Kiderült, hogy a gyomra magától állít elő alkoholt, évekig senki nem hitte el, hogy nem iszik
A New Scientist számolt be a szokatlan történetről, miszerint egy férfi bélflórája olyan gellert kapott egy antibiotikumos kezelés után, hogy alkoholt kezdett előállítani minden egyes nap, amint a beteg magához vett némi szénhidrátot. A tudományos portál azt is leírja, hogyan volt lehetséges ez az egész.
A férfi előbb csak azt vette észre magán, hogy gyakran émelyeg, és a memóriája sem volt az igazi. Több orvoshoz is elment, de semmi rendellenességet nem találtak nála, később antidepresszánsokat kapott, de az sem segített.
Néhány hónap múlva ráadásul elég nagy bajba is keveredett akkor még rejtélyes állapota miatt. Épp vezetett, amikor a rendőrök megállították, és kiderült, hogy az alkoholszintje olyan magas volt, mintha 20 egységnyi alkoholt fogyasztott volna. Hiába mondta, hogy nem ivott, senki nem hitt neki, amíg egy gasztroenterológus meg nem vizsgálta. A doktor rájött, hogy az elszaporodott élesztőgombák következtében gyakorlatilag sörfőzdévé alakult az emésztőrendszere, és minden alkalommal, mikor szénhidrát jutott a szervezetébe, a véralkohol-szintje megemelkedett.
A jelenségnek neve is van, ez az auto-sörgyár szindróma.
A férfinál egy antibiotikumos kezelés idézte elő a helyzetet még 2011-ben. A beteg később probiotikumokat és gombaölő kezelést kapott, és szigorú alacsony szénhidrát-tartalmú diétát kellett tartania, hogy csökkenjen a sörélesztő mennyisége a bélrendszerében. Most már két éve józan – mondta a férfi kezelőorvosa.