Mi történik pontosan az agyadban, amikor filmszakadásig iszod magad?
Egy-egy vadabb este után mindig van olyan, aki nem emlékszik egy részére. Ilyenkor természetesen nem az érzékszerveikkel van baj, hanem az elfogyasztott alkohol blokkolja az agyuk működését. A Huffingtonpost pontosan leírta a folyamatot az első kortytól a feketeségig.
Mint ahogy az kémia órákról jól tudjuk, az etanol befolyásolja a testünket, ez a vegyület az alkoholos italokban található meg. Ha rövid idő alatt iszol meg 1-4 vagy több italt, nagyobb lesz a hatás, főleg, ha (szinte) üres gyomorral teszed mindezt.
Az első korty után a véralkohol szinted folyamatosan nőni fog egy órán keresztül,
ezért lehet, hogy mire megérzed, már túl sokat ittál.

Ezek után az emésztőrendszereden keresztül bejut az etanol a véráramlatba és elindul az agyadba. Ott megtalálja azt a részt, ami az érzelmekért és az emlékekért felelős, és megakadályozza, hogy a gamma-amino-vajsav átadja az információt egyik receptortól a másiknak.
Az információ hiányában az agyunk nem képes tárolni az emlékeket, ezért nem fogunk másnap emlékezni semmire.
Természetesen ez egyáltalán nem egészséges, rendszeres kiütés esetén nagyon hamar megbetegedhet az ember.
Az alkohol rákot, szív- és májproblémákat, valamit maradandó agykárosodást is okozhat.
Az, hogy hol az emlékezetkiesés határa, senki sem tudja megmondani, hisz minden embernél más. A legárulkodóbb jelek a szélsőséges hangulatingadozás, a hányás és az extrém mozgáskoordináció elvesztése. De nem ezt érdemes megtanulni, hanem azt, hogy hogyan fogyasszunk mértékkel.
Képek: Unsplash