KULT
A Rovatból

Végre egy izgalmas klasszikus tárgyalótermi krimi-dráma - az Ártatlanságra ítélve Jake Gyllenhaallal

Elfogyott minden eredeti ötlet. Már a feldolgozás feldolgozásának feldolgozásait éljük. De vajon, hogy sikerült Scott Turow 1987-es, azonos című regényének a feldolgozása az AppleTV+-on? Lássuk!
B.M.; Fotók: imdb.com - szmo.hu
2024. június 18.



Nem ez az első feldolgozása Scott Turow 1987-es Ártatlanságra ítélve című regényének. 1990-ben a Pelikán ügyirattal híressé váló Alan J. Pakula rendezte, Harrison Forddal a főszerepben.

Majd ezután mások tévéfilmként is visszatértek a témához sokszor, valahogy Hollywood nem hagyja ezt a regényt nyugodni.

Most 2024-ben az Ügyvédekkel és a Hatalmas kis hazugságokkal befutó David E. Kelley élesztette újra a klasszikus történetet Jake Gyllenhaal főszereplésével.

Miért van szükség ennyi feldolgozásra mostanság? Az erősen megváltozott erkölcsi és világnézetbeli különbségek miatt rengeteg klasszikus történetet újra lehet mesélni úgy, hogy megfeleljen az a mai normáknak.

Például az 1990-es verzióhoz képest több karakter is nemet és rasszt váltott. Ez nem probléma, csak megint sokan fognak emiatt woke-riasztót fújni.

Szerencsére az új feldolgozás nem csak annyit változtat az eredetin, hogy Lyttle bíró bírónő lett, hanem a sokkal hosszabb játékidőnek köszönhetően nagyobb bepillantást enged főszereplőink pszichéjébe és drámájába.

Történetünk szerint a látszólag tökéletes családi idillben élő Rusty Sabich (Jake Gyllenhaal) ügyész kollégáját és szeretőjét, Carolyn Polhemust (Renate Reinsve) kegyetlenül meggyilkolják. A nyomozást a főügyész Rustyra bízza, nem tudva, hogy az ügyész erősen érintett az ügyben. Olyannyira, hogy a bizonyítékok alapján egyre nagyobb gyanú terelődik a szeretőre. Mint az viszonylag korán kiderül, Rusty felesége, Barbara (Ruth Negga) tudott az afférról, ám arról nem, hogy Rusty újra akarta éleszteni a viszonyt.

Innentől elindul egy jogi párharc, amiben mindkét fél próbálja bizonyítani igazát a törvény színe előtt.

Az eredeti film nagyon ’90-es évek volt. Lassú volt, és rossz volt a ritmusa, mai szemmel egyértelműen idejétmúlt, így alapvetően nem zavart a feldolgozás gondolata. Sőt, Jake Gyllenhaal neve számomra sokszor a minőséget is jelzi (nem gondolok most bele, hogy ő játszott a Michael Bay-es Rohammentőben is). Vicces, hogy Gyllenhaal együtt játszik a sógorával, ugyanis a 2006-os Bőrnyakúak után újra együtt áll a kamera elé Peter Skarsgaard-dal, aki Maggie-nek, Jake testvérének a férje.

Tehát meg lehet magyarázni, hogy miért lehet megint feldolgozni egy több mint 30 éves történetet. A színészekre sem lehet panasz. Ruth Negga nagyon jó, Gyllenhaal hozza a kötelezőt, a feszültség szinte végigkíséri az első két részt, erősen a „Ki lehet a gyilkos?” toposzra épít, sőt még azt is megengedi magának, hogy Rusty is gyanússá válik.

A néző nem biztos benne, hogy főszereplőnk ártatlan-e, itt minden gyanús.

Akik olvasták a könyvet, vagy látták az előző feldolgozások valamelyikét, azoknak feltűnhet egy nagy hiányjel. A ’90-es filmben a legjobb szereplő Sandy Stern volt, akit a tragikusan fiatalon elhunyt Raul Julia játszott. Ő vitte el a filmet a hátán az alapos, makacs és félelmetesen intelligens védőügyvéd szerepében. A 2024-es verzióban ezt a karaktert átdolgozták, és egy másik, amúgy igencsak jó szereplővel gyúrták egybe. Lehet, hogy nem lesz annyira kiemelkedő így, de egyébként a narratívába illik a változtatás.

Mit tett hozzá, hogy sorozatként látjuk viszont ezt a történetet? Több idő van karakterfejlődésre, be tudnak hozni több szálat a könyvből, amire egy kétórás filmben nem lenne idő.

Elsőre időhúzásnak tűnhet, ami úgy, hogy még csak az első két részt lehet megnézni,

még akár igaz is lehet, de egyelőre azt kell, hogy mondjam, hogy hangulatos és minőségi sorozat lett az AppleTV+ legújabb üdvöskéje. Én maradok a továbbiakban is Rusty pártján, és megnézzük, mit is hoznak ki majd ebből a perből. Az Ártatlanságra ítélve megtekinthető magyar felirattal az AppleTV+ streamingszolgáltató katalógusában.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Robert De Nirónak köszönheti filmes karrierjét, Pierce Brosnan miatta vállalta el a Mamma Miát - Meryl Streep 75 éves
Ha kedvenc színésznőimre gondolok, sosem a dívákért rajongtam, hanem a széles skálán mozgó, sokoldalú, bevállalós művésznőkért. A most 75 éves Meryl Streep mindenképp ilyen.


Egyik kedvenc filmem tőle a Nőstényördög, aminek nem ő volt a főszereplője, hanem az azóta szélsőséges nézetei miatt parkolópályára állított Rosanne Barr. De nekem legjobban mégis az tetszett, hogy Streep bevállalt egy ennyire megosztó karaktert (a családapát elszerető írónőt), és olyan finoman tudta ábrázolni Mary Fisher jellemfejlődését, ami ritka az ehhez hasonló könnyed komédiákban.

Persze elsősorban mégis drámai színésznő, de azt is megmutatta nem egyszer, hogy ha kell, nagyon is tud díva lenni.

Meryl Louise Streep 1949. június 22-én született Summitban, New Jersey-ben. Német, svájci, angol és ír felmenők is találhatóak a családfáján. Hamar megmutatkozott érdeklődése az előadóművészet iránt.

1971-ben szerezte a BA diplomáját színművészetből a New York-i Vassar College-ben, majd a Yale School of Drama mesterképzésen folytatta tanulmányait. Hogy fizetni tudja a tandíjait, pincérnőként és gépíróként is dolgozott, és számos színpadi produkcióban feltűnt.

1975-ben New Yorkba költözött, ahol hamar felfelé ívelt a karrierje, és a Broadway-n is megmutathatta tehetségét. Sosem vágyott kifejezetten arra, hogy filmszínész legyen, de nagyon nagy hatással volt rá Robert De Niro alakítása a Taxisofőrben, azt mondta magában:

„Ez az, ilyen színész szeretnék lenni, ha nagy leszek.”

Első filmes szerepét az 1977-es Julia című moziban kapta Jane Fonda partnereként, ami nagyon rossz élmény volt számára. A jelenetei nagy részét kivágták, és ami bent maradt, azzal sem volt elégedett. Az igazi áttörést az 1978-as A szarvasvadász hozta meg számára, amelyért első Oscar-jelölését is megkapta. A szerepre maga a nagy példakép, Robert De Niro ajánlotta, aki látta Streepet színpadon.

A színésznő pályafutása azóta is töretlen, és számos ikonikus szerep fűződik a nevéhez. Az 1980-as években olyan emlékezetes alakításokat nyújtott, mint Dustin Hoffmannal a Kramer kontra Kramer (1979), amelyért első Oscar-díját kapta legjobb női mellékszereplőként, és a Sophie választása (1982), amiért legjobb női főszereplőként vehette át az aranyszobrocskát. Sokan Robert Redford partnereként figyeltek fel rá a Távol Afrikától című filmben. A Kramer kontra Kramer szüneteiben Woody Allen Manhattanjében forgatott.

A 90-es években készült Kísértetházat szeretem talán a legkevésbé a filmjei közül, de ez sem az ő játéka miatt van. Ma már nehéz felidézni, miért, de annak idején nagyon rossznak találtam Bille August alkotását az impozáns szereplőgárda ellenére (valahogy nem érzek késztetést, hogy újranézzem).

Clint Eastwood 1995-ös filmje, A szív hídjai és az érte kapott Oscar-jelölés újabb lökést adott Streep karrierjének, de a 2008-as Mamma Mia! az a film, amiben nem csak énektudását mutathatta meg, de tényleg világszerte ismertté vált azok körében is, akiket nem vonzanak a komolyabb, drámai hangvételű filmek. Persze nem hagyható ki egy ilyen cikkből a 2006-os Az ördög Pradát visel sem, amiben ismét egy ellentmondásos nőalakot formál meg zseniálisan.

Pályafutása során huszonegy Oscar-jelölést kapott, 17-szer legjobb színésznőként, négyszer legjobb mellékszereplőként. Ezzel ő lett a legtöbbet jelölt színész a díj történetében. Harmadik Oscar-díját A Vaslady (2011) című filmben nyújtott alakításáért kapta, ahol Margaret Thatcher brit miniszterelnököt formálta meg.

Rajta kívül összesen két színész van, aki mindkét színészi kategóriában nyert: Ingrid Bergman és Jack Nicholson.

Nem csak a filmvásznon, de a színpadon is jelentős sikereket ért el. Számos Broadway-előadásban szerepelt, és a televízióban is maradandót alkotott.

Magánéletében Streep 1978 óta házas Don Gummer szobrásszal, négy gyermekük van, ám idén bejelentették, hogy válnak. Az évek során Streep nemcsak színészi képességeivel, hanem jótékonysági tevékenységeivel is kivívta a közönség tiszteletét. Aktív támogatója számos társadalmi és környezetvédelmi ügynek.

Az utóbbi idők egyik legemlékezetesebb alakítása tőle 2016-ban a repedtfazék hangú Florence Foster Jenkins a Florence- a tökéletlen hangban - ami ugyancsak bátor vállalás volt tőle -, illetve a 2021-es Ne nézz fel!-ben Orlean elnökasszony. 75 évesen töretlenül dolgozik, és reméljük, hogy még sok örömet szerez nekünk.

Végezetül összeszedtünk néhány érdekességet az ünnepeltről:

- Édesanyja szerinte mind kinézetben, mind temperamentumban nagyon hasonlított Judi Denchre.

- Eredetileg jogi karra jelentkezett, de elaludt a felvételi napján, és ezt égi jelnek vélte arra, hogy mással kellene foglalkoznia.

- A Kramer kontra Kramerért kapott Oscarját egy vécé tetején felejtette.

- Összesen hat film van, amibe nem válogatták be, hiába jelentkezett: King kong, A nyolcadik utas a halál, Amerikai dzsigoló, Édes álmok, Napok romjai és Elizabeth.

- Öt év volt a leghosszabb időszak, amikor nem jelölték Oscarra a Képeslapok a szakadékból és A szív hídjai között.

- A Képeslapok a szakadékból című filmben a forgatókönyvet jegyző Carrie Fisher lányának, Billie Lourdnak a keresztanyja.

- Pierce Brosnan csak annyit tudott a Mamma Mia!-ról, amikor elvállalta, hogy Görögországban forgatják, és Meryl Streep lesz a partnere. Mint mondta, bármit elvállalt volna, hogy együtt játszhasson "azzal a gyönyörű szőkével, aki annyira tetszett a színiiskolában".

- A színjátszásról azt mondta:

„Érdekelnek az emberek. Ez a játékom titka. Kíváncsi vagyok, milyen lenne a bőrödben lenni.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Kifütyülték Zelenszkijt és Ukrajnát Rod Stewart budapesti koncertjén
A Grammy-díjas brit énekes és dalszövegíró kék-sárgába öltözött, a koncert ideje alatt pedig ukrán katonák, elpusztított ukrajnai városok képét mutatta a kivetítőn.


Rod Stewart brit énekes a legnagyobb slágerét Ukrajnának és Zelenszkijnek ajánlotta az MVM Dome-ban tartott szombat esti koncertjén – írta meg a Telex. Az énekes kék és sárgába öltözött, a koncert ideje alatt pedig ukrán katonák, elpusztított ukrajnai városok képét mutatta a kivetítőn.

A szám végén a zárókép Zelenszkij volt, amit a magyar közönség nagy része pfujolással és kifütyüléssel fogadott. A portál azt írja, hogy a következő számot már lelkes ovációval fogadták.

Június 14-én hasonló eset zajlott le Rod Stewart egy másik koncertjén: a lipcsei Quarterback Immobilien Arénában, amikor Zelenszkij képét kivetítették a mögötte lévő nagy képernyőre. A lipcsei eset után azt mondta:

„Támogatom Zelenszkijt, az ukrán népet, és ezután is támogatni fogom. Putyint meg kell állítani.”

A kifütyülésről készült videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Lovas Rozi távozik a Radnóti Színháztól: Nehéz volt, fájdalmas volt, bátor is volt és büszke vagyok a döntésemre!
A színésznő posztja alapján nagyon örül a szabadságának, és alig várja a rá váró kihívásokat.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. június 26.



Távozik a Radnóti Színház társulatából Lovas Rozi. A döntést a színésznő a Facebookon jelentette be:

„Köszönöm Radnóti Színház! Sziaszia soksok érzelmem, hálám, kötődésem, identitásom, tanítóm, barátom! Szeretlek. És üdvözöllek szabadságom, életem, hivatásom, kihívásaim, merészségeim, szerelmeim, boldogságom! Alig várlak! Nehéz volt, fájdalmas volt, bátor is volt és büszke vagyok a döntésemre! Csók mindenkinek!”

