HÍREK
A Rovatból

Tornádógyanús képződmény jelent meg Budapest felett

Az is elképzelhető, hogy csak egy fractusról van szó, de gyanúsan tölcsér alakú volt a fővárosnál megjelenő képződmény.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. június 26.



Több fotó is készült Budapesten egy tornádógyanús képződményről, írja az Időkép. Az egyik felvételt a portál olvasója készítette a XIII. kerületből, a másik képet pedig a lap szerkesztői Óbudáról.

A tornádóhoz hasonló képződményről videó is készült:

Az Időkép szerint egyelőre nem nyert tanúbizonyságot, hogy valóban tornádóról lehet-e szó, vagy csak egy fractusról.

Fractusnak nevezik az alacsonyan elhelyezkedő, szakadozott, csonka felhőtípust, amely általában záporok vagy zivatarok maradványaként alakul ki. Az ilyen felhők gyakran töredezett megjelenésűek és nem rendelkeznek jól meghatározott alakzattal, általában alacsonyan helyezkednek el és gyorsan változnak vagy oszlanak fel. A fractus felhők gyakran megjelennek a nagyobb felhőzet szélein vagy alatt, és jelzik az időjárási viszonyok gyors változását.

Nemcsak a fővárosra, hanem Szentendrére is lecsapott a vihar. A város rövid idő alatt 33 milliméternyi csapadékot kapott a nyakába. A vihar óriási légzuhataggal érkezett meg Szentendrére, amiről videó is készült:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Figyelmeztetést adtak ki: zivatarok, széllökések és jégeső miatt, de a hőség is megvisel mindenkit
Több helyen várható intenzív csapadék. Vasárnap pedig még a szombatinál is melegebb lehet, akár 27 fok vagy több a napi középhőmérséklet!


Figyelmeztető előrejelzést adott ki a HungaroMet Magyarország területére vasárnap éjfélig

Ma a déli, délutáni órákban az Északi-középhegységben, illetve keleten helyenként helyi zivatarok alakulhatnak ki intenzív csapadék (15-20 mm), viharos (60-70 km/h) szél kíséretében - írták.

Vasárnap este megugrik a zivatarok esélye, először északnyugaton és északon számíthatunk rájuk, később pedig a középső országrészben és az északkeleti területeken csaphatnak le.

Az éjszaka folyamán helyenként intenzív esőzés várható (15-25 mm), erős széllökések (60-80 km/h), sőt néhol még kisebb jégeső is előfordulhat.

Szombaton az ország nagy részén, kivéve az északi és északkeleti megyéket, a középhőmérséklet 25 fok felett alakul. Az Alföldön és északnyugaton helyenként 27 fok is lehet ez az érték, ami már nagyon megviseli a szervezetet. Vasárnap pedig még ennél is melegebb lehet, akár 27 fok vagy több a napi középhőmérséklet!

A figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzásra a nyugat-dunántúli, a közép-dunántúli, a dél-dunántúli, a dél-alföldi, az észak-alföldi és az észak-magyarországi régió, valamint Pest és Budapest környékének egészén vagy nagy részén kell számítani.

Az UV index ezekben a régiókban meghaladhatja a 7-es értéket - tették hozzá a met.hu-n.

Azt kérték, hogy mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen; amennyiben lehetséges napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt - tették hozzá.

Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet - figyelmeztettek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Botrány Szentendrén: „Elkeserítő, hogy 2024-ben még mindig előfordul, hogy egy nő vezetői ambícióit csupán úgy lehet értelmezni, hogy az valakinek csak a »lotyója«”
Nem várt izgalmakat hozott egy múzeumigazgatói kinevezés. Diszkrét lotyózás is előkerült, persze csak úgy, hogy aki ezeket a szavakat leírta, elhatárolódott azoktól. De azért biztos, ami biztos, leírta.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. június 29.



A szentendrei közgyűlés június 26-án, a hét szerdáján, egy epikus hosszúságú és bonyolultságú ülés végén egyhangúlag támogatta Borbély-Tardy Anna kinevezését a Ferenczy Múzeumi Centrum élére. A pozícióért szintén versengő Gulyás Gábor, aki a múzeumot már 2015 és 2020 között is vezette, a magyar művészeti élet színe-java által támogatva, nehezen viselte a pályázat kimenetelét. Gulyás Facebookon tett közzé egy igen éles hangvételű bejegyzést,

amiben a kinevezést „csalásnak” bélyegezte, megjegyezve, hogy többek között a korábbi kulturális miniszter, a jelenlegi püspök, Balog Zoltán protezsáltja került pozícióba.

Gulyás bejegyzésében Borbély-Tardy személyét és női mivoltát is sértő megjegyzésekkel illette, kijelentve, hogy

ha az önkormányzat akkor felvállalta volna, hogy „Balog lotyóját” nevezi nevezi ki. Rögtön hozzátette, hogy

az idézett kifejezést nem ő használta, és nem ért vele egyet, de szerinte „az ügy színlelés és játszmák nélküli ismertetéséhez ez is hozzátartozik”.

Borbély-Tardy szintén Facebookon válaszolt, kijelentve, hogy felháborító és elkeserítő, hogy 2024-ben még mindig előfordul, hogy egy nő vezetői ambícióit csupán úgy lehet értelmezni, hogy az valakinek csak a „lotyója” vagy „szeretője” lehet. Hozzátette, hogy azért pályázott az igazgatói székre, mert szereti Szentendrét és a város kultúráját.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Gyurcsány „vérhányásnak” minősítette a 444 cikkét, amely szerinte „hazug és emberi becsületet sértő” elemeket tartalmaz, és hadba lépett a lap ellen
Egy gúnyos hangú véleménycikket nevezett így a DK elnöke. A DK házi lapja, a Nyugati Fény a 444 előfizetések lemondására szólította fel olvasóit. A DK az utóbbi napokban élénk aktivitást fejt ki a közösségi médiában.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. június 29.



Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szombat reggel egy meglehetősen indulatos Facebook-bejegyzésben fejtette ki, hogy a 444.hu portált ezentúl politikai ellenfélnek tekintik. Az indulatokat egy ironikus hangvételű cikk váltotta ki, amely Gyurcsány nemrég adott interjúját boncolgatta, különös tekintettel arra, hogy

miért nem mond le a párt vezetői pozíciójáról a választási eredmények fényében.

Az eredeti cikk megjelenése után a Nyugati Fényben felhívást tettek közzé, amelyben a 444 előfizetőit arra ösztönözték, hogy mondjanak le az előfizetésükről, mivel a cikk szerintük „átment egy határon”. A 444 ezt követően nem hagyta szó nélkül a történteket, egy újabb éles hangú cikkel reagálva, amely Gyurcsány és pártjának médiaszemben elfoglalt pozícióját kritizálta.

Gyurcsány válaszában kifejtette, hogy bár a szólásszabadság szent és sérthetetlen, az eredeti cikk tartalmát „vérhányásnak” minősítette, amely „hazug és emberi becsületet sértő” elemeket tartalmaz.

Gyurcsány szerint a 444 cikke elfogult volt, és nem adott tisztességes lehetőséget az olvasóknak, hogy maguk formáljanak véleményt az interjúban elhangzottakról. Ennek fényében jelentette ki, hogy a lapot a pártja politikai ellenfelének tekintik, és felszólította követőit, hogy

„a lapot nem újságnak, hanem a romlottság és a rombolás fertőző gócának tekintsék”.

Ezzel egyidőben a DK élénk aktivitást fejt ki a közösségi médiában, amelynek keretében Gyurcsány mellett más ismert politikusai is heves vitákba bocsátkoznak azokkal, akik a pártelnök közéleti szerepvállalásának megszüntetését sürgetik.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Blama: Visszalépésre szólította fel Joe Bident a New York Times szerkesztősége
Biden elismerte egy kampányeseményen: „Nem vitázom már olyan jól, mint régen.” Amerika legbefolyásosabb lapja szerint jó elnök volt, de nem kellene újra indulnia.


A New York Times szerkesztősége felszólította Joe Bident, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. A pénteken megjelent cikkük szerint Biden csütörtökön csúnyán leszerepelt a Trumppal szembeni vitában, ami pánikot okozott a Demokrata Pártban.

„Biden csodálatra méltó elnök volt, a nemzet felvirágzott vezetése alatt, és számos hosszú távú kihívással foglalkozott. A Trump okozta sebek is gyógyulni kezdtek” – írták. „De most azzal szolgálhatná legjobban a köz érdekeit, ha bejelentené, nem indul újra.”

Az, hogy a NYT, Amerika legbefolyásosabb lapja, megkérdőjelezi Biden képességeit, hatalmas blama a kampánynak. Biden csapata szerint jelentéktelen a szerkesztőség döntése.

„Legutóbb, amikor Biden elvesztette a támogatásukat, jól járt” – utaltak a 2020-as előválasztásra, amikor a Times Klobuchart és Warrent támogatta.

Biden elismerte egy kampányeseményen: „Nem vitázom már olyan jól, mint régen.” Ugyanakkor szerinte az igazságot mondja, és elnökként elintézi, amire az embereknek szükségük van.

A volt demokrata elnök, Barack Obama az X-en posztolt: „Előfordul, hogy nem sikerül jól egy vita. De a választás továbbra is két jelölt között zajlik: az egyik az emberekért dolgozott, a másik csak magával törődik.”

Link másolása
KÖVESS MINKET: