15 étel, amitől csak éhesebb leszel
Biztos veled is megtörtént már, hogy a nyaralásból megérkezve 25 olvasatlan email várt, és fogalmad sem volt, hogyan fogod utolérni magad. Ugyanez történik a vércukorszinteddel is, amikor ezeket az ételeket eszed.
1. Gyümölcslé
Bár a gyümölcslevek és a velük végzett tisztítókúrák nagyon népszerűek, a gyümölcslevekben nincs benne a gyümölcs egyik legfontosabb tápanyaga, a rost. Marad tehát egy kalóriában gazdag ital, ami az egekbe emeli a vércukorszintet, és amikor az zuhanni, még éhesebbek leszünk. Több kísérlet is kimutatta, hogy a szervezetünket jobban kielégítik az ételekből származó kalóriák, mint az italokból, így maradjunk a víznél, ha szomjasak vagyunk, a gyümölcsöket pedig fogyasszuk egészben. Amennyiben mégis inkább valami italra vágynátok, gyümölcscentrifuga helyett tegyétek a gyümölcsöt a turmixgépbe, és adjatok mellé fehérjeport vagy mogyoróvajat. A fehérje és a zsír lassítják a szénhidrát felszívódását.

2. Alacsony zsírtartalmú joghurt
A joghurtot elvileg egészséges ételként hirdetik, sok múlik azon, melyik márkát, fajtát választod. Egy átlagos kisdobozos gyümölcsjoghurtban 150 kalória, 6 gr fehérje, 1.5 gr és körülbelül 25 gr cukor van. A magas szénhidrát- és alacsony zsírtartalom miatt már az utolsó kanál után a hűtőben fogsz keresgélni. Válaszd inkább a magasabb zsírtartalmú görög joghurtot, amelyben kétszer annyi fehérje van, és tegyél bele te gyümölcsöt és magvakat, hogy rosthoz és antioxidánsokhoz is juttasd a szervezeted. A reklámokban szereplő egészséges ételek sokszor nem bizonyulnak elégnek, és rágást sem igényelnek. Rágás nélkül a test néha nem fogja, hogy ételt kapott. Az aprócska műanyag dobozok is becsapósak, könnyen gondolhatjuk, hogy simán lehet mellettük mást is enni, hiszen alig pár falatnak bizonyultak.
3. Tojásfehérje
Oka van annak is, ha a reggeli tojásfehérje omlett után gyorsan megéhezel. A tojásfehérje remek fehérjeforrás, a sárgája tele van jótékony zsírral, vitaminnal és ásványi anyagokkal. Az American Journal of Clinical Nutrition egy hatéves tanulmánya azt is megállapította, hogy a telített zsírsavak nem járulnak hozzá a szív- és keringési betegségek, az agyvérzés és az érrendszert érintő betegségek kialakulásához. A tojássárgájában található telített zsírsav nem csak a teltségérzetet növeli, de szükséges a hormontermeléshez is, és segíti a szervezetben jónéhány vitamin és ásványi anyag felszívódását, pl az A-vitaminét, ami bőr és a immunrendszer egészségéért felel, az energizáló B-vitaminét, és a kolinét, ami az agyat és az izmokat támogatja.

4. Zsírmentes salátaöntetek
Látszólag remek választásnak tűnnek. Azonban sajnos nem az. A zsírmentes salátaönteteket gyakran tele teszik sóval és cukorral, hogy az ízükön javítsanak. Ráadásul jóval többet is használunk belőlük, sokaknál tocsognak a salátalevelek az öntetben. Miután elfogyasztottad a salátát, a só és a cukor dolgozni kezdenek, és a zuhanó vércukorszint miatt még éhesebb leszel, mint előtte voltál, és még egy kicsit eszel belőle. Pont ebben reménykedik az öntet gyártója is.
5. "Egészséges" ételek
Az egészségesnek kikiáltott ételekből hajlamosak vagyunk többet fogyasztani. Nagy adagot rendelünk, veszünk belőle, és furcsa módon mégsem érezzük magunkat jóllakottabbnak. Még nem világos, miért van ez így, de valószínűsíthető, hogy a tudatalattink lép működésbe, ami a jóllakottsághoz az egészségtelen ételeket társítja. Ezért célszerű a csomagolás hátoldalán feltüntetett hozzávalók listáját is átnézni, nem megelégedni a címkével.
6. Cukor
A cukor és minden megfelelője (a mesterséges édesítőktől a bionádcukorig) függőséget okoz, mert a megemelkedett dopamin-termeléssel hozható kapcsolatba. Az evolúció során megszoktuk, hogy az édes ízt keressük a túléléshez, és a cukrok mindenhol ott vannak, kimeríthetetlen mennyiségben, így a cukorfüggőség szinte mindenütt felbukkan, és nagyban hozzájárul a világ jelenlegi egészségügyi válságához. A finomított édesítők folyton a túlevésre sarkallnak, ugyanakkor nem biztosítanak teltségérzetet, jóllakást, és tápanyagokban is szegények. De még ne mondj le a gyümölcsökről! A nyers ételekben, mint például a gyümölcsökben található cukrok mellett ott vannak a tápanyagok és a rostok is. Ezért van, hogy hiába kapsz be egy kis csokit, vagy iszol egy pohár gyümölcslét, nem laksz jól, de tíz almát már nem tudnál megenni.

7. Müzliszelet
A hagyományos müzliszeletek többnyire cukorból és hidrogenizált olajokból állnak, nincs bennük fehérje (a fehérje telít el). Gyakran kalóriaszegényebbek, mint más ételek, és nem használhatóak egy étkezés helyettesítésére. Az íz elég ahhoz, hogy az éhség élét elvegye, de jóllakni nem fogsz tőle.
8. Ketchup
Gondold meg kétszer, mielőtt rázúdítod a sültkrumplidra. A ketchup, és minden más étel, ami magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmaz, hozzájárul az éhségérzet növekedéséhez. A szirup beavatkozik az anyagcserébe, és lelassítja a teltségérzet kialakulásáért felelős leptin termelését. Emiatt nem jön létre az üzenet a tested számára, hogy elég volt, ideje abbahagyni az evést.
9. Muffin
A kávézókban található hatalmas, áfonyás, csokoládés gyönyörűségek után hamar megéhezik az ember. Bár tele vannak kalóriával, a kalória nagy részét a cukor adja. A cukor villámgyorsan megemésztődik és felszívódik, a szervezet szinte követeli a több ételt. Válassz inkább egy fehérjében gazdag rántottát a reggeli kávéd mellé.

10. Cukrozott reggelizőpelyhek
A legtöbb cukrozott reggelizőpehelyben alig akad rost és fehérje, pedig reggel pont erre a két tápanyagra lenne szükség ahhoz, hogy a vércukorszint ingadozását elkerüld, és ne ess össze az éhségtől már kora délelőtt. Ráadásul gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy a cukrozott reggelizőpelyhet zsírmentes tejbe keverjük, és így a teltségérzetet biztosító zsírtól is megfosztjuk magunkat. Keress a boltokban olyan gabonapelyhet, amiben adagonként több mint 5 gr rost van, és gondoskodj fehérje- vagy zsírpótlásról is. Óvakodj a fogyókúrabarátnak hirdetett, alacsony kalóriatartalmú pelyhektől is, ezekben sincs elég rost és fehérje.
11. Finomított gabona
...fehér kenyér, kifli, zsemle, keksz. A folyadékokban megduzzadó rost miatt érzed magad jóllakottnak. A finomítás során azonban a rostot is eltávolítják a gabonaszemekről, ezért könnyen fogyaszthatóan nagy mennyiségben. Próbáld ki! Melyiket tudod hamarabb legyűrni? Egy félkilós cipót vagy egy tányér barna rizst? Ha ragaszkodsz a kenyérhez, keresd a teljes kiőrlésűeket (a címkét mindig nézd meg, a kenyér legalább felerészben teljes kiőrlésű lisztből készüljön).
12. Sós nasi
Olyan nincs, hogy csak egyet kapsz be. Ez pedig azért van, mert a sós nassolnivalókban túlzott mértékben található szódium, és alig van bennük rost és fehérje. A magas sótartalom miatt a szervezet kiszárad, és a test gyakran rosszul méri fel, mire van szüksége: egy marék sós mogyoróra, vagy egy pohár vízre. A fehérje- és rosthiány azt jelenti, hogy az étel tele van szénhidráttal, ami rossz arány, és elkerülhetetlen vércukor-emelkedéshez vezet. Az agyi képalkotó vizsgálatok kimutatták, hogy a szódium serkenti a dopamin termelést, ez a neurotranszmitter felelős az örömérzetért. Tehát minél több sósat eszel, annál jobban kívánod!

13. Mesterséges édesítőszerek
Csak azért, mert valami cukormentes, még nem jelenti, hogy korlátlanul fogyasztható. Mindig nézd meg a címkét, hogy adtak-e hozzá mesterséges édesítőszert. Ezek ugyanis megtréfálják az agyadat: amikor valamilyen ételnek vagy italnak a cukormentes változatát választod, a szervezeted az igazit várja, és amikor nem kapja meg, még jobban vágyik utána. Ráadásul a mesterséges édesítőszerek alkalmanként gyomorfájást és puffadást okozhatnak.
14. Tasakos levesek
A levesek hatalmas szerepet játszhatnak a fogyókúrában, amennyiben te magad készíted el őket friss hozzávalókból, nem a polcról emeled le a megkívánt tasakot vagy konzervdobozt. A bolti levesekben gyakran több a só, mint bármely más élelmiszerben. Alkalmanként ez akár hozzászokást is eredményezhet, és egyre többet és többet akarsz belőle enni.
15. Gyümölcsös smoothie
Felejtsd el! Ha a smoothie-ban nincsen se fehérje, se zöldség, akkor bizony csak fruktóz van benne. Emiatt aztán a vércukrod az egekbe szökik, utána meg lezuhan. Ráadásul nincs bennük annyi kalória, hogy jóllakj, hamar elkezdesz másféle étel után nézelődni.

via Time
Ha érdekes volt a cikkünk, nyomj egy lájkot!