A Gólkirályság és A mi kis falunk című sorozatok sztárja ezek szerint függetlenként folytatja pályafutását.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
BariLaci és Radics Gigi első együttműködése: itt a várvavárt Emlék
A dögös, nyári klubokba szánt új felvételhez egy merész videóklip is forgott a két előadó főszereplésével, akik elárulták, hogy mióta figyelnek egymásra.


BariLacinak és Radics Giginek is meghatározó „EMLÉK” volt Az ének iskolája 2013-as műsora, amikor egy emblematikus duettet adtak elő a Dreamgirls-től és teljesen levették a zsűrit és a közönséget a lábukról. Egy évtizeddel később Laci már érett férfi előadóként, Radics Gigi pedig hazánk meghatározó énekesnőjeként vonult stúdióba, hogy egy dögös, nyári klubokba szánt, új felvételt készítsenek el. Az „EMLÉK” című dalhoz egy merész videóklip is forgott a két előadó főszereplésével.

A Sztárban sztár leszek! műsorban történt nagy balesete után idén áprilisban tért vissza BariLaci, aki ezúttal egy sokkal letisztultabb és céltudatosabb zenei projektbe vágott bele. A „Joker” című dal populáris, ám mégis művészi magasságokba emelte a különleges hangú énekest, mely alól Radics Gigivel közös újdonsága sem kivétel.

„Nagyon jó barátok vagyunk Gigivel az első duettünk óta, ami a „One Night Only” volt. Engem ekkor ismert meg úgy igazán a szakma, akkor mindössze 12 évesen. Az ének iskoláját követően mindig mondták nekünk, hogy készítsünk közös dalt, amit nem kapkodtunk el, hiszen én is most találtam meg végre azt a hangzást, ami igazán hozzám illik”

– mondta el a felvételben dalszerzőként, szövegíróként és producerként is részt vállaló BariLaci, akiről Giginek igazán különleges és pozitív a véleménye.

„Lacika Hajós András csapatában volt a műsor alatt, de már a duett előtt is volt szerencsém látni és hallani, aztán megismerni őt. Egyik alkalommal több előadóval együtt beültünk meglesni a versenyzőket és emlékszem, állva tapsoltam a produkciója után.

Lenyűgöző volt számomra, ahogy az az alázatos kisfiú hegyeket mozdított meg a hangjával. Ott, akkor tényleg mindenkinek a lelkéig hatolt a zenéje. Mással nemigen tudtam volna elképzelni azt a duettszerepet, amikor felkértek a döntőn. Lacika közben felnőtté vált és kicsit örülök, hogy éppen most lett egy a közös dalunk, mert már ő is sokat tapasztalt, és az egyik legtechnikásabb énekes vált belőle a magyar férfi előadók között”

– emlékezett vissza Gigi. Azt is elárulta, hogy nagy a párhuzam köztük mind karrierútjuk, mind a sorsuk tekintetében:

„Az elismerésért való küzdés mindkettőnk útját elkíséri. Manapság pedig főleg az a tendencia, hogy nem okvetlenül a tehetség, a hangi adottság az, ami a fődíjig repít egy énekest. Bár Lacika Az ének iskolájában akkor nem nyert, de nagyon jó irányba tette őt a műsor. Mindketten roma előadóként mutatunk utat a nehezebb sorsú gyerekeknek, és ez mindenképpen közös bennünk. Mindketten sokat küzdöttünk a súlyunkkal is (nevet) - ez mondjuk nem lenne baj, ha kimaradt volna a repertoárból! De ez az igazság és ehhez is akaraterő kell. A legfontosabb, hogy egyikünk útja sem volt zökkenőmentes és a megfelelő családi szeretet és támogató háttér nélkül most nem lehetnénk színpadon és ezt a dalt sem írtuk volna meg” – mesélte az énekesnő, akinek ez a harmadik, egyben egy jó időre utolsó duettje Buraival és Marics Petivel közös slágerei után.

Arról is megbizonyosodhatunk, hogy jobb formában nem is lehetne a páros, amit Gigi testvére, Radics Tamás rendezte videóklipben vehetünk szemügyre.

„Az elképzelés a plátói szerelem bemutatása volt. A láncok a durva, erős fémérzésre utalnak, amit nehéz elengedni és összeköti az embereket. Sajnos, mindketten jártunk már így a szerelemben és ettől lett ez igazán hiteles” – mondta Gigi.

Az „EMLÉK” június 26-tól elérhető az összes digitális zenei felületen.

VIDEÓ: BariLaci feat. Radics Gigi - Emlék


Link másolása
KÖVESS MINKET: