnak a környéken.

Többek között a Megyer-hegyi Tengerszem, a Zemplén Kalandpark, a Sárospataki Rákóczi-vár, és a Boldogkő vára is bakancslistás élmény.

A Tarcali Áldó Krisztus szoborhoz már csak azért is megéri felmenni, mert a dombtetőről fantasztikus látvány nyílik a szőlőtáblákra és a bányatóra.

A Kálvária és Gombos-hegyi pincesor pedig mai kifejezéssel élve, az egyik leginkább Instagram-kompatibils helyszín a régióban.

Ugyanakkor Tokaj elsősorban a borturizmushoz köthető. És talán laikusként félve indul neki az ember, de némi felkészülés után, egy semmihez sem hasonlítható, borászatokkal tűzdelt utazásban lehet részünk.

Ha van pár napunk a környékre, mindenképpen érdemes pincetúrában gondolkodnunk, és ahhoz, hogy megfelelően állítsuk össze a napirendet,

remek tippeket leshetünk el Ripka Gergely, idén már ötödik éve megjelenő, Tokaj Guide című művéből.

Ebben a könyvben több mint 170 borászatot, többszáz bort és rengeteg hasznos tippet találunk. Van olyan fejezet, amiből például kiderül, hogy hogyan szervezhetünk meg magunknak egy felejthetetlen utazást.

De jó kiindulási pont lehet egy olyan szálláshely is, mint az Andrássy Kúria & Spa. A tarcali ötcsillagos wellnesshotelben egyszerre lazíthatunk, és kaphatunk betekintést a régió gasztronómiájába.

Étterme, a Bobajka 2022-ben a Klasszis TopDesign versenyén „az év étterme - zárt vendégtér kategóriában” győzedelmeskedett. Majd 2023-ban a Michelin Guide Hungary-ben Michelin-ajánlást kapott.

A séf 2021 óta Varjú Imre, így az elismerések szorosan kapcsolódnak az ő víziójához.

A Babajka szó más néven mákos guba. Ez az étel kötelező ha náluk járunk.

Az alapanyagok beszerzése helyi termelőktől történik, de emellett a poharakba kerülő borok is a legkiválóbb helyi pincészetekből érkeznek.

A folyamatosan bővülő, jelenleg 120 tételes, kizárólag tokaji borokból álló borsorban nemcsak a neves pincék, de a feltörekvő borászatok italai is megjelennek.

Ebben nagy szerepe van Langó Tamás, Michelin Guide Hungary Sommelier Award díjas sommeliernek is.

És ha a Bobajkában kóstolunk pár bort, és ily módon megismerkedünk a borvidékkel, talán könnyebben hozunk döntést, hogy merre induljunk tovább. Az Andrássy Kúriában pedig segíteni tudnak a különböző kirándulások megszervezésében is.

A Bobajka mellett azt őszi utazásom alkalmával még két top gasztronómiai élményben volt részem. Az egyiket a Tortugának köszönhetem.

A Tortuga a tokaji Minaro Hotel étterme. De ebédre az is betérhet hozzájuk, aki nem a hotelben száll meg.

A kínálata bármelyik budapesti, belvárosi étteremmel felveszi a versenyt.

A klasszikus magyar alapanyagok és fogások mellett egy csepp Ázsiát is találhatunk itt, és nem a megúszós, magyarosított módon. A Tom kha leves például abszolút tradicionális módon készül.

A főétel, a dám szarvas vadasan elkészítve pedig olyan étel volt, amire évek múlva is emlékezni fogok.

De a bodrogkeresztúri Dereszla pincészet bisztrója sem okozott csalódást.

A Dereszla Bisztró a Bodrog partján, a pincészettel szemben található. Zárójelben megjegyzem, hogy a pincészetet is illik körbejárni.

A leginteraktívabb pincerendszer a környéken, ahol rengeteg ábrával és leírással segítik a tájékozódást.

A Delikátesz boltban pedig rengeteg íncsiklandó szuvenír sorakozik. Nemcsak borok, hanem szörpök, lekvárok, környékbeli finomságok.

A bisztró épülete döbbenetes, designdíjas (BigSEE Építészeti díj 2022) remekmű. Szinte együtt lélegzik a vízparttal. Szavakban lehetetlen átadni, hogy mennyire tökéletesen illeszkedik a tájba.

És a benne található fine bistro szintén kihagyhatatlan élmény.

Itt érdemes újragondolt Tiszai halászlevet kérni, de az egyszerű Cézár saláta is maradandó élmény.

A borászatokról már nehezebb megfelelő szakmaiság nélkül nyilatkozni.

Azonban az általánosságban igaz, hogy ha a szárazabb borok iránt lelkesedünk, akkor is illik esélyt adni a szamorodninak, a késői szüretelésű tételeknek, és természetesen az aszúnak.

Ha valahol, hát itt jól fog esni a kísérletezés is. És a megfelelő borászatnál rengeteg olyan információt szívhatunk magunkba, aminek segítségével érthetőbb lesz, hogy miért akkora kincs, ami itt van.

Én most cikkem záróakkordjaként három borászatot emelnék ki, akikkel mindenképpen érdemes közelebbről megismerkedni.

Patricius Borház (Bodrogkisfalud)

A tokaji borvidéken található Patricius Borházat a Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívta életre.

Hat, történelmi első osztályú dűlő gazdagságát ötvöző, 68,5 ha nagyságú birtok központja Bodrogkisfaludon, a Várhegy-dűlőben épült fel az 1867-ben megjelent, Tokaj-Hegyalja Albumban is szerepelő uradalmi présház átalakításával, melyhez ma már egy organikus stílusban épült, modern, gravitációs rendszerű borászat is csatlakozik, tökéletesen tükrözve a hagyományok és a korszerű modernitás együttélését a világörökségi tájban.

A BORIGO TOP100 értékelése alapján a hat puttonyos Patrícius Tokaji Aszú 2017 elnyerte 'Az Év Bora' díjat.

"Tisztában vagyunk vele, hogy elődeink sokat elértek és azt is tudjuk, hogy ezeket a hagyományokat kell újra éleszteni és tovább adni. Együtt élünk a régi értékekkel és merítünk belőle, folytatjuk azt a munkát, amit elődeink elkezdtek és mindezt igyekszünk a mai kor emberének és kihívásainak megfelelően tenni."

Oremus Pincészet (Tolcsva)

A rendszerváltás után mindössze 3 évvel, 1993-ban, az Álvarez család megvetette lábát Magyarországon és megalapította a Tokaj- Oremus birtokot. A pince bortermelő tevékenységét a tolcsvai birtokközpontban fejti ki, ahol 1999-ben felépült- a több kilométert befutó és már a XIII. század óta használatos pincelabirintussal összekötött - új borház.

Az Álvarez család, a bor iránt érzett tisztelet mellett, sok időt és figyelmet szentelt arra, hogy megismerje a bor történetének és előállítási folyamatának minden apró részletét. Arra törekedtek, hogy az új pincészet építkezési munkálatai a lehető legnagyobb mértékben őrizzék meg a hagyományokat.

A 100 hektáros tolcsvai borászat szamorodni, aszú és esszencia mellett egy száraz borra, a furmintra fókuszál.

Mandolás furminttal be is kerültek a világ száz legjobb bora közé.

Idén ünneplik a birtok megalapításának 30. születésnapját.

Szóló Borászat (Tállya)

"Szeretnénk meghálálni mindazt a gazdagságot, amit a környezetünktől kapunk. Ezt a szőlőművelésben leginkább a biodinamikus művelésmód teszi számunkra lehetővé, amiben az ember és a természet teljes összhangban tud együttműködni.

Az ilyen módon, vegyszermentesen megtermelt alapanyagokat kíméletesen kísérjük tovább útjukon, a pincében. Engedjük, hogy őszinte, természetes borok szülessenek, mert csak ezen keresztül tudjuk megmutatni Tokaj, a termőhely, fajta, évjárat adta lehetőségeket és persze azt, hogy mi mit gondolunk a borról."

A Szóló Borászatnál 2019-től kizárólag szűretlenül, adalékanyagok használata nélkül készítenek bort.

Üde színfoltjai a borvidéknek. Ha nyitottak vagytok a natúr borokra, izgalmas meglepetéseket okozhatnak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
A Rovatból
Fotókon a téli mesevilággá változott Naplás-tó és környéke
A hófehér, vastag zúzmaratakaró és a sejtelmes köd új arcát mutatta meg az egyre népszerűbb kiránduló- és pihenőhelynek.
Demecs Norbi - szmo.hu
2025. január 03.



Az új esztendő második napján a Budapest határában elterülő, az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Naplás-tónál jártunk, ahol mindent bámulatos zúzmaratakaró borított. Fotóinkon mutatjuk a téli táj lebilincselő szépségét!

A karácsonyi enyhülést követően az utóbbi napokban szinte az egész országban fehér ruhát öltött a táj: sokfelé zúzmarás köddel búcsúzott 2024, s egyre vastagodó zúzmararuhával érkezett az új esztendő. Természetesen mi sem maradtunk otthon – fényképezőgépet ragadva a főváros egyik kedvelt, népszerű kirándulóhelyéhez, a Naplás-tóhoz túráztunk, hogy megcsodáljuk a természet fehér, fagyos ruháját.

A XVI. kerületben, Mátyásföld és Cinkota határán fekvő Naplás-tó a főváros legnagyobb kiterjedésű állóvize, mely az utóbbi években egyre kedveltebb kiránduló- és szabadidős hely. Nem véletlen, hiszen a környezet festői, s igazán nyugtató. Mindenki meglelheti itt a számára kedves kikapcsolódási formát, hiszen kerékpárút, tanösvény, túrautak, gyönyörű erdei ösvények, kis parti büfé, horgászhely, pihenők és nyársalóhelyek, de még kilátó is van a közelben, ráadásul az egész Naplás-erdő természetvédelemi terület, így időnként szakemberek által bemutatott, szervezett programokon is részt lehet venni.

A napok óta tartó zúzmarás köd következtében – az ország számos területéhez hasonlóan – itt is meseszép, hófehér jégruhát öltött a táj.

A tó befagyott vize olyan volt, mint egy ezüstös tükör, mely fölé keretként lógtak a csillogó ágak. A gátat szegélyező fákat, cserjéket (vadrózsákat, galagonyákat, fagyalokat, kökényeket), a nádast, de még az elszáradt, elhalt növényeket, kórókat is mind vastag zúzmararéteg borította, mely olyan hatást keltett, mintha egy mesekönyv lapjairól kelt volna életre a varázslatos téli táj.

Sokan voltak kíváncsiak a fagyos, magával ragadó januári hangulatra, hiszen a főváros eme tájékán régen volt már ilyen, igazán évszakhoz illő téli időjárás.

Képgaléria: Ilyen csodás a Naplás-tó és környéke (A képekért kattints a fotóra)

Képgaléria: A természet ilyen gyönyörű lett (A képekért kattints a fotóra)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
A Rovatból
Mostantól bárki elutazhat Észak-Koreába - de csak egyetlen városba
A kínai és orosz határ közelében található Raszon városa újra várja a külföldi turistákat. A Covid után végre újraindulhat a világ egyik legelzártabb országának turizmusa.


Észak-Korea újra megnyitotta Raszon városát a külföldi turisták előtt – számolt be róla az AFP hírügynökség kínai és spanyol utazási irodák információira hivatkozva. Raszon az orosz és a kínai határ közelében található, ám az ország többi része továbbra is zárva marad a turisták számára.

A pekingi Koryo Tours utazási iroda szerint egyelőre nem világos, milyen típusú utazások lesznek elérhetők Raszonban, és az sem ismert, hány turistát engednek majd be. Raszon különleges helyet foglal el Észak-Korea gazdaságában: 1991-ben itt hozták létre az első speciális gazdasági zónát, ahol új gazdasági elképzeléseket tesztelnek.

Észak-Korea 2020 elején, a koronavírus-járvány miatt zárta le határait a külföldiek előtt, hogy megakadályozza a vírus terjedését, különösen a Kínából hazatérő állampolgárok körében. A járvány enyhülése óta a kínai-észak-koreai gazdasági kapcsolatok újra fellendültek, és tavaly az orosz turisták számára is megnyitották az országot.

Már a járvány előtt is korlátozott volt a turizmus Észak-Koreában. A turisták repülővel vagy vonattal, főleg Kínán keresztül érkeztek. Az utazásszervezők adatai szerint a külföldi látogatók többsége kínai volt, és évente mindössze 5 ezer nyugati turista jutott be az országba.

2019 volt a rekordév, amikor körülbelül 300 ezer ember látogatott Észak-Koreába, ami szakértők szerint 90-150 millió dollár bevételt jelentett az országnak.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Fedezd fel a tökéletes egyensúlyt: gasztronómia, gyógyvíz és pihenés a Colosseum Hotelben
A szálloda nemcsak a wellness-szolgáltatásaival, hanem a családbarát hangulatával és a gasztronómiájával is lenyűgözi vendégeit.


A Colosseum Hotel Mórahalom szívében található, és mindössze 20 km-re van Szegedtől. Budapestről kényelmesen és gyorsan le lehet érni körülbelül 2 óra alatt, szinte végig az M5-ös autópályán haladva.

Az Accent Hotels Magyarország portfóliójába tartozó szálloda a négycsillagos kategóriába tartozik, és

különösen azok számára ideális, akik a családi kikapcsolódásra, wellness élményekre és a termálfürdők jótékony hatásaira vágynak.

Persze a név sokat sejtet, de élőben jön át igazán, hogy milyen különleges ez hotel. A szálloda külső megjelenésében és belső kialakításában is felfedezhetők azok az ívek, oszlopok és tágas terek, amelyek a római építészetre jellemzőek. Az épület átriumos kialakítása pedig egyfajta belső udvart eredményez, ami miatt a természetes fény minden oldalról beragyogja a központi részt.

Mi azonnal egy kávéval indítottunk a szálloda közepén található Átrium Bárban, és innen már látni lehetett a medencékben pihenő embereket is, szóval a következő italt már közvetlenül a habok között terveztük elfogyasztani.

A szobában gyümölcs bekészítés várt minket. Ezt amúgy mindenkinek kifejezetten ajánlom, hogy még jobb kedvvel induljon a pihenés, főleg akkor, ha például valamilyen évfordulót is ünnepeltek. A bortól a bonbonon át többféle figyelmesség is kérhető a szobába. Az ott-tartózkodás alatt pedig 0-24 szobaszerviz is elérhető.

A Colosseum Hotel 82 kényelmes szobával várja vendégeit, köztük 5 két légterű lakosztállyal, melyek kifejezetten ideálisak a családos pihenéshez. A szobák egyedi elrendezésüknek köszönhetően minden vendég számára különleges kilátást kínálnak, így nemcsak a pihenés, hanem a környezet szépsége is hozzáad az élményhez.

A hotel kiemelt figyelmet fordít a családosok kényelmére: még külön játszószobával is rendelkeznek. Az ünnepi időszakokban pedig gyerekanimációs programokkal is készülnek, így a felnőtteknek is több idejük van a pihenésre.

Wellness és spa élmények

A hotel saját Spa & Wellness részlege privát medencékkel, élménymedencével, pezsgőfürdővel és koktélmedencével várja a vendégeket.

És ahogy az előbb is említettem, ezekben a medencékben tökéletesen lehet a lazulás mellett koktélozni.

Különleges élményt nyújt a szaunapark is, ahol finn- és infra szauna, sókabin és gőzkabin segíti a regenerálódást.

A szaunához trópusi élményzuhany, csobbanó medence és dézsazuhany is tartozik, így teljesen szabályosan lehet végezni a lehűlést is.

A wellness szolgáltatások mellett masszázskezelések széles választéka áll rendelkezésre. A hagyományos bőrápoló masszázsoktól kezdve az aromaolajos kezeléseken át egészen a kifejezetten gyógyító célú masszázsokig mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő kezelést. Mivel egész héten ülőmunkát végzek, én egy "medical masszázsra" neveztem be, ami valóban gyógyír a letapadt izmokra.

Kifejezetten gyerekeknek szóló, levendulás vagy epres illattal kényeztető masszázsok is elérhetők, így a legkisebbek is élvezhetik a wellness élményeket.

A szálloda és a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő között szoros együttműködés van, így a vendégeknek közvetlen és díjmentesen átjárást biztosítanak. Valamint élvezhetik a fürdő által kínált wellness és gyógyászati kezeléseket, köztük a térd- és vállbetegségekre javasolt gyógyvizes kezeléseket is.

Már a szálloda saját wellness részlege is szép nagy és sokféle szolgáltatást kínál, de a gyógyfürdővel együtt a lehetőségek megsokszorozódnak, és még a tavaszi időszakban is könnyedén át lehet sétálni köntös-papucs kombinációban.

Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő - a gyógyító víz

A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő vize kivételes gyógyhatással bír, mely a Pannon őstenger üledékrétegeiből származó, alkáli-hidrogénkarbonátos összetételű víznek köszönhető. A víz, amely 39,5 °C-ra melegszik, ásványi anyagokban gazdag, és jódos jellegű. 1999-ben kapta meg a gyógyvíz minősítést, de már sok évvel korábban is számos beteg számára hozott megkönnyebbülést. Az itt végzett fürdőkúrák segítenek a kopásos és gyulladásos ízületi, gerincbetegségek, izomreuma, valamint nőgyógyászati problémák kezelésében.

A klinikai vizsgálatok eredményei megerősítik, hogy a Szent Erzsébet gyógyvíz kifejezetten hatékony térd- és vállízületi betegségeknél, ezért a fürdőt gyakran emlegetik a térség "térd- és vállcentrumaként." A meleg víz jótékony hatása a keringésre és az anyagcserére is kiterjed. Segít a tápanyagok gyorsabb felszívódásában és a salakanyagok távozásában, miközben a bőrön keresztül felszívódó ásványi anyagok minden egyes elemének megvan a maga jótékony hatása. A víz felhajtóereje segíti az ízületek gyógyító átmozgatását, így a mozgás könnyebbé válik.

Gasztronómiai kényeztetés minden igényre szabva

A Colosseum Hotel Mórahalom nemcsak a wellness szolgáltatásaival és kényelmes szálláslehetőségeivel nyűgözi le vendégeit, hanem gasztronómiai kínálata is kiemelkedő élményt nyújt:

legyen szó hagyományos magyar ételekről, reformkonyháról vagy nemzetközi specialitásokról.

A félpanziós ellátás egy igazán bőséges büféreggelit és büfévacsorát tartalmaz, amely tényleg minden igényt kielégít. A reggeliknél a helyi termelőktől származó, friss alapanyagok is szerepet kapnak: házi tehénsajtok, homokhátsági kistermelők szezonális zöldségei és gyümölcsei garantálják a minőséget. A kínálatban 2-3 féle tojásétel, meleg fogások, hideg büfé, friss zöldségek, gyümölcsök, házi joghurtok és turmixok is megtalálhatók, valamint egy széles pékáru-választék, amelyből mindenki korlátlanul fogyaszthat.

A büfévacsora hasonlóan pazar választékkal várja a vendégeket. Két hideg büfé pult kínálja az előételeket, salátákat és házi savanyúságokat. A meleg ételek között magyaros és nemzetközi fogások egyaránt helyet kapnak, emellett a séfek folyamatosan frissítik az ételkínálatot, hogy mindig változatos és izgalmas ízélményeket nyújtsanak. A vacsorák méltó lezárásaként naponta legalább 4-5 féle házi készítésű desszert kerül az asztalra, amelyeket a szálloda saját cukrászműhelyében alkotnak meg.

Én nem igazán szeretem a húst, mégis minden este bőségesen tudtam válogatni a zöldségekkel és sajtokkal készült ételek közül, a partnerem pedig ódákat zengett a töltött káposztáról, a marhapörköltről és az étkezés végi süteményekről is.

A szálloda kiemelt figyelmet fordít a különleges étrendet igénylő vendégekre is. A vegetáriánusok, a vegánok, a glutén- vagy laktózérzékenyek, illetve a különböző diétát követők is bőséges választékból válogathatnak. Az ételeknél piktogramos jelölésekkel segítik a vendégeket az allergén anyagok felismerésében.

A félpanzión túl

Bár a félpanziós ellátás „csak” a reggelit és a vacsorát foglalja magában, ebédre is teljes éttermi élmény várja a vendégeket a szálloda Átrium Snack Bárjában.

Mi az egyik nap korábban reggeliztünk, ami miatt dél környékén már éhesek voltunk, így kerestünk egy könnyedebb ebédnekvalót.

Egy gazdag salátával és egy csinos desszerttel végül pont megfelelően tele is lettünk, és kicsit ki is tudtuk tolni a vacsora idejét, hogy tovább élvezhessük a naplementés fürdőzést.

A hotel gasztronómiai kínálatát tovább gazdagítja a minden évben megújuló borkínálat, amelyben a híres magyar borvidékek (Villány, Szekszárd, Eger, Tokaj, Balaton-felvidék) legjobb borai szerepelnek. A könnyű, üde fehérboroktól a karakteres vörösborokig minden megtalálható itt.

A nyári időszakban pedig a Grill terasz is nyitva áll a vendégek előtt. Itt frissen sült ételeket, salátákat, jégkrémeket, frissítő italokat és kávékülönlegességeket lehet fogyasztani egy kellemes, árnyékolt környezetben.

A Colosseum Hotel Mórahalom a pároknak és a családos vendégek számára is tökéletes választás. Mi egy kicsit lelassulni érkeztünk ide, de több gyerekes családdal is találkoztunk, akik láthatóan szintén nagyon élvezték a szálloda szolgáltatásait.

A különleges szobák, a remek ételek, a gazdag wellness kínálat, valamint a gyermekek számára biztosított animációs programok mind hozzájárulnak a felejthetetlen élményhez.

Cím: 6782, Mórahalom, Millenniumi sétány 4-6.

colosseum.accenthotels.com


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Ryanair: drágulnak a repülőjegyek, már az is megvan, hogy mennyivel
A Ryanair vezére szerint idén 4-6 százalékkal emelkedhetnek a jegyárak, de még így is olcsóbbak maradnak a 2023-as szintnél. A légitársaság Ukrajnába is visszatérne, ha tűzszünet lesz.


Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója kedden Varsóban tartott sajtótájékoztatót, ahol bejelentette, hogy a légitársaság az idei nyári szezonban 4-6 százalékos jegyáremelkedéssel számol. Tavaly nyáron a jegyárak még 10 százalékkal csökkentek, amit részben az online utazási irodákkal folytatott vitával magyarázott. Szerinte ez a helyzet mostanra nagyrészt rendeződött.

A vezérigazgató elmondta, hogy

az idei árak még mindig alacsonyabbak lesznek a 2023-as nyári szinthez képest, de valamivel magasabbak, mint 2024 elején.

O’Leary a Boeing gyártási és szállítási problémáira is kitért. Úgy véli, hogy a repülőgépgyártó 2026 nyarára behozhatja a lemaradását.

A vezérigazgató a Ryanair az ukrajnai járataival kapcsolatban azt mondta: a légitársaság hat héten belül újraindítaná a repülőjáratokat, ha tűzszünet lenne. A cég a lengyel piac bővítését is bejelentette. A Ryanair idén nyáron 24 új járatot indít Lengyelországból.

(via Portfolio)


Link másolása
KÖVESS MINKET: