HÍREK
A Rovatból

Tombol a kánikula a hétvégén, durva UV-sugárzás lesz, hétfőn jöhet egy kis enyhülés

Se front, se magassági hidegörvény nem lesz fölöttünk, száraz, forró légtömegek érkeznek fölénk. Napközben már 32-37 fokig emelkedik a hőmérséklet.
- szmo.hu
2024. június 29.



Nyakunkon a hétvége, mégpedig első nyári hónapunk utolsó teljes hétvégéje, bizonyára sokan terveznek strandolást, szabadtéri programokat. Nos, jó hírünk van, hétvégén ugyanis se front, se magassági hidegörvény nem lesz fölöttünk, délies áramlással, száraz, forró légtömegek érkeznek fölénk - írta az Időkép.

Szombaton alapvetően napos időre van kilátás, de keleten, illetve északkeleten elszórtan még kialakulhatnak futó záporok, helyenként zivatarok. A szél csak Sopron térségében és záporok, zivatarok környezetében támadhat fel. Hajnalban keleten, északkeleten találkozhatunk párás, ködös tájakkal.

A legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul, délutánra pedig 30 és 35 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap is kánikulában lesz részünk, és sok napsütésre számíthatunk. Délután a Dunántúl északi felén és északon csak egy-egy zápor, zivatar alakulhat ki. Sokfelé megélénkül, nyugaton és északnyugaton megerősödik a délies szél. Hajnalban 17-23, napközben már 32-37 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Hétfőn egy hidegfront hatására a napos időszakok mellett többfelé, főként az ország nyugati felén készülhetünk záporokra, zivatarokra. Élénk, erős lesz a nyugatira, északnyugatira forduló szél. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 35 fok között alakulhat, délkeleten tart ki legtovább a kánikula.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Botrány Szentendrén: „Elkeserítő, hogy 2024-ben még mindig előfordul, hogy egy nő vezetői ambícióit csupán úgy lehet értelmezni, hogy az valakinek csak a »lotyója«”
Nem várt izgalmakat hozott egy múzeumigazgatói kinevezés. Diszkrét lotyózás is előkerült, persze csak úgy, hogy aki ezeket a szavakat leírta, elhatárolódott azoktól. De azért biztos, ami biztos, leírta.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. június 29.



A szentendrei közgyűlés június 26-án, a hét szerdáján, egy epikus hosszúságú és bonyolultságú ülés végén egyhangúlag támogatta Borbély-Tardy Anna kinevezését a Ferenczy Múzeumi Centrum élére. A pozícióért szintén versengő Gulyás Gábor, aki a múzeumot már 2015 és 2020 között is vezette, a magyar művészeti élet színe-java által támogatva, nehezen viselte a pályázat kimenetelét. Gulyás Facebookon tett közzé egy igen éles hangvételű bejegyzést,

amiben a kinevezést „csalásnak” bélyegezte, megjegyezve, hogy többek között a korábbi kulturális miniszter, a jelenlegi püspök, Balog Zoltán protezsáltja került pozícióba.

Gulyás bejegyzésében Borbély-Tardy személyét és női mivoltát is sértő megjegyzésekkel illette, kijelentve, hogy

ha az önkormányzat akkor felvállalta volna, hogy „Balog lotyóját” nevezi nevezi ki. Rögtön hozzátette, hogy

az idézett kifejezést nem ő használta, és nem ért vele egyet, de szerinte „az ügy színlelés és játszmák nélküli ismertetéséhez ez is hozzátartozik”.

Borbély-Tardy szintén Facebookon válaszolt, kijelentve, hogy felháborító és elkeserítő, hogy 2024-ben még mindig előfordul, hogy egy nő vezetői ambícióit csupán úgy lehet értelmezni, hogy az valakinek csak a „lotyója” vagy „szeretője” lehet. Hozzátette, hogy azért pályázott az igazgatói székre, mert szereti Szentendrét és a város kultúráját.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Blama: Visszalépésre szólította fel Joe Bident a New York Times szerkesztősége
Biden elismerte egy kampányeseményen: „Nem vitázom már olyan jól, mint régen.” Amerika legbefolyásosabb lapja szerint jó elnök volt, de nem kellene újra indulnia.


A New York Times szerkesztősége felszólította Joe Bident, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. A pénteken megjelent cikkük szerint Biden csütörtökön csúnyán leszerepelt a Trumppal szembeni vitában, ami pánikot okozott a Demokrata Pártban.

„Biden csodálatra méltó elnök volt, a nemzet felvirágzott vezetése alatt, és számos hosszú távú kihívással foglalkozott. A Trump okozta sebek is gyógyulni kezdtek” – írták. „De most azzal szolgálhatná legjobban a köz érdekeit, ha bejelentené, nem indul újra.”

Az, hogy a NYT, Amerika legbefolyásosabb lapja, megkérdőjelezi Biden képességeit, hatalmas blama a kampánynak. Biden csapata szerint jelentéktelen a szerkesztőség döntése.

„Legutóbb, amikor Biden elvesztette a támogatásukat, jól járt” – utaltak a 2020-as előválasztásra, amikor a Times Klobuchart és Warrent támogatta.

Biden elismerte egy kampányeseményen: „Nem vitázom már olyan jól, mint régen.” Ugyanakkor szerinte az igazságot mondja, és elnökként elintézi, amire az embereknek szükségük van.

A volt demokrata elnök, Barack Obama az X-en posztolt: „Előfordul, hogy nem sikerül jól egy vita. De a választás továbbra is két jelölt között zajlik: az egyik az emberekért dolgozott, a másik csak magával törődik.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Lázár János betiltotta a home office-t a MÁV-Volán csoportnál
Az építési és közlekedési miniszter határozata hétfőtől lép életbe. A MÁV sajtóosztálya is megerősítette a hírt.


Lázár János friss határozata értelmében a MÁV-VOLÁN-csoport munkavállalói 2024. július 1-től nem dolgozhatnak otthonról, tudta meg a 24.hu. Az építési és közlekedési miniszter utasította a MÁV Zrt. vezérigazgatóját, hogy érvényesítse a határozatot, amely a home office-ra vonatkozó szerződések, engedélyek és megállapodások megszüntetését is magában foglalja.

A MÁV-csoport sajtóosztálya megerősítette a lap értesülését.

Csak a MÁV-nak jelenleg 57 ezer dolgozója van. A lap korábban megírta, hogy a MÁV START Zrt. és a MÁV vezetése a Magyar Telekom Könyves Kálmán körúti székházába költözik május 6-tól, ami közel 700 embert érint a vezérigazgatóság 2100 fős létszámából.

A MÁV pályaüzemeltetési egysége, mintegy 400 munkatárs, a Mol Nyrt egykori székházába költözik az Október huszonharmadika utcába, ami jelenleg felújítás alatt áll, így az érintettek addig otthonról dolgoznak.

További 700 dolgozó, a MÁV-Volán csoport szolgáltató központjának munkatársai, szintén home office-ban dolgoznak jelenleg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„Semmi sem lesz úgy, ahogy eddig volt” - Magyar Péter nem áll le, fontos bejelentést tett
Azt ígéri, az ország minden településére eljutnak a 2026-os választásig. Eközben az EP képviselőjeként is dolgozik.


A TISZA Párt alelnöke, Magyar Péter országjárása véget ért, de úgy tűnik, a politikus annak ellenére sem áll meg, hogy az Európai Parlamentbe is beül képviselőként. A választási kampány hevében a szerte az országban járt, és most egy június 8-ai demonstrációról készült videót tett közzé a Facebookon. A bejegyzés szerint újabb országjárásra készülnek, ezúttal minden egyes kis települést megcélozva, a 2026-os országgyűlési választásokig.

„Három hete ilyenkor még csak reménykedtünk benne, hogy hazánk egy új világ kapujában áll. Másnap, június 9-én pedig közösen léptünk be ezen a kapun, és együtt üzentük meg a hatalomnak, hogy ezután már semmi sem lesz úgy, ahogy eddig volt”

- írja Magyar a Facebookon.

Magyar Péter, aki korábban Varga Judit, az igazságügyi miniszter férje és a NER egykori belső embere volt, az utóbbi időben az ellenzéki és kormánykritikus hangok egyik legmarkánsabb képviselőjévé vált. Pártja, a TISZA párt, mely nemrégiben alakult, már az első EP-választáson jelentős eredményt ért el, megelőzve több régi politikai formációt. Ezért politikai mozgalmát nemcsak az orbáni hatalom, hanem a régi ellenzéki pártok is támadják.


Link másolása
KÖVESS MINKET: