Ha a gasztronómián múlna, nem volna orosz-ukrán háború – A MoszkvaTéЯ-ben jártunk
A MoszkvaTéЯ útja jópár évvel ezelőtt indult a Belvárosi Piacon. A környezethez igazodva itt még kissé lazább hangulatban várták az érdeklődőket, de ikonikus ételeik már jelen voltak.
Aztán jött pandémia, és a piaccal együtt ők is bezárásra kényszerültek. A következő időszakban, amikor újra volt lehetőség nyitvatartásra, pop-up étteremként működtek, majd végül idén novemberben megtalálták végleges helyüket.
Budán, a Fő utca 30-as szám alatt, a budai kapucinus templom és a Monastery Boutique Hotel közvetlen szomszédságában, egy kellemes kis térről sétálhatunk be hozzájuk.
A téren amúgy jó időben kis teraszuk is van, ami kifejezetten hangulatos. De ebben a hidegebb időszakban sem panaszkodhatunk a fogadtatásra.


A bársonyszékek, a kovácsoltvas csillár, a robosztus szőnyeg, valamit a kandalló teszi teljessé a képet. Elegáns, de mégis nagyon otthonos az egész.
Orosz vagy ukrán?
Ezekben az időkben nehéz nem a szomszédban zajló konfliktusra gondolni ha meghalljuk a két ország nevét, és talán ezért is fontos méginkább a pozitív kapcsolódási pontokat erősíteni.
A MoszkvaTéЯ egy Kelet-európai étterem, vagy esetleg a keleti szláv konyha kifejezést használhatjuk még a menüre. És ennek tekintetében az oroszok és az ukránok között inkább hasonlóság van mint ellentét.
Ráadásul a mi ízlésünkhöz is abszolút közel áll ez a konyha: savanyított zöldségek, tejföl, túró, rántott hús és töltött tészta. Melyik magyar ne tudna ezek közül jóízűen választani?
A menü
Az étlap klasszikus à la carte, azaz maguknak válogathatjuk össze a fogásokat, de nem érdemes kihagyni sem az előételes, sem pedig a desszertes részt. És azt is ajánlom, hogy nyissunk egy minőségi, melengetővel!
Ha alkoholos italt is fogyasztanánk, akkor egy pezsgő vagy egy vodka remek választás lehet, de az alkoholmentes kínálatból is választhatunk izgalmas tételt.
A kandalló mellett egy díszes szamovárban áll, amiben egy fekete tea esszencia várakozik, hogy forró vízzel és lekvárral kiegészülve nyerje el végső formáját. Illata és íze fás és füstös, semmihez sem hasonlítható élmény.

Az előételek közül kettőt is kóstoltam, és nem is tudom, hogy melyiket szerettem jobban.
A pácolt hering vajas burgonyával egy igazi klasszikus. És ha ezt az ételt még nem próbáltuk, vagy nem próbáltunk belőle igazán jót, akkor itt a megfelelő alkalom. Nincs erős halszaga, nem kell szálkákat kerülgetni, sokkal komfortosabb étel, mint amilyennek hangzik. És az éppen csak langyos burgonya tényleg remek kiegészítő a hal mellé.
Nem is igényeltem volna utána másik előételt, de a pelmenyi meg egészen egyszerűen kihagyhatatlan.

Van belőle húsos verzió is. Na azért is vissza kéne szaladni egyszer...


Igazán fázós napokon a borscs vagy a szoljanka leves lehet a tökéletes bemelegítő étel. Mindegyik nagyon gazdag és tartalmas fogás.
Forrón, rengeteg marhahússal, tejföllel és hozzá passzoló fekete kenyérrel érkezik.

Bevallom őszintén, én ezen a ponton már bőven tele voltam, így a marha-Sztroganov és kijevi csirke közül csak egybe mertem belekóstolni.
A kijevit viszonylag unalmas gondolatnak tűnt, de szerencsére hallgattam a személyzetre, és ezt választottam főétel gyanánt. Nem is tudom, hogy ettem-e valaha ennyire jót belőle.
Nézzétek ezt a húsból kibuggyanó, forró, fűszeres vajas pillanatot:


Desszertek közül én a szirnyikit választottam. Ami gyakorlatilag egy túrópalacsinta. Mármint nem túrós, hanem szinte teljesen túró. Fanyar gyümölcsökkel és fagyival egészül ki. Szépen lehet vele zárni az étkezést.
Ha édesebb, "süteményesebb" dologra vágyunk, akkor válasszuk a medavik desszertet. Édes, mézes, tömör gyönyör!


A MoszkvaTéЯ abszolút hiánypótló!
Van is rájuk igény, hiszen még hétköznap, ebédidőben is megtelik szinte az összes asztal.
Érdemes tehát előre foglalni, akár az év utolsó ünnepére, akár az Ünnepi asztal névre hallgató ajánlatukat, ami egészen biztosan egy igazán bőséges és maradandó vacsoraélmény lesz.
MoszkvaTéЯ Ünnepi asztal
Minden pillanat lehet ünnep, csak rajtunk múlik hogy azzá tegyük! A MoszkvaTéЯ ünnepi asztala mai szóval élve a sharing plate koncepción alapszik, ám gyökerei a régi időkre nyúlnak vissza, ahol a házigazda minden fogást az asztal középre tálalt az italokkal együtt, a vendégek pedig ezt körbeülve, maguk válogathattak az ételekből. Így válhatott és válik ma is egy étkezés igazi közösségi élménnyé és ünneppé!
Az ünnepi asztal minimum két fő részére, előrendeléssel kérhető, és december 31-én, valamint január 1-én is várnak benneteket 12:00-23:00 között!
Asztalfoglalás ITT!

