HÍREK
A Rovatból

Több mint negyven éve nem volt ilyen magas a részvétel a francia választásokon

A kétfordulós nemzetgyűlési választáson, amelynek második fordulóját jövő vasárnap rendezik, több mint 49 millió választópolgár a parlamenti alsóház 577 képviselőjét választja meg öt évre.


A választásra jogosultak 25,9 százaléka adta le vasárnap délig a szavazatát az előrehozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójában, míg két évvel ezelőtt az első fordulóban 18,43 százalék szavazott délelőtt - közölte a francia belügyminisztérium.

Több mint negyven éve nem volt ilyen magas a részvétel a parlamenti választások első fordulójában délelőtt.

A választás módja miatt az eredményt meghatározza a részvételi arány: az állampolgárok csak egyéni jelöltekre szavazhatnak, a biztos győzelemhez az első fordulóban 50 százalék plusz egy szavazatot kell elérnie egy jelöltnek. Ha egy körzetben ez senkinek sem sikerül, akkor a jövő vasárnapi második fordulóban minden, a regisztrált szavazók körében 12,5 százalékot, a leadott szavazatoknak pedig legalább 25 százalékát elért jelölt indulhat.

Minél többen szavaznak, annál nagyobb az esélye annak, hogy három jelölt jut tovább, most valószínűsíthetően több mint száz helyen, azaz a választókerületek csaknem 20 százalékában.

A kétfordulós nemzetgyűlési választáson, amelynek második fordulóját jövő vasárnap rendezik, több mint 49 millió választópolgár a parlamenti alsóház 577 képviselőjét választja meg öt évre.

A tengerentúli francia megyékben élő több mint egymillió választópolgár már szombaton szavazott, az anyaországban reggel 8 órakor nyitottak meg a választóhelyiségek. Az urnákat a kisebb szavazókörökben este 6-kor zárják le, a nagyvárosokban este 8 óráig lehet szavazni.

(via MTI)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Zelenszkij elutasította Orbán Viktor tűzszünetre tett javaslatát
Az ukrán elnök meghallgatta a magyar miniszterelnök gondolatait, de válaszul kifejtette Ukrajna álláspontját, amely világos, érthető és széles körben ismert.


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnök javaslatára, miszerint Ukrajnának érdemes lenne fontolóra vennie a tűzszünetet a béketárgyalások gyorsítása érdekében – derült ki az Index cikkéből, amely a The Kyiv Independent írására hivatkozik.

Ihor Zsovka, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője a találkozó után elmondta, hogy Orbán Viktor Kijevben lehetőséget kapott a véleménye kifejtésére.

"Zelenszkij elnök meghallgatta a magyar miniszterelnök gondolatait, de válaszul kifejtette Ukrajna álláspontját, amely világos, érthető és széles körben ismert"

– tette hozzá Zsovka.

A The Kyiv Independent emlékeztetett arra, hogy az ukrán vezetés korábban már elutasította a tűzszünet ötletét, mivel az szerintük csak Oroszországnak kedvezne az erőik átcsoportosításában. Ezzel szemben az ukrán vezetés saját béketervük mentén akar tárgyalni a fegyvernyugvásról, amelyet már a júniusi svájci békekonferencián is megvitattak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
A magyar légiforgalmi irányítók miatt van késés az európai légiközlekedésben - állítja egy szakértő
Egy szakszervezeti vezető szerint az európai légiközlekedésben megszaporodott késések egyik fő oka a HungaroControl lenne.


A magyar EU-elnökség kezdetével Daniel Liebhart szakszervezeti vezető, felszólította a magyar kormányt, hogy javítson a HungaroControl légiforgalmi irányítóinak munkakörülményein, mivel a dolgozók túlterheltsége már az európai légtér késéseire is kihat – írja az rtl.hu.

Liebhart szerint a kormány negatív hozzáállása a szakszervezetekkel és a munkavállalókkal folytatott párbeszéddel, valamint a különböző jogszabályi intézkedések miatt az elmúlt években folyamatosan romlottak a HungaroControl munkatársainak munkakörülményei.

"A magyar kollégák egy mérgező vállalati környezetben dolgoznak, emiatt egyre többen hagyják el nemcsak a céget, hanem az országot is"

– mondta Liebhart. Hozzátette, hogy az állami légiforgalmi irányítás nem tud megfelelni a minimális elvárásoknak sem a szociális színvonal, sem a fizetések terén.

A szakszervezeti vezető arra is figyelmeztetett, hogy az európai légiforgalmi irányítók minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megbirkózzanak a nagy forgalommal, de több szűk keresztmetszet is van, amelyet különösen a magyar légiirányításnál tapasztalható létszámhiány okoz.

"A HungaroControl tehát még az európai járatok késésében is vezető szerepet játszik"

– mondta Liebhart.

Liebhart hangsúlyozta, hogy már most érzékelhetőek késések az indulásokban, ami csak rosszabbodni fog, hiszen az egyik fő légiforgalmi útvonal Ausztriából Görögországba és Törökországba Magyarországon keresztül vezet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Egy csomó hatáskört tett át Rogán Antalhoz egy éjszaka megjelent kormányrendelet
A kormányfő alaposan átrendezte a miniszterek feladatköreit, ami várhatóan személycserékkel is jár majd. Rogán hivatala lesz a közlekedési előéleti pontrendszert nyilvántartó szerv is.


Kedd este jelent meg egy kormányrendelet, ami olyan hagyományos belügyi feladatokat csoportosított át Pintér Sándor belügyminisztertől Rogán Antalhoz, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjéhez, mint a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, valamint a magyar állampolgárok külföldre utazásának és útlevélkiadásának szabályozása.

Emellett Rogán irodája lesz felelős a közlekedési előéleti pontrendszer nyilvántartásáért is – szúrta ki a frissen megjelent rendeletben foglaltakat a hvg.hu.

Rogán hivatala lesz a közlekedési előéleti pontrendszert nyilvántartó szerv is.

A hvg.hu cikke emlékeztet rá, hogy a kormányrendeletek többségéhez nem szoktak indoklást adni, és amelyikhez mégis, az általában egy-két nappal a jogszabály után jelenik meg. Ezért egyelőre nem lehet ismerni a feladat-átcsoportosítások okát, amelyek bizonyára jelentős személyi mozgásokkal járnak majd az érintett minisztériumok között.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Kiderült: Magyar Péter ennyi pénzzel támogatja havonta saját pártját
A különböző tagsági előfizetések közül Magyar az Egyéni szintű kártyát választotta. Szombaton elmondja, hogy körülbelül milyen anyagi forrásokra lesz szükségük az országgyűlési választáson.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. július 03.



Magyar Péter június elején bejelentette, hogy „rendszerváltó tagságot” vezetnek be, amivel havi rendszerességgel lehet támogatni a Tisza párt működését. A különböző tagsági előfizetések közül Magyar az Egyéni szintű kártyát választotta, ami havi százezer forintos hozzájárulást jelent – vette észre a politikus egyik Facebook-bejegyzése alatt a hvg.hu.

A tagsági kártyák közül választható az Alap (3000 Ft), a Kiemelt (5000 Ft), a Prémium (10000 Ft) és az Egyéni szintű, megvásárlásukkal pedig egyre feljebb lehet lépni a szinteken, a kezdőtől (0-5 hónap) a hatodik szintig (24 hónap felett).

Ezek fantázianevei közül a kezdő szint a piros, ennek tulajdonosa még csak „rálépett az útra, ami a változáshoz és egy élhetőbb országhoz vezet”, míg a platina szintű tag már „igazi rendszerváltó, aki a végsőkig kitart elhatározása mellett, az elkötelezettség megtestesítője, aki minden akadályt leküzd, hogy elérje a kitűzött célokat”.

„Mindenkinek köszönjük a legkisebb segítséget is! Fontos, hogy ez egy lehetőség. Az fizessen elő a rendszerváltó kártyára, vagy utaljon bármekkora összeget, akinek erre módja van. Szombaton igyekszem felvázolni, hogy körülbelül milyen anyagi forrásokra lesz szükség az országgyűlési választáson”

– írta a politikus a kép alá, amin az általa előfizetett összeg szerepel.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk