Az élet és az étel értelme Esztergomban van! – 42 Restaurant & Bar
Szinte pontosan két évvel ezelőtt, öt év közös munka után hagyta el a St. Andrea Restaurant konyháját Barna Ádám, és igazolt át Esztergomba.
Barátja, Varga Sándor csábította vidékre, és az új étterembe, a 42 Restaurant & Bárba nem csak séfként, hanem társtulajdonosként is beszállt.
A pandémiás időszak alatt próbálkoztak kiszállítással, és többször finomhangolták a koncepciót is.
Hogy minek lehet ezt a konyhát nevezni?
Fine dining? Kifinomult vidéki gasztronómia? A világra nyitott magyar konyha?
Leginkább az összes együtt. De egy náluk töltött vacsora adhat igazán jó válaszokat ezekre a kérdésekre.

Engem még mindig meglep, amikor egy top séf, Budapestről vidékre igazol. Magyarország ugyanis elég vízfejű, ha a gasztronómia oldaláról nézzük, és Budapesten kívül még az alapanyagok beszerzése, valamint a vendégkör megtalálása is küzdelmes feladat.
De az is igaz, hogy Esztergom nincs túl messze a fővárostól. Még tömegközlekedéssel is el lehet kapni egy vacsora utáni, utolsó vonatot, autóval pedig 50-60 kilométer, és egy kényelmes óra. Ráadásul a határhoz is közel van, így a Szlovákia felől érkezők is a potenciális vendégkört jelenthetik.
Fontos még kiemelni, hogy az éttermet egy saját kerttel is megtámogatták, ahonnan rengeteg különleges alapanyag kerül a tányérokra, és ha a vacsora után mozdulni se bírnánk (amire komoly esély van), az épületen belül egy boutique hotel is található, ahol kényelmesen meg lehet szállni.


Terasza a Széchenyi térhez vezető sétálóutcára nyílik.
A belső tér elegáns, de az apró kiegészítő dekorációknak hála egyszerre fiatalos és laza. A textilszalvéták ellenére sem feszengős a hangulat.


Szerda és szombat között várják a vendégeket. Szombaton ebédelni is lehet, de a többi napon csak vacsoraidőben vannak nyitva.
Két menüsorból lehet összeválogatni a számunkra legszimpatikusabb elemeket: az egyik az „Ahogyan a világot látjuk”, a másik pedig a „Tradíció és innováció”.
Én utóbbit választottam, mert ha választani lehet, valamiért mindig inkább az újragondolt magyar konyha felé húz a szívem. És a kóstoltak fényében most sem hoztam rossz döntést.
Soha nem kísértem még egérdinnyét, és egy csokor fűszerrel pedig határozottan frissítő élmény.


Ez után érkezett az egyik kedvenc fogásom, ami nemes egyszerűséggel „Paradicsom” névre hallgat. Bazsalikomos jégkockával kísért paradicsomvíz, és orda sajton elterülő paradicsom és barack, na meg a kovászos kenyér, ami szintén minden fogáshoz jól csúszik.



A másik választható előétel a „Füst és jég”. Tokhal tempura, szépia, szívsaláta és joghurt meglepő tálalásban. A saláta hűs és roppanós, a hal pedig füstösen melenget.
Itt ki kell emelnem a borsorban megjelenő szakét is. Remekül kiegészíti az étel ízeit!


A Roppanós káposzta mangalicával, kaporral, lazacpisztráng kaviárral és kimchivel érkezik, na meg egy szenzációs Bott Frigyes rajnai rizlinggel.
Na ez egy olyan étel, amiből szívesen ennék egyszer giga adagot is.


Ennek a menünek az egyik fontos része a paprika két arcának megjelenítése. Az első verzió egy lecsónak nevezett, töltött paprika, ami mellé zamatos málna kerül.
A második paprikás étel pedig a húsok királya: marha hátszín, paprikákkal, fokhagymás uborkával, kovászos kenyérrel.
Mondják, hogy ilyen helyen nem illik tunkolni... de engem semmi sem tántoríthatott el ettől a tevékenységtől!


A két desszert nagyon különböző. Az alma köré épülő egy savanykás, frissítő, hűsítő élmény. A szilva pedig zsályával és marcipánnal egészül ki.
Ez sokkal inkább őszt és melegséget idéz. Mellé egy izgalmas, édes vörösbor érkezik. Az édes vörösbornak nem túl jól a megítélése kis hazánkban, hiszen sok esetben a rossz minőséget javítják cukorral. De itt határozottan nem ez a helyzet!



Én 7 fogást kóstoltam, de határozottan állíthatom, hogy ez már az a mennyiség, aminek a végén kegyelemért könyörög az ember, és ami után pillanatok alatt dől ki a hotelszobában.
Ezért abszolút megéri Esztergomig utazni!