HÍREK

Riasztás villámlás és jégeső miatt: 16 megyére adtak ki figyelmeztetést vasárnapra

Hétfőn és kedden már nem fenyegetnek viharok, kisebb záporok azért előfordulhatnak. Már többfelé frissebb lesz a hajnal, a hőmérséklet 27-33 fok közt alakul.


16 megyére adtak ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálatnál vasárnapra. A három nyugati megyét leszámítva mindenhál zivatar alakulhat ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat - írja a met.hu.

Vasárnap a napos időszakokat többfelé zavarhatják fátyol- és gomolyfelhők. Eeleinte keleten, délkeleten, délután, este a középső és déli országrészben alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Sokfelé élénk, nyugaton, északnyugaton és északkeleten erős lesz az északi-északkeleti szél. Délután 26 és 32 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet - írja az Időkép.

Hétfőn sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő felhőkből legfeljebb csak kezdetben délnyugaton fordulhat elő egy-egy kisebb zápor.

Az élénk, helyenként erős északi-északkeleti szélben 25 és 31 fok közé melegszik délutánra a levegő. Már többfelé frissebb lesz a hajnal.

Kedden változóan napos-felhős időre van kilátás. Egy-egy futó zápor, zivatar néhol délen, délnyugaton fordulhat elő. Sokfelé élénk lesz a keleti-északkeleti szél. A legmagasabb hőmérséklet 27 és 33 fok között alakul.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Parádés választ adott Orbán Viktor, amikor megkérdezték Brüsszelben, hogy szerinte sikerült-e elfoglalni Brüsszelt
A választás előtt ezt tette meg tétnek a miniszterelnök. Az EU csúcs előtt most megkérdezték tőle, hogy szerinte sikerrel járt-e?


Orbán Viktor is megérkezett Brüsszelbe az uniós állam- és kormányfők kétnapos találkozójára, ahol az EU csúcsvezetőiről döntenek majd.

A találkozó előtt a magyar kormányfő újságírói kérdésekre válaszolt, a 444 pedig megkérdezte tőle: mit gondol, sikerült-e elfoglalni Brüsszelt. A júniusi EP-választás előtt ugyanis Orbán ezt tette meg a voksolás tétjének.

Erre a miniszterelnök azt válaszolta:

„Látja, azon vagyok”

Orbán kérdésre válaszolva azt is kifejtette, pimaszságnak tartja a három nagy pártcsalád alkuját, amellyel Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki posztra, António Costát az Európai Tanács elnöki posztra, illetve Kaja Kallast a kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztra javasolják.

„Pimaszság az európai választókkal szemben, akik többségében jobboldalra szavaztak, és szerettek volna jobboldali európai vezetést látni az Unió élén. A Néppárt elvitte ezeknek a szavazatoknak egy részét, majd elvitte balra, és így becsapta az európai választókat.”

Orbán szerint ezért a most létrejött koalíció, az a hazugságnak és a becsapásnak a koalíciója.

Orbán azt is kifejtette, hogy nem tudja támogatni ezt az alkut, különösen von der Leyent, mert szerinte a Bizottság elnöke a jogállamiság eszközét párt- és politikai alapon használta Magyarországgal szemben.

„Egy ilyen bizottsági elnök nem maradhat a mi fölfogásunk szerint”

- fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Hatalmas özönvíz zúdult a fővárosra, folyóvá változtak az utcák a Hegyvidéken
A XI. kerületben a 40 milliméternél is több csapadék hullott le rövid idő alatt. Az Útinform óvatosságra intette az autósokat.


Hatalmas vihar csapott le csütörtök délután a főváros egyes részein. Sokfelé víz öntötte el az utakat, az Útinform ezért óvatósságra intette az autósokat.

A késő délutáni, kora esti órákban délkelet felől egy fokozatosan erősödő zivatar közelítette meg Budapestet, majd több hullámban is lecsapott a vihar a főváros nagy részére és környékére - írja az Időkép. Azonban

míg a budai kerületek jelentős részére hatalmas felhőszakadás zúdult, addig a város keleti, északkeleti része szinte teljesen kimarad az özönvízből, és alig hullott valamennyi csapadék, vagy egyáltalán egy csepp eső sem esett.

Az Időkép mérései szerint például a budai oldalon helyenként 20-30 mm-nyi eső zúdult le rövid idő alatt, de a XI. kerületben a 40 mm-t is meghaladta csapadék mennyisége.

Az oldal több videót is megosztott a Budapestre lecsapó viharról. Ezeken látható, hogy

a XII. kerültben szabályosan folyóvá változott az egyik utca, de BAH-csomópontnál is megnehezített az autók dolgát a lezúduló csapadék.

Az Útinform csütörtök este óvatosságra intette a főváros térségében autózókat.

„A heves esőzések következtében Budapest délkeleti, keleti vonzáskörzetében vizes, nedves utakra, helyenként pedig vízáfolyásokra is számítani kell, mind a gyorsforgalmi utakon, mind pedig a fő- és mellékutakon is egyaránt” - írták. Ezért arra kérték az autósokat, hogy fokozott figyelemmel és óvatossággal közlekedjenek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Dánia bevezeti a fingadót! Évente több mint 30 ezer forintot kell fizetniük a gazdáknak
Az állattenyésztés önmagában hozzávetőleg 12 százalékát adja a világ károsanyag-kibocsátásának. Dánia intézkedései így nemcsak helyi, hanem globális szinten is jelentős hatással bírhatnak a klímavédelem terén.


Dánia úttörő szerepet vállal a klímavédelemben: a dán koalíciós kormány bevezeti a világ első, mezőgazdaságot érintő károsanyag-kibocsátási adóját – írta meg a CNN. A dán parlament várhatóan még idén elfogadja az új adót, amely szerint 2030-tól az állattenyésztésből származó szén-dioxid-kibocsátás után tonnánként 300 koronát kell fizetniük a gazdáknak. Ez az összeg 2035-re 750 koronára emelkedhet.

Mit jelent ez a dán gazdáknak?

A CNN szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a dán farmereknek egy metánt kibocsátó tehén után évi 672 koronát kell fizetniük, ami 2035-re akár 1680 koronára is nőhet. A dán mezőgazdaság jelentős részét adja az ország károsanyag-kibocsátásának, ezért az új intézkedések kulcsfontosságúak a klímacélok elérésében. Az intézkedések között szerepel az erdőtelepítés és a vizes élőhelyek kialakítása is.

A gazdák vegyes reakciói

A dán gazdák viszonylag jól fogadták a hírt, bár több farmer aggályait fejezte ki az új adókkal kapcsolatban. Az új intézkedéseket alig pár hónappal a farmertüntetések kezdete után vezetik be. A gazdák tüntetéssorozata tavaly decemberben indult Németországból, de gyorsan átterjedt az EU legtöbb országára.

Egy dán gazdákat képviselő csoport elnöke a CNN-nek elmondta, hogy bár elismerik a klímaváltozás kihívásait, szerinte ez a megállapodás nem oldja meg a problémákat. Inkább árt a mezőgazdasági zöld beruházásoknak. Az Arla Foods vezetője szerint nem szabadna megadóztatni azokat a gazdákat, akik mindent megtesznek a kibocsátás csökkentése érdekében.

A globális helyzet

A CNN arról is beszámolt, hogy a globális élelmiszertermelés teszi ki az üvegházhatású gázok kibocsátásának közel harmadát. Az állattenyésztés önmagában hozzávetőleg 12 százalékát adja a világ károsanyag-kibocsátásának. Dánia intézkedései így nemcsak helyi, hanem globális szinten is jelentős hatással bírhatnak a klímavédelem terén.

(via Telex)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Elmarad a magyar uniós elnökség júliusi megnyitója a Szabad Európa szerint
Emellett az Európai Parlament sem tudja fogadni Orbán Viktort a képviselő-testület július 16-án kezdődő alakuló ülésszakára.


Időpont-egyeztetési nehézségekre hivatkozva elmarad Magyarország európai uniós elnökségének megnyitója Budapesten – értesült a Szabad Európa.

A lap szerint

míg Ursula von der Leyennek és csapatának a július 4–5-i időpont lett volna elfogadható, addig a magyar kormány – ismeretlen okból – július 11-én szerette volna megtartani az elnökség eleji egyeztetést

a biztosok és a magyar kormánytagok között a következő fél évről.

A Szabad Európa szerint ezután „valóságos pingpongmeccs” zajlott Brüsszel és Budapest között, hogy a mindenki számára elfogadható időpont megtalálásáról. Végül azonban abban maradtak, hogy szeptemberre halasztják a megbeszélést.

A lap azonban arra is felhívta a figyelmet: nem példa nélküli, de nagyon ritkán fordul elő, hogy nem a soros EU-elnökség kezdetén kerül sor a két intézményi szereplő közötti egyeztetésre. Az meg végképp ritka, hogy több hónappal elhalasztják, bár ebben az augusztusi intézményi szünet is szerepet játszhat.

Nem ez lesz azonban az egyetlen tervezett program, ami elmarad. A Szabad Európa azt írja,

a jelenlegi állás szerint úgy tűnik, hogy az Európai Parlament sem tudja fogadni Orbán Viktort a képviselő-testület július 16-án kezdődő alakuló ülésszakára.

Itt az előzetes terv az volt, hogy a magyar kormányfő július 17-én délelőtt vagy délután mutatja be az elnökségi programot a plenáris ülésen. Ez, úgy tűnik, nem fér bele az igen sűrű menetrendbe, ezért Orbán beszédét is valószínűleg szeptemberre kell halasztani.

Bár a helyzet és a következő napok menetrendje elég képlékeny, a Szabad Európa szerint a két, mondhatni kötelező kör elhalasztása nem veszi ki túl jól magát.

Link másolása
KÖVESS MINKET: