Itt van Csernobil kézműves vodkája: nem radioaktív, és még finom is – tudósok főzték ki
Harminchárom évvel a súlyos atomkatasztrófa után elkészült az első olyan, fogyasztásra alkalmas termék, amelyet Csernobilban állítottak elő. Ráadásul nem is akármi ez: kézműves vodka.
A házilag főzött alkohol alapanyagai, a víz és a rozs a csernobili veszélyzónából származnak, de a kész ital teljesen radioaktivitás-mentes, így nyugodtan lehet fogyasztani.
A BBC cikke szerint egy brit tudóscsapat alkotta meg az Atomik nevű vodkát, akik már évek óta dolgoznak a veszélyzónában. Azt vizsgálták, hogyan éledt újjá a természet az 1986-os szerencsétlenség óta, majd
amikor látták, hogy a szántóföldek már alkalmasak a gabonatermesztésre, ők maguk kezdtek el termeszteni, hogy bebizonyítsák: újra élhető ez a környék, és nem kell félni tőle.
És persze az Atomiktól sem, mert ennek csak a neve hordozza magávan a radioaktivitást.
"Nem radioaktívabb, mint bármelyik másik vodka"
- mondta Jim Smith professzor, a kutatócsapat egyik tagja, amivel azt akarta érzékeltetni, hogy egyáltalán nem radioaktív az ital.
This Vodka Is The Chernobyl Exclusion Zone's First Consumer Producthttps://t.co/DP8656rlPn pic.twitter.com/74HHzKhqtV
— IFLScience (@IFLScience) August 8, 2019
Mint mondta, bármelyik kémikus megmondja, hogy desztillálással minden szennyező anyagot ki lehet vonni, szilárd maradékként gyűlik össze, így el lehet távolítani. Társaival együtt egyszerűen csak
megtisztították és desztillálták a vélhetően kis mértékben szennyezett alapanyagokat, így végül egy fogyasztható egyveleg jött létre. A vodkát azért még a Southhampton Egyetem analitikus laboratóriumában is megvizsgálták, ahol szintén arra jutottak, hogy nincs benne semmi radioaktivitás.