HÍREK
A Rovatból

Viharos széllel, jégesővel érkeznek az újabb zivatarok, másodfokú riasztást adtak ki több megyére

Az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Mutatjuk a részletes előrejelzést.


Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Somogy és Zala vármegye egyes járásaira

a HungaroMet Zrt. hétfő délután.

A veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Hétfő éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben hevesebb zivatarok kialakulásnak veszélye miatt Zala, Somogy, Tolna, Baranya, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék területére. Komárom-Esztergom, pest és Nógrád vármegyék kivételével az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarok veszélye miatt.

Az előrejelzés szerint hétfőn délután, este a délnyugati, déli területeken alkalmasak lehetnek a feltételek zivatarok, heves zivatarok kialakulásához. A cellák környezetében intenzív csapadék, viharos, óránkénti 60-80 kilométeres szél, néhol jégeső fordulhat elő.

A heves zivatarokhoz erősen viharos, óránkénti 90 kilométeresnél is erősebb széllökés, felhőszakadás, illetve két centiméteresnél is nagyobb jégátmérőjű jégeső társulhat.

Várhatóan éjjel sem nyugszik meg a légkör, az ország déli, keleti felén továbbra is előfordulhatnak zivatarok. Kedden napközben a zivatartevékenység súlypontja várhatóan már az ország keleti felére korlátozódik, leginkább a Tiszántúlon, illetve egy hozzávetőlegesen a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában fordulhatnak elő. Estére várhatóan megnyugszik a légkör.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta: azt javasolják, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat - kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt - javasolt védett helyre vinni.

Továbbá, ha villámlik, érdemes számolni, hogy mennyi idő telik el a villámlás és a dörgés között és ha ez kevesebb, mint 10 másodperc, akkor a vihar nagyon közel van, ilyenkor keressünk menedéket egy épületben.

Ne tartózkodjunk vízben, otthon is kerüljük a vizesblokkok használatát. Kerüljük a kilátókat, villanyoszlopokat, ne álljunk fa alá és ne használjunk esernyőt - javasolta. Hozzátette: akit erdőben ér a villámlás, keressen egy olyan helyet, ahol legalább 4-5 méterre van a fák törzsétől.

Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

A folytatásban:

Kedden gyakran takarhatják felhők a napot. Záporok, zivatarok főként az ország keleti felén, valamint helyenként délen alakulhatnak ki. Többfelé élénk, erős marad az északi-északnyugati szél. A csúcshőmérséklet 25 és 31 fok között valószínű.

Szerdán napos idő ígérkezik, nyugaton, északnyugaton növekedhet meg a felhőzet, kevés zápor néhol itt és északkeleten fordulhat elő. Az élénk, erős északias szélben 22-29 fokot mutathatnak a hőmérők.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
10 perc alatt betelt az első 800 hely Magyar Péter eseményére
Természetesen a rendezvényt a Facebookon és a Youtube-on is közvetítik majd. Lehetőség lesz egyedi, banki átutalással való támogatásra.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. július 03.



A Tisza Párt politikusa különleges rendezvényt hirdetett meg július 6-ra: Magyar Péter büszkén számolt be róla a Facebook-oldalán, hogy 10 perc alatt betelt az első 800 (650 támogató és 150 önkéntes) hely az eseményre.

"Mivel sokszoros a túljelentkezés, előre is elnézést kérek azoktól, akik személyesen most nem tudnak jelen lenni. Természetesen FB-on és Youtube-on az egész rendezvényt közvetítjük.

A rendszerváltó kártya kapcsán sokan kérdezték, hogy van-e lehetőség egyedi, banki átutalással való támogatásra.

A válasz természetesen igen. Minden részletet megtaláltok a honlapunkon. Ha valaki a támogatásról nem kapott visszajelzést, kérem, kövesse a leírt instrukciókat. Ahogy már többször jeleztük a TISZA Párt sem állami sem külföldi támogatásban nem részesül. Minden támogatást hálásan köszönünk!"

- írta Magyar a közösségi oldalán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Kiderült: Ezért húzta le magyar ügyfeleit az Apple
Egy hete meghibásodott az Apple Pay, és a magyar felhasználóktól tömegesen kezdett el levonni indokolatlan összegeket. Most kiderült, miért történt az anomália.


Az elmúlt héten közel 800 ezer jogosulatlan tranzakciót könyvelt el az Apple, amelyek során összesen kétmilliárd forintot vontak le magyar ügyfelek számláiról. A hibát az Apple magyarországi elszámoló partnerénél történt technikai probléma okozta.

Az érintett pénzintézeteknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy munkanapon belüli visszatérítést írt elő azok számára, akik bejelentették a jogosulatlan tranzakciókat.

Noha több bank, mint például a Gránit és az Erste, azonnal megkezdte a visszatérítéseket,

néhány pénzügyi szolgáltató az Apple ügyfélszolgálatához irányította az ügyfeleket, ahol nem kaptak azonnali visszatérítést,

számolt be a hvg.hu.

A hibás tranzakciók többsége kisebb összegeket érintett, de voltak olyan esetek is, amikor több százezer forintot vontak le egy-egy ügyféltől. Az Apple eleinte nem adott tájékoztatást a problémáról, de később kiderült, hogy nem kibertámadás, hanem technikai hiba történt.

Az MNB további ellenőrzéseket helyezett kilátásba annak érdekében, hogy minden pénzintézet megfelelően járjon el az ügyben.

Végül az Apple visszafizette a hibás tranzakciók összegeit, így a bankok sem szenvedtek veszteséget.

A Magyar Bankszövetség közleményt adott ki, hangsúlyozva, hogy az ügyfelek adatai nem kerültek illetéktelen kezekbe, és az Apple visszafizeti a technikai hiba miatt levont pénzeket. Az MNB álláspontja szerint azonban az ügyfeleknek azonnali visszatérítést kell kapniuk, ha jelzik a jogosulatlan tranzakciót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Totális káosz a Wizz Airnél: Két napig vártak a budapesti utasok
Az utasok elmondása szerint a cég semmilyen tájékoztatást nem adott. A reptéren rengeteg ember volt, se leülni, se levegőt kapni nem lehetett.
Fotó: Unsplash - szmo.hu
2024. július 03.



Többszöri próbálkozás után a Wizz Air törölte a W6 2353 számú Budapest–Catania járatát, amely július 1-jén 18:25-kor indult volna, írja az Utazómajom.

Az indulást először 22 órára tolták.

„Már átmentünk a kapun is, amikor kiírták a törlést”

– írta az egyik olvasó a blognak.

Az utasok 10 ezer forint értékű étkezési kupont kaptak, és közölték velük, hogy a járat kedd reggel 8-kor indul. A kedd reggeli indulást azonban először 19:30-ra, majd 23:20-ra módosították.

Az Utazómajom olvasója utazási irodán keresztül vette a jegyét, és arról tájékoztatták, hogy kedden sem fog elindulni a járat.

Ezzel még nincs vége, mert a Catania-Budapest járat is hatalmas csúszásban volt. A portál szerint olvasóik hétfő délután 18:30 óta várták a gépet.

„Ott július 1-jén 21 óráról először másnap 0:45-re írták át az indulást, végül 23 órakor törölték. A reptéren rengeteg ember volt, se leülni, se levegőt kapni nem lehetett”

– idézte az utazóblog egyik olvasóját.

Egy másik olvasó azt írta: a bőröndjeit nem találták, és könyörögniük kellett, hogy visszakapják őket. Órákon át tartó várakozás után, hajnali 3-kor sikerült szállodát találniuk.

Reggel el kellett hagyniuk a szállodát, és azóta szállás és információ nélkül várakoznak a hajnali 2:00-kor induló gépre, amelynek indulását már háromszor módosították.

Az utasok elmondása szerint a Wizz Air semmilyen tájékoztatást nem adott, csak értesítéseket küldött a további késésekről. Telefonos megkeresésekre azt mondták, hogy bízzanak abban, hogy a gép elindul hajnali 2-kor.

Kedden 22:41-kor érkezett üzenet szerint a gép tovább késik, és 3:20-kor indul Cataniából. A FlightRadar adatai szerint valóban elindult egy járat szerdán 3:34-kor Budapest felé.

A Wizz Air az elmúlt napok késései miatt felszólította az európai államokat, hogy azonnal kezdjék meg az elavult légi irányítási rendszerek fejlesztését.

A járatkésésekről nemrég az RTL Híradó is tudósított.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Le Penék a francia választás után csatlakozhatnak Orbánék új frakciójához a Bloomberg szerint
Marine Le Pen egy rádióinterjúban nyilatkozta, hogy választások után megvizsgálják a lehetőségeiket. Az új frakció létrehozásához minimum hét országból legalább 23 képviselő kell.


A francia Nemzeti Tömörülés (RN) és más európai szélsőjobboldali csoportok jelenleg is tárgyalnak arról, hogy csatlakoznak Orbán Viktor és két másik közép-európai pártvezető által létrehozott új frakcióhoz, számolt be a Bloomberg.

Az RN eddigi európai parlamenti frakciója, az Identitás és Demokrácia (ID) a francia nemzetgyűlési választások második fordulója után, július 7-én ül össze, hogy megvitassák a csoport jövőjét.

Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babiš múlt vasárnap jelentették be, hogy új frakciót hoznak létre Patrióták Európáért néven. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a cseh ANO vezetői már jelezték, hogy belépnének az új formációba. A portugál Chega („Elég”) szintén csatlakozna, amely eddig az ID tagja volt. Az ID alakulóülése eredetileg július 3-án lett volna, a Patrióták Európáért pedig 8-án üléseznek, egy nappal a francia választások második fordulója után.

A Bloomberg szerint Marine Le Pent egy rádióinterjúban kérdezték az Orbánékkal való szövetség lehetőségéről, amire ő úgy válaszolt, hogy a választások után megvizsgálják a lehetőségeiket.

Az RN mellett az olasz Liga is érdeklődik a Patrióták Európáért iránt. Le Pen döntése a francia választások eredményétől függ, és ha csatlakoznak, sokan követhetik őket.

Orbán Viktor hétfő esti interjújában azt mondta, hogy hamarosan a harmadik, majd a második legnagyobb frakciót hozzák létre az Európai Parlamentben, és hogy erről részletes akciótervük van. Elmondta, hogy hamarosan olaszok is csatlakoznak, és sokan meg fognak lepődni, hogy kikkel sikerült előre megállapodni.

A Politico szerint az RN és Matteo Salvini olasz Ligája is megegyezhetett, hogy elhagyják az ID-t.

Az RN-nek jelenleg a legnagyobb, harmincfős küldöttsége van az Európai Parlamentben. Az ID alakulóülését július 3-án tartják, de a frakcióknak július 4-ig kell megalakulniuk, hogy számoljanak velük a szakbizottságok elosztásánál is. Az EP tájékoztatása szerint elég július 15-ig bejelenteni a csoport nevét, politikai küldetését és tagjai névsorát.

Az új frakció létrehozásához minimum hét országból legalább 23 képviselő kell. A Patrióták Európáért jelenleg csak a 23 képviselő követelményét teljesítik, a Chegával együtt is még három tagállamból kellene nekik képviselő.

Az ID hét országból maradna tagja az FPÖ és a Chega nélkül, a Liga és az RN kilépésével pedig már egyik követelményt se teljesítené.

Az új politikai szövetségek kialakulása nagyban befolyásolja majd az európai politikai térképet, különösen a szélsőjobboldali pártok körében.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk