HÍREK
A Rovatból

Orbán uniós vezetőknél vizitel, Scholz és Meloni után Emmanuel Macronhoz is ellátogat

Hivatalosan a júliussal kezdődő magyar EU-elnökségről lesz szó. Ugyanakkor ezekben a napokban dől el az is, hogy kik lesznek az EU legfontosabb intézményeinek következő vezetői.


Orbán Viktor a keddi római tárgyalásai után azonnal Párizsba veszi az irányt, szerdán ugyanis már Emmanuel Macron francia elnökkel tart megbeszélést. Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke erről azt mondta:

A két vezető a július elsején induló hat hónapos magyar EU-elnökség célkitűzéseit tekinti át.

A miniszterelnöknek néhány napon belül ez lesz a harmadik fontos tárgyalása: mielőtt hétfőn Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknél járt volna, múlt pénteken Olaf Scholz német kancellárral is találkozott.

Az uniós turné jó eséllyel nem független attól, hogy az Európai Unió állam- és kormányfői éppen az uniós intézmények következő vezetőinek személyéről egyeztetnek. Legutóbb múlt hétfőn ültek le erről tárgyalni, akkor azonban nem jutottak eredményre. Június 27-28-án mindenképpen dönteniük kell.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Figyelmeztetést adtak ki: zivatarok, széllökések és jégeső miatt, de a hőség is megvisel mindenkit
Több helyen várható intenzív csapadék. Vasárnap pedig még a szombatinál is melegebb lehet, akár 27 fok vagy több a napi középhőmérséklet!


Figyelmeztető előrejelzést adott ki a HungaroMet Magyarország területére vasárnap éjfélig

Ma a déli, délutáni órákban az Északi-középhegységben, illetve keleten helyenként helyi zivatarok alakulhatnak ki intenzív csapadék (15-20 mm), viharos (60-70 km/h) szél kíséretében - írták.

Vasárnap este megugrik a zivatarok esélye, először északnyugaton és északon számíthatunk rájuk, később pedig a középső országrészben és az északkeleti területeken csaphatnak le.

Az éjszaka folyamán helyenként intenzív esőzés várható (15-25 mm), erős széllökések (60-80 km/h), sőt néhol még kisebb jégeső is előfordulhat.

Szombaton az ország nagy részén, kivéve az északi és északkeleti megyéket, a középhőmérséklet 25 fok felett alakul. Az Alföldön és északnyugaton helyenként 27 fok is lehet ez az érték, ami már nagyon megviseli a szervezetet. Vasárnap pedig még ennél is melegebb lehet, akár 27 fok vagy több a napi középhőmérséklet!

A figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzásra a nyugat-dunántúli, a közép-dunántúli, a dél-dunántúli, a dél-alföldi, az észak-alföldi és az észak-magyarországi régió, valamint Pest és Budapest környékének egészén vagy nagy részén kell számítani.

Az UV index ezekben a régiókban meghaladhatja a 7-es értéket - tették hozzá a met.hu-n.

Azt kérték, hogy mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen; amennyiben lehetséges napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt - tették hozzá.

Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet - figyelmeztettek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Botrány Szentendrén: „Elkeserítő, hogy 2024-ben még mindig előfordul, hogy egy nő vezetői ambícióit csupán úgy lehet értelmezni, hogy az valakinek csak a »lotyója«”
Nem várt izgalmakat hozott egy múzeumigazgatói kinevezés. Diszkrét lotyózás is előkerült, persze csak úgy, hogy aki ezeket a szavakat leírta, elhatárolódott azoktól. De azért biztos, ami biztos, leírta.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. június 29.



A szentendrei közgyűlés június 26-án, a hét szerdáján, egy epikus hosszúságú és bonyolultságú ülés végén egyhangúlag támogatta Borbély-Tardy Anna kinevezését a Ferenczy Múzeumi Centrum élére. A pozícióért szintén versengő Gulyás Gábor, aki a múzeumot már 2015 és 2020 között is vezette, a magyar művészeti élet színe-java által támogatva, nehezen viselte a pályázat kimenetelét. Gulyás Facebookon tett közzé egy igen éles hangvételű bejegyzést,

amiben a kinevezést „csalásnak” bélyegezte, megjegyezve, hogy többek között a korábbi kulturális miniszter, a jelenlegi püspök, Balog Zoltán protezsáltja került pozícióba.

Gulyás bejegyzésében Borbély-Tardy személyét és női mivoltát is sértő megjegyzésekkel illette, kijelentve, hogy

ha az önkormányzat akkor felvállalta volna, hogy „Balog lotyóját” nevezi nevezi ki. Rögtön hozzátette, hogy

az idézett kifejezést nem ő használta, és nem ért vele egyet, de szerinte „az ügy színlelés és játszmák nélküli ismertetéséhez ez is hozzátartozik”.

Borbély-Tardy szintén Facebookon válaszolt, kijelentve, hogy felháborító és elkeserítő, hogy 2024-ben még mindig előfordul, hogy egy nő vezetői ambícióit csupán úgy lehet értelmezni, hogy az valakinek csak a „lotyója” vagy „szeretője” lehet. Hozzátette, hogy azért pályázott az igazgatói székre, mert szereti Szentendrét és a város kultúráját.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Gyurcsány „vérhányásnak” minősítette a 444 cikkét, amely szerinte „hazug és emberi becsületet sértő” elemeket tartalmaz, és hadba lépett a lap ellen
Egy gúnyos hangú véleménycikket nevezett így a DK elnöke. A DK házi lapja, a Nyugati Fény a 444 előfizetések lemondására szólította fel olvasóit. A DK az utóbbi napokban élénk aktivitást fejt ki a közösségi médiában.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. június 29.



Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szombat reggel egy meglehetősen indulatos Facebook-bejegyzésben fejtette ki, hogy a 444.hu portált ezentúl politikai ellenfélnek tekintik. Az indulatokat egy ironikus hangvételű cikk váltotta ki, amely Gyurcsány nemrég adott interjúját boncolgatta, különös tekintettel arra, hogy

miért nem mond le a párt vezetői pozíciójáról a választási eredmények fényében.

Az eredeti cikk megjelenése után a Nyugati Fényben felhívást tettek közzé, amelyben a 444 előfizetőit arra ösztönözték, hogy mondjanak le az előfizetésükről, mivel a cikk szerintük „átment egy határon”. A 444 ezt követően nem hagyta szó nélkül a történteket, egy újabb éles hangú cikkel reagálva, amely Gyurcsány és pártjának médiaszemben elfoglalt pozícióját kritizálta.

Gyurcsány válaszában kifejtette, hogy bár a szólásszabadság szent és sérthetetlen, az eredeti cikk tartalmát „vérhányásnak” minősítette, amely „hazug és emberi becsületet sértő” elemeket tartalmaz.

Gyurcsány szerint a 444 cikke elfogult volt, és nem adott tisztességes lehetőséget az olvasóknak, hogy maguk formáljanak véleményt az interjúban elhangzottakról. Ennek fényében jelentette ki, hogy a lapot a pártja politikai ellenfelének tekintik, és felszólította követőit, hogy

„a lapot nem újságnak, hanem a romlottság és a rombolás fertőző gócának tekintsék”.

Ezzel egyidőben a DK élénk aktivitást fejt ki a közösségi médiában, amelynek keretében Gyurcsány mellett más ismert politikusai is heves vitákba bocsátkoznak azokkal, akik a pártelnök közéleti szerepvállalásának megszüntetését sürgetik.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Blama: Visszalépésre szólította fel Joe Bident a New York Times szerkesztősége
Biden elismerte egy kampányeseményen: „Nem vitázom már olyan jól, mint régen.” Amerika legbefolyásosabb lapja szerint jó elnök volt, de nem kellene újra indulnia.


A New York Times szerkesztősége felszólította Joe Bident, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. A pénteken megjelent cikkük szerint Biden csütörtökön csúnyán leszerepelt a Trumppal szembeni vitában, ami pánikot okozott a Demokrata Pártban.

„Biden csodálatra méltó elnök volt, a nemzet felvirágzott vezetése alatt, és számos hosszú távú kihívással foglalkozott. A Trump okozta sebek is gyógyulni kezdtek” – írták. „De most azzal szolgálhatná legjobban a köz érdekeit, ha bejelentené, nem indul újra.”

Az, hogy a NYT, Amerika legbefolyásosabb lapja, megkérdőjelezi Biden képességeit, hatalmas blama a kampánynak. Biden csapata szerint jelentéktelen a szerkesztőség döntése.

„Legutóbb, amikor Biden elvesztette a támogatásukat, jól járt” – utaltak a 2020-as előválasztásra, amikor a Times Klobuchart és Warrent támogatta.

Biden elismerte egy kampányeseményen: „Nem vitázom már olyan jól, mint régen.” Ugyanakkor szerinte az igazságot mondja, és elnökként elintézi, amire az embereknek szükségük van.

A volt demokrata elnök, Barack Obama az X-en posztolt: „Előfordul, hogy nem sikerül jól egy vita. De a választás továbbra is két jelölt között zajlik: az egyik az emberekért dolgozott, a másik csak magával törődik.”


Link másolása
KÖVESS MINKET: