HÍREK

Orbán Viktor kitalálta, kikkel fizetteti meg a Magyarországra kiszabott hatalmas uniós bírságot

A Mercedes titkos, új fejlesztéseiről, európai lakosságcseréről és Mark Rutte támogatásáról is beszélt a kormányfő a Kossuth Rádióban.


A magyar uniós elnökségről folytatott tárgyalásokat a német kancellárral, ezt megelőzően pedig a Mercedes vezetőivel találkozott, mondta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában, amit az Infostart szemlézett. A megbeszélések során a Mercedes új, kecskeméti beruházásáról is szó esett, amely több ezer új munkahelyet teremt majd.

„Az egész német ipar nagy átalakuláson megy keresztül. A kérdés az, hogy ebben lesz-e helye a magyaroknak vagy sem” – mondta a miniszterelnök. Hozzátette, hogy szigorú titoktartást fogadva engedték be az üzembe, ahol a legújabb fejlesztéseket is láthatta.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Berlinben tartózkodva elsősorban a gazdasági együttműködés megerősítésére fókuszál a német kancellárral. „Ők ugyanabban a cipőben járnak, mint mi, számukra is kulcskérdés a világgazdaság nyitottsága, és az, hogy a termékeiket el tudják adni a világpiacon” – fogalmazott Orbán.

A magyar uniós elnökséggel kapcsolatban Orbán kiemelte, hogy a versenyképesség ügyében kell tárgyalni. Az uniós csúcsvezetők megválasztásáról szólva elmondta, hogy a brüsszeli informális találkozón jogi értelemben nem születhetett döntés, de a baloldali pártok már szétosztották a pozíciókat. „Nem az a kérdés, hogy a döntés elfogadható, hanem az, hogy mihez van erő, hány szavazatod van, és kivel tudsz összefogni” – mondta a miniszterelnök.

Orbán szerint Brüsszelben háborús koalíció jött létre, amelynek gondolkodása merőben eltér a békepárti magyarokétól.

„Ez egy háborús koalíció, nyíltan beszélnek erről. Az, hogy militarista hangulat uralkodjon Németországban, három éve még elképzelhetetlen volt”

– fejtette ki.

A migráció kérdésével kapcsolatban Orbán kijelentette:

„Lakosságcsere történik Európában, radikálisan nő a muszlimok száma, a háborúpárti koalíció pedig ráadásul nem piacbarát, az adóemelés pártján áll.”

Véleménye szerint az EP-választásokon sokan inkább a mérsékelt pártokra voksoltak, amit a Néppárt képviselt. „Az ő dicstelen szerepük abban állt, hogy begyűjtötték ezeket a szavazatokat, és átvitték a baloldalra – ezért nem jött létre a jobboldali többség.”

Mark Rutte NATO-főtitkári támogatásával kapcsolatban Orbán elmondta, hogy az USA Oroszország legyőzésére törekszik, és Ukrajna megtámadása után most lehetőséget kapott a nyugati világ, hogy ezt az ukrán katonákon keresztül megvalósítsa. „Ez a háború arról szól, hogy Szevasztopolban a NATO zászlaja, vagy orosz zászló lesz” – fogalmazott.

Orbán szerint reménytelen megnyerni a háborút az oroszok ellen, mert az ár túl magas. „Lassan egymillió gyereknek nincs édesapja, fel fog nőni egy nemzedék, akiknek kilátástalan lesz az élete” – mondta. Megismételte, hogy a választás a háború és béke kérdéséről szólt, és a magyarok világosan kifejezték, hogy nem akarnak részt venni a háborúban.

„Mi erről a háborúval tartó vonatról leszálltunk, most az kell, hogy a masinisztát is meggyőzzük. Ezt nem tudtuk megtenni, de majd Donald Trump megteszi” – tette hozzá.

Manfred Weberrel kapcsolatban Orbán kijelentette, hogy Weber egyetlen célja Magyarország ártása, és amíg ő ott van, semmi jóra nem számíthat az ország. Utalt a Brüsszel által kiszabott bírságra is, mondván, hogy

azokat fogják megterhelni, akik a legtöbbet profitálnak a migrációból és háborúból.

„Ezt a weberi támadást ki fogjuk védeni” – tette hozzá.

Orbán hétfőn az olasz miniszterelnökkel, szerdán pedig a francia elnökkel is tárgyalni fog.

A teljes interjút itt lehet meghallgatni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Óriási változások az RTL-nél – Erős Antónia és Szellő István jelentették be
Kétbázisúvá válik a csatorna: a hírműsorokat ezúttal XXII. kerület helyett a Városliget melletti új stúdióban készítik majd.


Ismét hatalmas változás áll be az RTL csatorna életében – derült ki a Fókuszból.

2024 nyarától kétbázisúvá válik: a Városligettel szemben, az RTL Ligetben lesznek az üzleti területek, és itt készülnek ezentúl a Hírigazgatóság műsorai, egyebek közt a Híradó és a Fókusz is. Mások mellett a Baló György hírstúdiót ehhez át kellett költöztetni Budatétényből.

„Ennek a stúdiónak kicsit mások a tulajdonságai, tehát nem lehetett egy az egyben áthozni azokat az elemeket, amelyek ott voltak, de nem is igazán akartuk”

– mondta el Kotroczó Róbert, a csatorna hírigazgatója. Az RTL képernyősei már napok óta próbálgatják az új stúdió kínálta lehetőségeket. Itt minden új, minden kicsit más, de a feladat ugyanaz. Az új helyről beszélt a műsornak a csatorna két riporterlegendája, Erős Antónia és Szellő István is. Szellő elmondta:

„Nagyon jó, mindennek olyan új illata van, szerintem szebb, mint az előző stúdió. A maga idejében az is nagyon-nagyon jól mutatott. Minden olyan friss, jó, hogy van egy kis nyüzsgés.”

Erős Antóniának a hatalmas LED-falak miatt olyan érzése van, mintha egy nagykoncerten lenne – árulta el. Kecsmár Alexandra, a Fókusz műsorvezetője pedig úgy érezte magát, mint az első iskolai napon, amikor mindent fel kell fedezni.

Az RTL tájékoztatása szerint az eddig megszokott letisztult dizájn, formavilág és futurisztikus látvány jellemzi továbbra is a hírműsorokat. Ehhez az új stúdióban is össze kell hangolni a virtuális és fizikai valóságot.

A Fókusz riportja az RTL költözéséről

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Végülis várható volt: Magyar Péterből is tetoválás lett
A TISZA Párt politikusa ebben utolérte Karácsony Gergelyt. Azt megtippelni sem merjük, ki lesz a következő.


Nemrég számoltunk be róla, hogy egy budapesti tetoválószalonban dolgozó 18 éves lány néhány sör és egy kósza ötlet után merészet döntött: magára tetováltatta Karácsony Gergely arcképét. A művészeti alkotás elkészültét maga a főpolgármester is elkészítette.

Már akkor kiderült, hogy korábban már Orbán Viktor arcmásából is készült tetoválás, így gyakorlatilag szinte logikusnak mondhatjuk, hogy a "trendet" nem úszhatta meg a február óta sosem látott politikai menetelést bemutató Magyar Péter sem.

A dolgot először az ATV-ben vetette fel Krug Emília, igaz, ő még feltételes módban. Erre reagált a TikTokon egy tetoválóművész:

nemcsak „lehet, hogy Magyar Péterből tetoválás is lesz egyszer”, hiszen ez „már készül”

– említette, és egy videóval is bizonyította.

@v_kris_chrs MI AZ HOGY LEHET? ? #magyarorszag #magyarpéter #tiszapart #fy #fyp #tisza #streetarttattoo @Street Art Tattoo @magyarpeterofficial @Tiszapárt?? @tiszapart_ ♬ Tavaszi Szél - Zeneker Team

Egyelőre megtippelni sem merjük, mennyire lehetünk Gyurcsány Ferenc portréjától. Akár azt a pillanatot elkapva, amikor épp Magyar Pétert küldi a sor végére.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Ezekkel a számokkal talán nem is volt olyan nehéz nyerni az ötös lottón
Semmi egymás melletti, semmi egymáshoz közeli szám. Milliárdok forogtak kockán, de végül csak milliókat vihetnek el.


Megint szombat, megint lottósorsolás. Az este kihúzott számok ezúttal nem voltak egymás mellett, még különösebben közel sem egymáshoz, szóval aki ilyen taktikával játszik, akár nyerhetett is egy nagyobbacska összeget.

Az említett számok a következők voltak:

Na jó, annyit elárulunk, hogy olyan nem volt, aki mind az öt számot eltalálta volna.

4 találatos szelvény 46 darab, nyereményük egyenként 1 074 945 forint. 3 találatos már 2982 volt ők fejenként 18 160 forintot kapnak. 2 találatos szelvénnyel egyenként 2655 forintot lehetett nyerni — ilyen ember az országban nem kevesebb mint 77 101 volt.

Jövő héten már 3,53 milliárd forintért lehet játszani.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Szombat délelőtt még a Főkertet dicsérte Karácsony Gergely, mégis azonnali hatállyal kirúgtak a főigazgatót
Szakmai körökben nagy meglepetést okozott a menesztés híre, hiszen Zakar Andrással szakmailag elégedettek voltak, projektjei nemzetközi díjakat is nyertek.


Zakar András, a Főkert főigazgatója szombaton hosszú posztban jelentette be Facebook-oldalán, hogy „egy korszak véget ért”, amiben leírja: távozik a cég éléről, bár nem mondja egyértelműen, hogy kirúgták volna. Úgy fogalmazott:

„Őszintén úgy gondolom, mindent megtettem, hogy zöldebbé és élhetőbbé tegyem Budapestet. Ezt már nem vehetik el. Eddig tartott… de a folytatás más kezekben folytatódik”.

Zakar András a poszt megjelenése után a Telex megkeresésére annyit közölt, hogy nem kíván nyilatkozni, és javasolta, hogy keresse meg a Budapesti Közművek (BKM) Zrt. sajtóosztályát.

Más forrásokból a lap úgy értesült, hogy Zakart péntek délelőtt indoklás nélkül, azonnali hatállyal menesztették, ami nagy meglepetést okozott a szakmai körökben.

Zakar András, aki okleveles kertészmérnök, négy és fél évvel ezelőtt nyerte el a Főkert vezérigazgatói pozícióját nyílt pályázaton, majd a Főkert csatlakozásával a Budapesti Közművekhez lett a kertészeti divízió (Főkert) főigazgatója. Szorosan együttműködött Bardóczi Sándorral, a Fővárosi Önkormányzat főtájépítészével azon, hogy Budapest zöldebb és élhetőbb legyen. Vezetése alatt a Főkert számos szakmai díjat nyert el, például a Pünkösdfürdő Park ökológiai szemléletű fejlesztéséért.

Zakar András nevéhez fűződik számos zöld kezdeményezés, például a budapesti parkokból való teljes gyomirtószer-mentesítés, a holtfák megőrzése a biodiverzitás növelése érdekében, esőkertek kialakítása és 15 Miyawaki-erdő létrehozása Budapest területén.

Továbbá előmozdította a gyümölcsösök telepítését a parkokban, rovarhotelek elhelyezését, legújabb fejlesztésként pedig a holtfás sövényeket hozták létre.

Pénteki elbocsátása különösen érdekes, mivel Karácsony Gergely újraválasztott főpolgármester szombat délelőtt még dicsérte a Főkertet.

A Telex értesülései szerint Zakar ideiglenes utódja Lipcsei Szabolcs, a Főkert zöldterület-fenntartási igazgatója lehet, aki megbízott főigazgatóként várhatóan átveszi a posztot.

A BKM Zrt. sajtóosztálya a következő, nehezen értelmezhető választ küldte a Telex szerkesztőségének: „A főváros zöldfelület-fejlesztési stratégiájának kidolgozása, a szakmai, tudományos koncepciók és programok megalkotása, valamint a Főkert Divízió szakmai felügyelete – ahogyan az elmúlt években – továbbra is Bardóczi Sándor főtájépítész irányítása alatt zajlik.”

„Tekintettel arra, hogy a nagyvállalati világban a különböző vezetői szinteken időnként történő változások a normál üzleti gyakorlat részét képezik, a szervezési és ügyviteli irányításban történő változások a hatékonyabb működést szolgálják. Zakar András úr megbízatása 2024. június 28-án megszűnt. A szakterület vezetését a továbbiakban Lipcsei Szabolcs, a Főkert zöldterület-fenntartási igazgatója, megbízott főigazgatóként látja el.”


Link másolása
KÖVESS MINKET: