FELFEDEZŐ

Videón, ahogy kézből etet egy aligátort egy floridai férfi

A Darwin-díjas felvételt már több mint 26 ezren kedvelték. Az állami természetvédelmi hatóság vélhetően nincs közöttük.


Futótűzként terjed egy videó az interneten, amin az látható, ahogy egy férfi a vízben ülve, a kezéből etet egy aligátort Floridában - írja a Fox35. A felvételt az onlyinfloridaa nevű Instagram-oldalon tették közzé a héten, és már több mint 26 ezer kedvelésnél jár.

A videón az látható, ahogy egy férfi és egy nő üldögél a vízben, miközben egy aligátor úszik lassan feléjük.

A férfi kezében egy kis kenyérdarab van, amit megetet a hüllővel, és mintha még elismerően meg is paskolná a ragadozót, miután az elvette a kezéből a falatot.

A floridai természetvédelmi hatóság az eset kapcsán felhívta a figyelmet, hogy szigorúan tilos az aligátorok etetése. A szervezet szerint ugyanis, ha az állatok megtanulják összekötni az embert a megszerezhető táplálékkal, akkor az nagyon veszélyes helyzetet eredményezhet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Horror-gumicukor ütött ki 31 turistát Budapesten – szinte kómában kerültek kórházba
A nyomozók az érintett üzlet teljes gumicukorkészletét lefoglalták. Az áldozatoknál a maradandó károsodás sem kizárt.


Összesen 31 külföldi állampolgárt vittek be egy budapesti toxikológiára, miután egy THCJD nevű anyagot tartalmazó édességet fogyasztottak – írja a Blikk. A lapot az áldozatok egy hozzátartozója kereste meg, aki névtelenséget kérve ezt mesélte a rémálomról:

„Se kép, se hang. Se beszélni, se megmozdulni nem tudnak. Olyanok, mintha kómában lennének, napok óta csak fekszenek”

A betegek állítólag egy belvárosi, Váci utcai kendershopból vásároltak gumicukrot, amelyből egy zacskó 15 ezer forintba kerül. Egy zacskóban öt darab gumicukor van, ezekben pedig a csomagolás szerint egy THCJD nevű, pszichoaktív anyag található.

A Blikk informátora szerint egy jordániai házaspárt például a fővárosban bérelt Airbnb-lakásukban találtak meg a földön, a saját ürülékükben fekve, miután napokra eltűntek. A szeretteiről azt mondta, úgy tűnik, nek nem lesz maradandó károsodásuk, de még nem tudnak semmi biztosat.

„Szenvedélykeltés vétsége miatt ismeretlen tettes ellen indult nyomozás, mert az elmúlt napokban többen – köztük fiatalkorúak – kerültek kórházba, miután egy belvárosi CBD-shopban vásárolt gumicukor fogyasztása után rosszul lettek”

– ezt már a Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte a lappal. A nyomozók az üzlet teljes gumicukorkészletét lefoglalták, és szakértői vizsgálatnak vetik alá.

„Valószínűleg ez egy szintetikus kannabioid, azokkal nagyon sok baj van, mert rendkívül kis mennyiségben hatásosak. Amíg az új anyagokat nem vizsgálják ki, nem »lövik be«, hogy pontosan milyen adagban hat, addig okozhat túladagolást”

– nyilatkozta Funk Sándor, addiktológus. A szakember szerint azért lehet ilyen szer a piacon, mert valószínűleg még nem kapott hivatalos azonosítási kódot, így a hatóságok ezekre nem is tudnak speciálisan figyelni. Szerinte a túladagolás halálos is lehet. Egyelőre nem tudnak maradandó károsodásról, de elképzelhetőnek tartja, hogy teljesen nem épülnek fel a betegek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
A Rovatból
A gepárdja mentette meg a magyar Maugli lábát, miután rátámadt a saját oroszlánja
Flaskay Dánielre egy hím oroszlán rontott rá. Az állat csak figyelmeztetésnek szánhatta a támadást, de így is felszakította a férfi hátát, karját és lábát, és beleharapott a mellkasába is.


Flaskay Dániel, azaz a magyar Maugli 9 évesen már tudta, hogy állatokkal fog foglalkozni, de mivel hiperaktív gyerek volt, szülei beíratták vízilabdára – ami ugyan jól ment neki, de érezte, hogy valami hiányzik.

Aztán tizenkét évesen megvette első állatát, amely nem a szokásos aranyhörcsög volt, hanem konkrétan egy 3 méteres anakonda. Tizenhét évesen már saját állatkereskedése volt New Jerseyben, majd hazatérve egy állatkertben kezdett dolgozni.

Életének fordulópontja akkor jött el, amikor egy zanzibári állatmenhely felkérte, hogy csatlakozzon hozzájuk igazgatóként. Azóta Dániel Afrikában gondoskodik a vadállatokról, beleértve gazdag arab sejkek megunt házikedvenceit és Zanzibáron őshonos fajokat is. Két fehér oroszlánt is nevel, egy hímet és egy nőstényt, akik közül az egyik egyszer helyre akarta tenni a kapcsolatukat.

Egy meleg, párás napon Dániel birkózni kezdett a nőstény oroszlánnal, amikor a hím hátulról ráugrott – írja a Blikk.

„Szinte családtagként bánunk egymással. Minden nap bemegyek hozzájuk és kicsit birkózunk egymással. Aznap meleg, párás idő volt, láttam rajtuk, hogy nincs nagy kedvük a játékhoz. Tényleg így volt, a hím nem is foglalkozott velem, de a nőstény végül hajlandó volt egy kis birkózásra”

– mesélte Dániel.

A hím azonban ezt látva vélhetően féltékeny lett és rárontott a férfire. Az állat nem is húzta vissza a karmait, felszakította Dániel karját és hátát, majd beleharapott a mellkasába és felhasította a lábát.

„Figyelmeztetésnek szánhatta, hiszen utána nem is folytatta a támadást. Persze, egy zanzibári kórház az utolsó, ahová az ember vágyik. Az orvos a sütőből kivett cérnával és tűvel varrta össze a sebeimet, aztán adott egy marék gyógyszert, hogy ezeket vegyem be. Fogalmam sem volt, hogy milyen kapszulák, így inkább magam szereztem antibiotikumot és azt kezdtem el szedni”

– magyarázta a magyar Maugli.

A seb azonban elfertőződött, és Dániel lába egyre rosszabb állapotba került. Ekkor különös ötlete támadt: a gepárdok nyála gyógyító hatású lehet. Az egyik gepárd tényleg elkezdte nyalogatni a lábát, és bár ez komoly fájdalommal járt, a seb hirtelen gyógyulni kezdett.

„Persze tudtam hogy ez fordítva is elsülhetett volna, hiszen rengeteg kórokozó is van a nyálukban” – mondta Flaskay Dániel.

Bár Dániel továbbra is megbízik az oroszlánjaiban, tudja, hogy soha nem lesznek házi kedvencek. Az oroszlánok elfogadják őt, de legfeljebb egyenrangúnak tekinthetik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Zacher Gábor a drogos gumicukrokról: akik erre a zacsira 15 ezer forintot adtak ki, minimum sejthették, hogy mit vesznek
Szankcionálni azonban addig nem lehet sem a terjesztőt, sem a fogyasztót, amíg a szer nincs rajta a pszichoaktív anyagok listáján. A toxikológus szakember szerint jól lesznek, nem lesz bajuk.


Mi is beszámoltunk arról, hogy egy Váci utcai kendershopból turisták olyan gumicukrot vásároltak, amely fogyasztása után kómaszerű állapotba kerültek. A készítményből egy zacskó 15 ezer forintba került, a bolt készletét azóta a rendőrség lefoglalta. Felmerült annak a lehetősége, hogy a cukorból fogyasztók akár maradandó károsodást is szenvedhetnek.

Az eset ezért is megrázó, mert nem dealertől, hanem a város kellős közepén, legális kereskedőtől juthattak hozzá a veszélyes anyaghoz a turisták. Zacher Gábor toxikológustól arra voltunk kíváncsiak, mennyire vagyunk veszélyben, egyáltalán mi ez az anyag, ami ilyen állapotot képes előidézni?

– Itt egy bizonyos THCJD nevű anyagról van szó, amelyik még egyelőre nincsen rajta az új pszichoaktív anyaglistán, azaz amíg ez így van, addig ez az anyag legális. Viszont valószínűleg, amikor megvették ezt a gumicukrot,

minimum gyanúsnak kellett lennie, hogy tizenötezer forintba kerül egyetlen zacskó gumicukor, és már eleve rá volt írva, hogy tartalmazza ezt a bizonyos THCJD-t.

Amit tudni kell erről az anyagról, hogy ez egy olyan kannabinoid, ami jelen van a növényben, de nagyon kis mennyiségben, nem is ebből szokták általában előállítani, hanem egyéb más forrásból, kémiai úton állítják elő ezt a vegyületet. Ami fontos ebben, hogy az oldallánca ennek a THC JD-nek hosszú, sokkal hosszabb, mint maga a THC. A THC öt szénatomos, a JD pedig 8 szénatomos oldallánc. Azt kell tudni, hogy minél hosszabb egy oldallánc, annál intenzívebb a hatása. Ennek a következménye volt az, hogy akik ezt megvették és használták, nagyon-nagyon furcsa állapotba kerültek.

– Tehát ez egy legális, boltban legálisan árusítható szer?

– Egyenlőre legális.

– Tehát ami történt, ezt semmilyen módon büntetőjogilag nem lehet szankcionálni?

– Még nem, hiszen ha esetleg ezt holnap ráteszik az új pszichoaktív anyaglistára, mivel ez az eset előtte volt, amikor a törvény még más volt, ezért sem az eladó, sem a vásárló nem büntethető.

A jogi kiskapuk királyai: a designer drogok

A kábítószer-piac szürke farkasai, a designer drogok újra és újra feltűnnek a színen, csakúgy, mint egy rossz horrorfilmben, ahol a szörny sosem hal meg végleg. Ezek a szerek nem mások, mint a klasszikus drogok, például a marihuána, kokain, amfetamin és heroin mesterien módosított változatai, melyek létrehozását csak egyetlen cél vezérli: a jogi szabályozás áthágása. Ha az új molekulák, akár csak egy atommal különböznek elődeiktől, már nem esnek az eredeti tiltások alá, és így, legalábbis egy időre szabad prédává válnak a fogyasztók számára.

De mit is jelent ez a gyakorlatban? A drogtervezők apró kémiai változtatásokkal létrehoznak egy új szert, ami még nem szerepel a tiltott anyagok listáján. Ez egyfelől lehetőséget ad a terjesztőknek, hogy „legálisan” adják el ezeket az anyagokat, másfelől a fogyasztók is kevésbé érzik kockázatosnak a használatukat, mivel „technikailag” nem számítanak illegálisnak.

Azonban az új molekulákban rejlő veszélyek gyakran ismeretlenek még a tudomány számára is, és bár a klasszikus drogok hatásai is borzalmasak, ezek az új szintetikus szerek akár még veszélyesebbek is lehetnek. Sok esetben az ezen anyagok által okozott egészségkárosodások súlyosabbak és kiszámíthatatlanabbak, mint a régi megszokott szereké”.

Ebben a vesenyben, ahol a törvényhozók és a dizájner laborok macska-egér játékát látjuk, a valódi kérdés az, hogy meddig tarthat ez így. Mindaddig, amíg a szabályozók újra és újra be nem iktatják az újonnan kifejlesztett szereket a tiltólistára, addig a fogyasztók – akik gyakran a legalitás csalóka biztonságába ringatják magukat – egyre nagyobb kockázatokat vállalnak.

– Mennyire bevett dolog, hogy ilyesmiket boltban árulnak? Nem kellett volna rögtön gyanút fogni, a tizenötezer forintos áron?

– Azt gondolom, hogy akik ezt megvették, akik erre a zacsira 15 ezer forintot adtak ki, minimum sejthették, hogy mit vesznek. Az ember normál gumicukorból több tíz kilót meg tudna vásárolni ennyi pénzért. Biztos, hogy valami turpisság lehetett ebben a dologba, már abból a szempontból, hogy tudhatták a vásárlók, hogy itt nem hagyományos gumicukorról van szó, hanem valamivel ez fel van ütve. Az utóbbi időben egyre többfelé lehet ilyennel találkozni, hogy akár gumicukorba teszik bele ezeket a szereket. Ugye ott a felszívódás szájon keresztül lassabb.

De ha mondjuk ezt a folyadékot egy ilyen elektromos cigarettába tették volna bele, akkor már a második slukk után kifejtette volna a hatását.

– Aki eladta, mennyire lehetett jóhiszemű?

– Valószínűleg az eladó is pontosan tisztában volt vele, hogy ez nem egy normál haribo, hanem itt azért egy kicsit másról van szó. Kérdés az, hogy a zacskóra rá volt-e esetleg írva az, hogy ebben van esetleg ez a bizonyos vegyület.

– Meg akartam kérdezni, hogy mennyire kell aggódnunk. De azt látom most, hogy ha nem akarunk irreális áron gumicukrokat venni, akkor annyira azért nem kell...

– Én azt gondolom, hogy aki mondjuk ilyet vesz és kiad érte mondjuk 15 ezer forintot, az valószínűleg sejti azt, hogy ezt nem a Lidlben fogja megvenni haribo gumicukorként.

– Viszont akik pórul jártak, ők most a toxikológián vannak.

– Jól lesznek, meg fognak gyógyulni. Különösebb bajuk nem lesz tőle. Kiürül a szervezetükből, és aztán mehetnek tovább turistáskodni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Utcai kukában rejtett el több mint egymillió forintot egy férfi Vácon
A gyanú szerint online csalóktól kapott pénzt, amelyből 100 ezer forintot tarthatott meg.


Tavasszal online csalók nyúltak le több mint 3,5 millió forintot egy szécsényi család számlájáról. A rendőrök először egy ukrán férfira figyeltek fel, mivel a lopás után 2 millió forint jelent meg a számláján. Közben kiderült, hova tűnt a maradék pénz: őrizetbe vettek egy 29 éves váci férfit, akit pénzmosással gyanúsítanak.

Ő elmesélte, hogy márciusban kezdett munkát keresni, amikor egy ismeretlen ember talált rá az interneten, és felajánlott neki százezer forintot, ha megadja a számlaadatait és felveszi a számlára érkező pénzt.

Belement a dologba, és április 12-én tényleg utaltak neki 1,3 millió forintot, amit fel is vett a bankból.

Először azt kérték tőle, hogy vigye fel a pénzt Budapestre, de ő nem akart ekkora összeggel utazni. Végül abban egyeztek meg, hogy becsomagolja a pénzt és elrejti egy utcai kukában Vácon.

Az RTL Híradó értesülései szerint a rendőrök nem találták meg a pénzt. A váci fiatalembert pár napja elkapták, de a csalókat még mindig keresik.

Az RTL riportja a különös esetről

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk