Horror a húsboltban: egérrágta disznósajt és szabadban főzött sertésfej
A Nemzet Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a múlt héten egy Győr-Moson-Sopron megyei húsboltban tartottak ellenőrzést, illetve a hozzá tartozó helyiségben, ahol a boltban árult az élelmiszereket gyártották. Az egységben számos szabálytalanságot, köztük súlyos higiéniai problémákat találtak az ellenőrök. Az akció során több mint
9,5 tonna élelmiszer megsemmisítését rendelték el.
A leromlott műszaki-, higiéniai állapotú húsbolt egész területén nem volt folyó meleg víz, hiányoztak a higiénikus kézmosás feltételei. Az eszközfertőtlenítő berendezéseket nem üzemeltették. A mosogatásához, takarításhoz a vizet egy fatüzelésű kazán nyitott tartályából nyerték.


A létesítmény minden helyisége túlzsúfolt volt. Az épületen kívül, a szabadban is végeztek résztevékenységeket, az ellenőrzés időpontjában például sertésfejet főztek, de a zsírsütéshez használt üstöt is kint helyezték el. A vizsgálat idején a ládamosó helyiségben épp dugulás volt, a szennyvíz a kolbász érlelésére használt terembe folyt.
A hűtőterekben a csomagolt és csomagolatlan, félkész- és késztermékeket szabálytalanul egy légtérben tárolták. A pácolós hűtőkamrában az ajtókeret levált, a padozat sérült, nem résmentes, az ott tárolt élelmiszeren egérrágás nyomait, egérürüléket találtak az ellenőrök.
A Nébih helyszíni videója
Az egység nem rendelkezett az állati eredetű hulladék tárolására alkalmas hulladéktárolóval sem.
Az előállítás során keletkezett selejtet, valamint a kereskedelmi egységekből származó visszárut elkülönítés és jelölés nélkül, egyéb felhasználásra szánt élelmiszerekkel együtt tárolták.
Adminisztratív problémák is bőven akadtak: a dolgozók egészségügyi alkalmassága 2015-ben lejárt, érvényes egészségügyi nyilatkozattal egyikük sem rendelkezett. Gyártmánylapot 12 termékről tudtak bemutatni, holott az árlista szerint a boltban 50 termékféleséget készítettek.
A termelésről napi nyilvántartást nem vezettek, nyomon követési rendszert nem működtettek. Az előállítás nagyságrendje jelentősen túllépi a jogszabályban engedélyezett mértéket.


A szakemberek az egység fagyasztókamráját zárolták, és részletesen átvizsgálták. A két ellenőrzés után végül összesen 120 tétel, több mint 9,5 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból és semmisítettek meg.
A húsbolt kereskedelmi és előállítói tevékenységét is felfüggesztették, a vállalkozót pedig kötelezték a már eladott termékek visszahívására. Az üzletből Győr-Moson-Sopron megyei, és a környező megyékben található üzletekbe is szállítottak.

Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.
Forrás: Nebih.hu