Karácsonyi hagyományok a nagyvilágban: whisky a Mikulásnak, szauna a nagycsaládoknak
Terülj, terülj asztalkám - bejgli, malva puding, sült dévérkeszeg, darált húsos, vodkás tészta
A magyar asztalokon
karácsonykor általában bejgli, halászlé, rácsos és mézeskalács található. De mi az ünnepi menü a világ többi részén?
A dél-afrikai karácsonyi hagyományok
nagyon sokszínűek: régiónként, városonként, törzsenként változnak. Főételnek sok helyen pácolt steaket és boereworos kolbászokat esznek, míg desszertnek malva pudingot szolgálnak fel.

Forrás: Pixabay, Terri Cnudde
Finnországban nem a 24-i vacsora a legfontosabb, hanem a reggeli.
Az egész család asztalhoz ül, hogy elfogyasszák a fahéjas tejberizst, amibe egy szem mandulát rejtenek. Akinek a tányérjába belekerül a mandula, nagyon szerencsés lesz jövőre. Sok finn család Szenteste egy jót szaunázik.
A franciáknál a 25-i ebéd a legfontosabb étkezés
az ünnepi időszakban. A menün többek között gesztenyés liba, ünnepi sajttál és bûche de Noël, vagyis karácsonyi faág (magyarul fatörzs) szerepel. Franciaország déli részén még élnek a több száz éves hagyományok - az éjféli mise után a halászok a hallal teli kosarat az oltár elé helyezik, ami a Kisjézus iránti tiszteletüket és szeretetüket fejezi ki. A dél-franciaországi régiók legkedveltebb ünnepi ételei az articsókás omlett és az ízletes halak. A vacsora fénypontja a 13 különböző édességből álló desszert, amely Krisztus és a tizenkét apostol utolsó vacsoráját jelképezi.
Bár rengeteg szokás, hagyomány van szerte a világon, egy dolog mégis közös a karácsonyban: bárhol is vagyunk a legfontosabb, hogy a karácsony a szeretet és a család ünnepe. Végső soron mindegy, mi van az asztalon, mikor nyitjuk ki az ajándékokat vagy ki hozza azokat, a legfontosabb, hogy kikkel töltjük ezeket a csodálatos napokat. Próbáljuk meg ebben az ünnepi időszakban kizárni a külvilágot és annak minden gondját, és teljes szívvel élvezni a családunk és a barátaink körében eltöltött időt!