HÍREK

Tornádógyanús képződmény jelent meg Budapest felett

Az is elképzelhető, hogy csak egy fractusról van szó, de gyanúsan tölcsér alakú volt a fővárosnál megjelenő képződmény.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. június 26.



Több fotó is készült Budapesten egy tornádógyanús képződményről, írja az Időkép. Az egyik felvételt a portál olvasója készítette a XIII. kerületből, a másik képet pedig a lap szerkesztői Óbudáról.

A tornádóhoz hasonló képződményről videó is készült:

Az Időkép szerint egyelőre nem nyert tanúbizonyságot, hogy valóban tornádóról lehet-e szó, vagy csak egy fractusról.

Fractusnak nevezik az alacsonyan elhelyezkedő, szakadozott, csonka felhőtípust, amely általában záporok vagy zivatarok maradványaként alakul ki. Az ilyen felhők gyakran töredezett megjelenésűek és nem rendelkeznek jól meghatározott alakzattal, általában alacsonyan helyezkednek el és gyorsan változnak vagy oszlanak fel. A fractus felhők gyakran megjelennek a nagyobb felhőzet szélein vagy alatt, és jelzik az időjárási viszonyok gyors változását.

Nemcsak a fővárosra, hanem Szentendrére is lecsapott a vihar. A város rövid idő alatt 33 milliméternyi csapadékot kapott a nyakába. A vihar óriási légzuhataggal érkezett meg Szentendrére, amiről videó is készült:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Blama: Visszalépésre szólította fel Joe Bident a New York Times szerkesztősége
Biden elismerte egy kampányeseményen: „Nem vitázom már olyan jól, mint régen.” Amerika legbefolyásosabb lapja szerint jó elnök volt, de nem kellene újra indulnia.


A New York Times szerkesztősége felszólította Joe Bident, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. A pénteken megjelent cikkük szerint Biden csütörtökön csúnyán leszerepelt a Trumppal szembeni vitában, ami pánikot okozott a Demokrata Pártban.

„Biden csodálatra méltó elnök volt, a nemzet felvirágzott vezetése alatt, és számos hosszú távú kihívással foglalkozott. A Trump okozta sebek is gyógyulni kezdtek” – írták. „De most azzal szolgálhatná legjobban a köz érdekeit, ha bejelentené, nem indul újra.”

Az, hogy a NYT, Amerika legbefolyásosabb lapja, megkérdőjelezi Biden képességeit, hatalmas blama a kampánynak. Biden csapata szerint jelentéktelen a szerkesztőség döntése.

„Legutóbb, amikor Biden elvesztette a támogatásukat, jól járt” – utaltak a 2020-as előválasztásra, amikor a Times Klobuchart és Warrent támogatta.

Biden elismerte egy kampányeseményen: „Nem vitázom már olyan jól, mint régen.” Ugyanakkor szerinte az igazságot mondja, és elnökként elintézi, amire az embereknek szükségük van.

A volt demokrata elnök, Barack Obama az X-en posztolt: „Előfordul, hogy nem sikerül jól egy vita. De a választás továbbra is két jelölt között zajlik: az egyik az emberekért dolgozott, a másik csak magával törődik.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Lázár János betiltotta a home office-t a MÁV-Volán csoportnál
Az építési és közlekedési miniszter határozata hétfőtől lép életbe. A MÁV sajtóosztálya is megerősítette a hírt.


Lázár János friss határozata értelmében a MÁV-VOLÁN-csoport munkavállalói 2024. július 1-től nem dolgozhatnak otthonról, tudta meg a 24.hu. Az építési és közlekedési miniszter utasította a MÁV Zrt. vezérigazgatóját, hogy érvényesítse a határozatot, amely a home office-ra vonatkozó szerződések, engedélyek és megállapodások megszüntetését is magában foglalja.

A MÁV-csoport sajtóosztálya megerősítette a lap értesülését.

Csak a MÁV-nak jelenleg 57 ezer dolgozója van. A lap korábban megírta, hogy a MÁV START Zrt. és a MÁV vezetése a Magyar Telekom Könyves Kálmán körúti székházába költözik május 6-tól, ami közel 700 embert érint a vezérigazgatóság 2100 fős létszámából.

A MÁV pályaüzemeltetési egysége, mintegy 400 munkatárs, a Mol Nyrt egykori székházába költözik az Október huszonharmadika utcába, ami jelenleg felújítás alatt áll, így az érintettek addig otthonról dolgoznak.

További 700 dolgozó, a MÁV-Volán csoport szolgáltató központjának munkatársai, szintén home office-ban dolgoznak jelenleg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Tombol a kánikula a hétvégén, durva UV-sugárzás lesz, hétfőn jöhet egy kis enyhülés
Se front, se magassági hidegörvény nem lesz fölöttünk, száraz, forró légtömegek érkeznek fölénk. Napközben már 32-37 fokig emelkedik a hőmérséklet.
- szmo.hu
2024. június 29.



Nyakunkon a hétvége, mégpedig első nyári hónapunk utolsó teljes hétvégéje, bizonyára sokan terveznek strandolást, szabadtéri programokat. Nos, jó hírünk van, hétvégén ugyanis se front, se magassági hidegörvény nem lesz fölöttünk, délies áramlással, száraz, forró légtömegek érkeznek fölénk - írta az Időkép.

Szombaton alapvetően napos időre van kilátás, de keleten, illetve északkeleten elszórtan még kialakulhatnak futó záporok, helyenként zivatarok. A szél csak Sopron térségében és záporok, zivatarok környezetében támadhat fel. Hajnalban keleten, északkeleten találkozhatunk párás, ködös tájakkal.

A legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul, délutánra pedig 30 és 35 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap is kánikulában lesz részünk, és sok napsütésre számíthatunk. Délután a Dunántúl északi felén és északon csak egy-egy zápor, zivatar alakulhat ki. Sokfelé megélénkül, nyugaton és északnyugaton megerősödik a délies szél. Hajnalban 17-23, napközben már 32-37 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Hétfőn egy hidegfront hatására a napos időszakok mellett többfelé, főként az ország nyugati felén készülhetünk záporokra, zivatarokra. Élénk, erős lesz a nyugatira, északnyugatira forduló szél. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 35 fok között alakulhat, délkeleten tart ki legtovább a kánikula.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A heves esőzés miatt beomlott a repülőtér teteje, egy ember meghalt Delhiben
Csütörtök óta tartanak a szárazságot váltó esőzések az indiai városban. A meteorológusok előrejelzése alapján a hétvégén is folytatódik a „heves vagy nagyon heves esőzés”.


A heves esőzés következtében beszakadt a tető a Delhi repülőtéren, írja a BBC. A péntek reggeli baleset következtében egy ember meghalt, nyolc másik pedig megsérült. A tragédia után az Indira Gandhi nemzetközi repülőtér 1-es terminálján minden járatot felfüggesztettek. A tető összeomlása során négy jármű is megsérült.

Az 1-es terminálról indul a legtöbb belföldi járat. A légitársaságok egy része ezért a repülőtér másik két termináljára helyezte át járatait.

A reptér technikai bizottságot hozott létre a baleset okainak kivizsgálására. A légügyi bejelentette, hogy a halálos áldozat családja 2 millió rúpiás (8,8 millió forint) kártérítést, míg a sérültek 300 ezer rúpiát (1,3 millió forint) kapnak.

A miniszter hozzátette, hogy tart a vizsgálat, és folyamatban van egy ellenőrzés, hogy megelőzzenek további hasonló baleseteket. Emellett országos szinten minden olyan repülőtér épületeit is átvizsgálják, amelyek hasonló szerkezetekkel rendelkeznek.

A tragédia helyszínén videót is készítettek az indiai város tűzoltói:

A terminált nemrég újították fel több milliárd rúpiáért, amit Narendra Modi miniszterelnök avatott fel márciusban, nem sokkal a legutóbbi választások előtt. Ugyanakkor később kiderült, hogy az összeomlott tető nem a felújított szakasz része volt.

A heves esőzések csütörtök óta tartanak Delhiben, ami egyben enyhülést hozott a város április óta tartó forró időjárásában. Az esőzések miatt azonban a városban káosz alakult ki, számos út víz alá került, és nagy dugók alakultak ki. A közösségi médiában terjedő videókon térdig érő vízben gázoló embereket, valamint részben víz alá került autókat és buszokat lehetett látni az aluljárókban.

Az indiai meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén is folytatódik a „heves vagy nagyon heves esőzés” a városban.

Link másolása
KÖVESS MINKET: