Századfordulós nosztalgia, és a mai kornak megfelelő, top minőség: ez a Városliget Café & Restaurant
A Városligetnek minden évszakban megvan a romantikája. Az egyik legizgalmasabb része pedig minden bizonnyal a Műjégpálya és Csónakázótó.
Az épületnek több funkciója is van. Étteremként, kávézóként és rendezvényhelyszínként is működik. Tehát egy forró italra éppúgy érdemes lehet ide betérni, mint egy családi vacsorára. De céges összejövetellel, kisebb konferenciával vagy akár esküvővel kapcsolatban is érdemes őket keresni.
Az épületből elénk táruló kilátás teljesen egyedi.


A hatalmas belső tér több részre van osztva.
A kisebb teremben a csónakázás hangulata köszön vissza. Ezt a meleg színek, a természetközeli installációk, és a terem közepén elhelyezett, csónak alakú asztal teszi teljessé.
A nagyteremben viszont a korcsolyázás került a középpontba. A pult felett elhelyezett szánkók, a régi korcsolyák, és a képek a falon is ezt a téli hangulat erősítik. Viszont a sokféle vidám szín, és a szintén meleg fények miatt nagyon otthonos az összkép.
És az is határozottan érzékelhető, hogy az éttermi funkció mellett egyszerre hozzák a kávéházi romantikát is.
Ez tényleg az a hely, ahol fiatalokat éppúgy oda tud képzelni az asztal mellé az ember, mint az idősebb, nosztalgiába burkolózó korosztályt.




Az étlap, amin mindenki talál kedvére valót
De térjünk is rá az ételekre, mert a menü rendkívül hosszú és összetett.
Sok fogás alapján talán elsőre klasszikus, magyar étteremnek is nézhetnénk, de ha pontosabbak akarunk lenni, ez századfordulós polgári konyha, ami a Kárpát-medencei gyökerekre támaszkodik.
A séf, Dobosy József még a a Gellért Szállóban sajátíthatta el a szakma fogásait, de megjárta Németországot és Ázsiát is. Mégsem távolodott el a tradicionális ízek szeretetétől.
Annak érdekében, hogy tényleg egész nap érdemes legyen ide betérni, az étlapon nem csak előételek, levesek, főételek és desszertek sorakoznak, de létezik egy "bármikor" névre hallgató kategória is, ami olyan fogásokat rejt, amiket akár két főétkezés között is elcsipegethetünk.
De a téli szezonban szánkón érkező magyaros húsválogatás is jó választás lehet délutáni uzsonnára éppúgy, mint az esti borozgatás kísérőjeként.




Idejét sem tudom, hogy mikor ettem ezelőtt például Jókai bablevest. Viszont azt pontosan tudom, hogy a vadas ökörpofának neki se mernék állni otthon.
De egy remek gulyás, egy laktató csirkepaprikás vagy egy erdei gombás házi tészta is könnyen elcsábíthat itt minket, és az adagok miatt sem leszünk csalódottak. A tálalás ízléses, de nem csak egy falat érkezik elénk.




Tányérhús azaz Tafelspitz
Ha van ikonikus Monarchiabeli étel, az a Tafelspitz, amit még Krúdy Gyula is előszeretettel fogyasztott és énekelt meg:
"A tányérhús nem más, mint korán feltett “tehénhús”, az első főzet levessel, zöldséggel, mikor még csak a répafélék puhák, ám a burgonyák a levesben, de a karalábék, a vöröshagymák nincsenek még kellően átfőve."
Ennek az ételnek számos megjelenési formája ismert. A főtt marha például sóskával, spenóttal vagy meggyszósszal is tálalható.
Tányérhús, ahogy a Városliget Étteremben készítik:
A csontot és a zöldségeket hideg vízben felteszik főni. Amikor felforrt, lehabozzák, és csak ekkor kerül hozzá a marhahús, így az értékes nedvek és zamatok a húsban maradnak.
A húst a levesben főtt zöldségekkel és daragaluskával együtt szolgálják fel. A velőt pedig pirítóson tálalják.
A húshoz almás tormát, pirított burgonyát, és meggymártást vagy spenótot is kínálnak.
Ennél keresve sem találhatnánk teljesebb, ünnepibb fogást.

Liget kávé
A kávéházi hangulatnak is van egy ikonikus itala. Ez a Liget kávé, amit már 1895-ben is hasonlóan készítettek el. Szinte hátborzongató belegondolni, hogy kalapos urak és hölgyek is ezt itták 120 éve a Műjég mellett.
3 féle kávébabot használnak, így igény szerint ezek közül választani is lehet.
A Liget kávé gyakorlatileg egy presszó, amelyet házi tejszínhabbal, belga csokoládé forgáccsal és házi süteménnyel kínálnak.



Álomszép desszertek
A séf mellett a cukrász séf Madácsi Miklós neve is itt kell hogy álljon. Kreációi egészen elképesztően mutatósak és ízletesek.
És ha vigyáznánk a vonalainkra, akkor sem fogunk hiányt érezni. A tonkababos áfonya mousse szinte hihetetlen hogy cukormentesen készül. Túl finom ahhoz, hogy ez igaz legyen!




A Városliget Café & Restaurant sokkal több egy étteremnél. Ez a hely egy kicsit visszarepít az időben, miközben a mai kornak megfelelő kiszolgálással és minőséggel győz meg arról, hogy újra és újra vissza is akarj majd térni.
Cím:
1146, Budapest, Olof Palme sétány 5.
Nyitvatartás:
Hétfőtől vasárnapig: 12:00 - 22:00
Fotó és szöveg: Vass Adrienn

